Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013

ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΟ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Του Τζώρτζη Ρούσσου
Από τον Ιούλιο θα πρέπει να αναμένουν οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος την καταβολή του, ενώ ως βασικό προαπαιτούμενο τίθεται η υποβολή φορολογικής δήλωσης. Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων, που από φέτος αντικατέστησε τα οικογενειακά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση, αναμένεται να δοθεί στους δικαιούχους του από τον ΟΓΑ στην 1η Ιουλίου.


Μάλιστα λόγω της γνωστής γραφειοκρατικής ανικανότητας αναμένεται να το λάβουν όλοι όσοι καταθέσουν φορολογική δήλωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να διενεργούν απλώς δειγματοληπτικούς ελέγχους. Το νέο αυτό επίδομα, που εντάχθηκε στο Μνημόνιο 3, θα χορηγείται από το πρώτο κιόλας παιδί και ανάλογα με το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος μπορεί να φτάσει ώς και τα 2.160 ευρώ (οικογένεια με 4 παιδιά και εισόδημα ώς 12.000 ευρώ).


Χαμένοι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι

Χαμένοι από την όλη διαδικασία είναι βέβαια οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι των οποίων μειώνεται το ύψος του επιδόματος που λαμβάνουν. Αντίστοιχα κερδισμένοι θεωρούνται οι χαμηλόμισθοι, καθώς θα πάρουν για πρώτη φορά οικογενειακό επίδομα και μάλιστα από το πρώτο κιόλας παιδί.

Αναλυτικότερα, πάνω από 380 χιλιάδες οικογένειες επηρεάζονται, αφού στις περισσότερες μειώνεται σημαντικά το επίδομα που λαμβάνουν. Για παράδειγμα, πολύτεκνοι (4 παιδιά) με εισόδημα άνω των 33.000 ευρώ θα συνεχίσουν μεν να λαμβάνουν τα επιδόματα, πλην, όμως, τα ποσά που θα παίρνουν θα είναι μειωμένα ώς και 65%. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση καθορίζει και τις διαδικασίες για την καταβολή. 

Ετσι οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέτουν τις σχετικές αιτήσεις στους κατά τόπους αντιπροσώπους του ΟΓΑ. Βασική προϋπόθεση είναι ο δικαιούχος να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση (έστω και μηδενική).

Η καταβολή θα γίνει σε τρεις δόσεις, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου, από τον ΟΓΑ με βάση το ηλεκτρονικό αρχείο που θα στέλνει το ΚΕΠΥΟ. Αναλυτικότερα, τον Ιούλιο θα πληρωθεί το 50% του ετήσιου επιδόματος και το υπολειπόμενο 50% σε δύο δόσεις που θα καταβάλλονται ανά τρίμηνο. Ουσιαστικά την 1η Ιουλίου θα καταβληθούν μαζί τα ποσά για τα επιδόματα του 1ου και του 2ου τριμήνου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικαιούχοι του οικογενειακού επιδόματος χωρίζονται σε τρεις εισοδηματικές κατηγορίες ως εξής:

1. Δικαιούχοι με βασικό εισόδημα ώς 6.000 ευρώ. Προσαυξάνεται κατά 1/3, δηλαδή κατά 2.000 ευρώ, για τη σύζυγο και κατά 1/6, δηλαδή κατά 1.000 ευρώ, για κάθε παιδί, και λαμβάνει ολόκληρο το επίδομα.

2. Δικαιούχοι με βασικό εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Προσαυξάνεται κατά 1/3 για τη σύζυγο και κατά 1/6 για κάθε παιδί και λαμβάνει τα 2/3 του επιδόματος.

3. Δικαιούχοι με βασικό εισόδημα 18.000 ευρώ. Προσαυξάνεται επίσης κατά 1/3 για τη σύζυγο και κατά 1/6 για κάθε παιδί και λαμβάνει το 1/3 του εκάστοτε επιδόματος. 

ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: