Δευτέρα, Μαΐου 27, 2013

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: Η ΣΥΡΙΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ

Προειδοποίηση ότι η κατάσταση στη Συρία «φτάνει στα όριά της» απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, φτάνοντας στις Βρυξέλλες για το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Η Βρετανία μαζί με τη Γαλλία στηρίζουν την άρση του εμπάργκο όπλων προς την ασιατική χώρα, ώστε να μπορέσουν να ενισχυθούν οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. 


Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι αυτή η κίνηση θα ενέτεινε την πίεση επί του Μπασάρ αλ Άσαντ να διαπραγματευτεί μια πολιτική λύση.

Την ίδια ώρα από τη Γενεύη η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ναβί Πιλάι, δήλωσε πως η διεθνής κοινότητα φέρει "την ευθύνη της προστασίας" των Σύρων πολιτών.

"Οταν οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν τη δυνατότητα ή την πρόθεση να τους προστατεύσουν, τα τρομοκρατημένα ανθρώπινα όντα εξαρτώνται από τη διεθνή κοινότητα για προστασία και αρωγή", δήλωσε χαρακτηριστικά η Ναβί Πιλάι κατά την έναρξη των εργασιών της θερινής συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Κάνοντας τη διαπίστωση ότι η διεθνής κοινότητα δεν πληροί την υποχρέωσή της για τον τερματισμό "των αποτρόπαιων παραβιάσεων" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ναβί Πιλάι κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει δράση, χωρίς να προσδιορίσει το είδος της απόφασης που καλείται αυτό να λάβει.

Ζήτησε επίσης την προσαγωγή των υπαιτίων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης.

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο, ΑΜΠΕ
skai.gr
ΠΡΕΖΑ TV
27-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: