Τρίτη, Μαΐου 07, 2013

ΝΕΑ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΠΟΡΤΟΓΑΛΛΙΑ


Με τσάμπα τυπωμένο χρήμα όλα γίνονται. Η Πορτογαλία που είναι στο μνημόνιο σαν την Ελλάδα προχώρησε με επιτυχία στην πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου από το 2011 όταν μπήκε σε ευρω-πρόγραμμα «σωτηρίας», αλλά η λιτότητα κλιμακώνεται. Ωστόσο η Moody’s σημειώνει πως δεν χρειάζονται βιασύνες για πλήρη επιστροφή στις αγορές, καθώς η ύφεση και τα χρέη δημιουργούν τριγμούς σε όλη την ευρωζώνη. Η Πορτογαλία κατάφερε να αντλήσει συνολικά 3 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 5,66%, μεταξύ των υψηλότερων στην Ευρωζώνη αν και σημαντικά βελτιωμένο σε σύγκριση με το 2011 όταν οι διεθνείς αγορές έκλεισαν για τη χώρα.


Το ενδιαφέρον ήταν σημαντικό από κερδοσκοπικά κεφάλαια καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ, μολονότι η χώρα της Ιβηρικής βρίσκεται στην βαθμίδα πιστοληπτικής “junk” ή υψηλού ρίσκου και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης.  

Ως μία μεγάλη επιτυχία χαρακτήρισε την πώληση του δεκαετούς ομολόγου ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βιτόρ Γκάσπαρ, προσθέτοντας πως η χώρα του θα βγει από το δανειακό πρόγραμμα στα μέσα του 2014 όπως είναι προγραμματισμένο.

Ωστόσο αυτό δεν έχει κάποιο πρακτικό αντίκρισμα στο μέτωπο των περικοπών και της λιτότητας που κλιμακώνεται όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Η Πορτογαλία αντιμετωπίζει την πρόκληση να πετύχει συμφωνία στις νέες περικοπές του προϋπολογισμού και να εφαρμόσει στη συνέχεια τα μέτρα προκειμένου να κρατήσει σε καλό δρόμο το πρόγραμμα

Πάντως, η Moody΄s δεν "βλέπει" πλήρη επιστροφή της Πορτογαλίας στις αγορές.

Μπορεί να αποτελεί μια καλή είδηση το γεγονός της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου από την Πορτογαλία, αλλά δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει ανακτήσει πλήρως την πρόσβαση της στις αγορές, δήλωσε σήμερα η αναλύτρια της Moody΄s, Κριστίν Λίντοου προσθέτοντας ότι υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να μην καταφέρει να κερδίσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ούτε το επόμενο έτος.

http://www.enet.gr/
 ΠΡΕΖΑ TV
7-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: