Με οδυνηρό τρόπο (για το ΠΑΣΟΚ) ήρθε στο προσκήνιο το θέμα των οικονομικών των κομμάτων. Η μαύρη τρύπα στα ταμεία της Ιπποκράτους αποτελεί αιτία εμφυλίου μεταξύ του τέως και του νυν προέδρου με απρόβλεπτες, μέχρι στιγμής, συνέπειες. Η φωτιά που έχει ξεσπάσει μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στην τρικομματική κυβέρνηση, ωστόσο δεν είναι καλύτερη η εικόνα των λογιστηρίων των υπόλοιπων κομμάτων.
Το θέμα των οικονομικών παραμένει μεγάλη πληγή και για τα υπόλοιπα κομματικά επιτελεία, καθώς η κρίση και οι συνέπειές της δεν ήταν δυνατό να μην αποτυπωθούν και λογιστικά. Πάντως, σύμφωνα με ερώτηση του βουλευτή Λ. Αυγενάκη για την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, συνολικά το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν πάρει από τις τράπεζες από το 2001 έως το 2012 δάνεια ύψους 244,2 εκατ. ευρώ.
…………………………………………………………..
Ν.Δ.: χρέη πάνω από 130 εκατ.
Της Αλίκης Μάτση
Η Ν.Δ. δεν ξεφεύγει από τον «κανόνα» της χώρας: αυτόν του υπέρμετρου δανεισμού από τις τράπεζες και κατά συνέπεια των δυσθεώρητων χρεών. Ιλιγγιώδη ποσά που δημιουργούν εύλογες απορίες για το πώς το μεγαλύτερο κόμμα της τρικομματικής συγκυβέρνησης τα βγάζει πέρα με τα –άγνωστα- λειτουργικά μηνιαία έξοδά του και με δεδομένη τη μείωση των εσόδων του από την κρατική επιχορήγηση λόγω πτώσης των ποσοστών του.
Το συνολικό ποσό των 132,4 εκατ. ευρώ χρωστούσε σε τράπεζες η Ν.Δ. λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, βάσει εισαγγελικού πορίσματος που τότε είχε δει το φως της δημοσιότητας.
Ποσό που επιμερίζεται σε διάφορες τράπεζες, με «πρωταθλήτρια» την Αγροτική, και πάντως δεσμεύει τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις του κόμματος τουλάχιστον έως το 2020, αν όχι και για περαιτέρω χρονικό διάστημα.
Συγκεκριμένα, στη σύμβαση της ΑΤΕ με τη Ν.Δ. προβλέπεται «εκχώρηση απαιτήσεων από την κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση των ετών 2012 – 2018, πλην των εσόδων του 2015», καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της δανειοδότησης προέρχεται από τη συγκεκριμένη τράπεζα.
Το ποσό των 5,1 εκατ. ευρώ έχει δανειστεί το πλειοψηφούν κυβερνητικό κόμμα και από την Εθνική Τράπεζα με αντάλλαγμα την κρατική επιχορήγηση του 2019 – 2020.
Πληροφορίες θέλουν κάποια ποσά να έχουν ληφθεί και από την Attica Bank, επίσης με δεσμεύσεις μελλοντικών εσόδων του κόμματος.
Κι όλα αυτά ενώ η κρατική επιχορήγηση, με βάση τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος το 2012, έχει πέσει στα 15,4 εκατ. ευρώ ετησίως, έναντι των 17 εκατ. ευρώ που έμπαιναν στα ταμεία της Ν.Δ. λόγω του 35% που είχε πάρει στις εκλογές του 2009.
Προκειμένου δε να εξυπηρετηθούν τα δάνεια εμπρόθεσμα, το σύνολο του ποσού συν 50% επιπλέον θα πρέπει, σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνονται στο εισαγγελικό πόρισμα για τα οικονομικά των κομμάτων, να καταβάλλεται στις τράπεζες, καθώς το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων έχει αυξηθεί κατά 173%.
Στο ίδιο πόρισμα σημειώνεται ότι «παρά την αύξηση των εισφορών από μέλη, βουλευτές και φίλους κατά 14,9% από το 2009 έως το 2012, το κόμμα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες του και προβαίνει συνεχώς σε νέο δανεισμό».
Η εκτίμηση αυτή κατά το ήμισυ επιβεβαιώνεται και από τον γενικό διευθυντή της Ν.Δ. Κ. Τζιμάρα σε δήλωση που είχε κάνει τον Σεπτέμβριο του 2012 στο πρακτορείο Reuters. Είχε παραδεχτεί τότε ότι κάποια από τα δάνεια πληρώνονται στην ώρα τους και κάποια άλλα όχι. Οπως και ότι «είναι πολύ δύσκολο για τα κόμματα να αποπληρώσουν τα χρέη τους αν δεν υπάρξει διακανονισμός». Δεν είχε όμως δώσει στοιχεία για το ακριβές ύψος του δανεισμού.
Πάντως, το 2011 η Ν.Δ. είχε εμφανίσει πλεόνασμα 1,2 εκατ. ευρώ, ενώ το 2012 το ύψος του πλεονάσματος έπεσε στα 335.000 ευρώ.
Ανώτατα στελέχη του κόμματος έλεγαν στην «Εφ.Συν.» ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στο «συμμάζεμα» που έγινε με τη μετακόμιση όλων των γραφείων της Ν.Δ. στο πολυτελές κτίριο της Συγγρού. Ως επιπλέον παράδειγμα ανέφεραν ότι πλέον οι κομματικές εκδηλώσεις γίνονται στην τεράστια αίθουσα του υπογείου του κτιρίου, αποφεύγοντας το κόστος ενοικίασης σε ξενοδοχειακούς ή άλλους χώρους.
Τα ίδια στελέχη δεν επιβεβαιώνουν πληροφορίες βάσει των οποίων και η Ν.Δ. δεν πληρώνει ολόκληρους τους μισθούς των υπαλλήλων που εργάζονται στα κομματικά γραφεία, αλλά τους καταβάλλει έναντι.
…………………………………………………………….
Καβγάδες για το πάπλωμα στους ΑΝ.ΕΛΛ.
Τα οικονομικά των Ανεξάρτητων Ελλήνων προέρχονται κυρίως από την κρατική χρηματοδότηση, η οποία για το 2012 ανήλθε, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 890.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αυτή έγινε αφορμή για διάφορες κόντρες, καθώς η πλευρά της Ν.Δ. (Γ. Μουρούτης) εγκάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο τον Πάνο Καμμένο ότι πήρε δάνειο από τράπεζα, την ίδια ώρα που αυτός κατηγορούσε τα δύο μεγάλα κόμματα για θαλασσοδάνεια του παρελθόντος. Τελικά, όπως απεδείχθη, επρόκειτο για μια δανειακή σύμβαση των ΑΝ.ΕΛΛ. που έγινε με την τράπεζα και δεν αποτελεί πρόσθετο δανεισμό πέραν των όσων προβλέπονται στην κρατική επιχορήγηση, με εγγύηση της οποίας έγινε το δάνειο.
Στις αρχές της φετινής χρονιάς πάντως στελέχη του συνεργαζόμενου κόμματος «Αρμα Πολιτών» του Γιάννη Δημαρά ζήτησαν να δοθεί μέρος της κομματικής επιχορήγησης που έλαβε το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί για εκλογική και μετεκλογική συνεργασία. Η υπόθεση έφτασε και στον οικονομικό εισαγγελέα, ενώ ο ίδιος ο Γ. Δημαράς απέφυγε να εμπλακεί στην κόντρα.
Τ.Τ.
…………………………………………………………………..
ΣΥΡΙΖΑ: ανάσα από την αύξηση της επιχορήγησης
Για τον ΣΥΝ κύρια πηγή εσόδων αποτελούσαν διαχρονικά η κρατική ενίσχυση των κομμάτων, οι συνδρομές των μελών του κόμματος και οι καταστατικά κατοχυρωμένες χορηγίες των βουλευτών, ενώ ανά περιόδους πραγματοποιούνταν οικονομικές εξορμήσεις, κυρίως σε περιόδους πριν από την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών. Οι οικονομικές υποχρεώσεις του σήμερα περιλαμβάνουν, εκτός των πάγιων εξόδων του, τη συμμετοχή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» και την εφημερίδα «Η Αυγή».
Τα οικονομικά προβλήματα, ωστόσο, δεν έλειπαν από το μικρό τότε κόμμα της Αριστεράς, με αποτέλεσμα οι παλαιότεροι να διηγούνται ιστορίες για το κτίριο της Κουμουνδούρου που «λίγο έλειψε να χαθεί», αλλά «σώθηκε» την εποχή της προεδρίας του Νίκου Κωνσταντόπουλου.
Το σημείο καμπής για τον ΣΥΝ, και κατ’ επέκταση γα τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν το 2009 και το 2010. Μέχρι τότε η Κουμουνδούρου λάμβανε δάνεια από τράπεζες, χαμηλότερα από το ύψος τής εκάστοτε ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης, τα οποία αποπληρώνονταν άμεσα με την εκταμίευση των δόσεων της επόμενης χρονιάς. Ωστόσο, η έλευση της κρίσης στην Ελλάδα, η μείωση του ύψους των επιδοτήσεων στα κόμματα, αλλά και οι καθυστερήσεις στην καταβολή τους, που ορισμένες φορές έφτανε να ξεπερνά το εξάμηνο, είχαν αποτέλεσμα όλα τα κόμματα, και ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσά τους, να υφίστανται έναν ιδιότυπο οικονομικό στραγγαλισμό.
Αποτέλεσμα είναι σήμερα η Κουμουνδούρου να βρίσκεται με χρέος ύψους περίπου 8 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι συγκεντρωμένο στην Εθνική Τράπεζα, και το οποίο είναι ρυθμισμένο και εξυπηρετείται στο ακέραιο. Τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, που εκτόξευσαν τον σχηματισμό από το 4 στο 27%, κάνουν τα αρμόδια στελέχη να εμφανίζονται αισιόδοξα για το μέλλον.
Ν.ΣΒ.
……………………………………………………
ΠΑΣΟΚ: έχει ο καιρός γυρίσματα
Της Κατερίνας Κατή
Κάποτε ο Γ. Παπανδρέου δεν άκουγε τον «στρατηγό» Τσουκάτο, τώρα δεν θέλει ν’ ακούσει τον πρόεδρο Βενιζέλο.
Τότε ήταν ο στενός συνεργάτης του Κ. Σημίτη, που οι σύντροφοι του ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος, ως αρχηγός του κόμματος, «άδειασαν» για το ένα εκατομμύριο μάρκα της Siemens. Τώρα ο τέως πρόεδρος του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δέχεται τα βέλη για κακοδιαχείριση και λοιπές σπατάλες στα ταμεία τού πάλαι ποτέ κόμματος εξουσίας.
Ο κύκλος της ζωής «γύρισε», τα πρόσωπα μπορεί να μην είναι τα ίδια, ούτε και της ίδιας εμβέλειας, πλην όμως και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν «κοινοί παρονομαστές». Ο κομματικός κορβανάς και οι πολιτικές συγκυρίες.
Ο ένας, όταν έσκασε για τα καλά η υπόθεση, δεν ήταν πια ο ισχυρός παράγοντας που «έλυνε και έδενε» στη Χαρ.Τρικούπη, κι ο άλλος είναι πλέον ο «πρωθυπουργός του ΔΝΤ».
Ο ένας υποστηρίζει ότι τα λεφτά της Siemens ήταν για τα κομματικά ταμεία, καθώς «κανένας προεκλογικός αγώνας δεν κόστιζε μόνο τα δηλούμενα ποσά», ενώ ο άλλος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του ότι όσα έχουν διαρρεύσει περί πορισμάτων-φωτιά για τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του είναι ψεύδη και συκοφαντίες.
Τα κονδύλια της SIEMENS
Για τον μεν Τσουκάτο, το όνομα του οποίου αναφερόταν 22 φορές στα περίφημα κιτάπια του Μιχ. Χριστοφοράκου, του μεγαλοστελέχους της Siemens που φρόντιζε να χρηματοδοτεί τα κόμματα με τα μυστικά κονδύλια της γερμανικής εταιρείας, η υπόθεση έχει πλέον δρομολογηθεί ποινικά.
Σύμφωνα με την κατηγορία που του αποδίδεται «το 1999, ενώ ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, σταδιακά μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων έλαβε 1.000.000 μάρκα, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος του Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να διατεθούν σε τότε στελέχη του ΟΤΕ και άλλα πρόσωπα άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση».
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το κατηγορητήριο συντάχθηκε «υπό το κράτος μιας αναγκαιότητας καθώς κανείς δεν θα απάλλασσε από την αρχή κάποιον έστω και με παραγεγραμμένο αδίκημα (σ.σ.: εννοεί την παράνομη χρηματοδότηση κόμματος) όταν είχε η κοινή γνώμη ευαισθητοποιηθεί κι όταν γίνεται αγώνας σκοπιμότητας μεταξύ των κομμάτων».
Εχει εδώ και τρία χρόνια παραχωρήσει απολογία σε ανακριτή, από τον οποίο αποχώρησε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση (100.000 ευρώ) και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αναμένει την ολοκλήρωση των ανακρίσεων που κινούνται σε ρυθμούς χελώνας λόγω και των χρονοβόρων διαδικασιών των δικαστικών συνδρομών που απαιτεί το μεγάλο σκάνδαλο.
Το πόρισμα των ελεγκτών
Ο πρώην πρωθυπουργός τώρα, Γ. Παπανδρέου, όχι μόνο δεν κατηγορείται ποινικά, αλλά -προς το παρόν, τουλάχιστον- δεν είναι ούτε καν ελεγχόμενος σε επίπεδο προκαταρκτικής εισαγγελικής εξέτασης.
Αντιμετωπίζει μόνον διαρροές, που προέρχονται από το ίδιο του το κόμμα, και στηρίζονται κατά πληροφορίες στα συμπεράσματα πορισμάτων ελεγκτικών εταιρειών που διενήργησαν διαχειριστικό έλεγχο στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ την περίοδο της πρωθυπουργίας του.
Οι παραγγέλλοντες την έρευνα έχουν την υποχρέωση -εάν ευσταθούν οι πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο των πορισμάτων- να τα αποστείλουν αμέσως μόλις τους παραδοθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με τη Siemens κατηγορούμενος είναι και ο άλλοτε ισχυρός υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Τάσος Μαντέλης.
Η δική του υπόθεση βέβαια δεν αφορά το κομματικό αλλά το προσωπικό του ταμείο.
Αντιμετωπίζει το κακούργημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα καθώς κρυβόταν πίσω από τον λογαριασμό με τον περιβόητο κωδικό Α. Ρόκος, στον οποίο είχαν μπει συνολικά σε δύο δόσεις 450 χιλιάδες μάρκα. Ο ίδιος παραδέχεται ότι είχε πάρει 200.000 μάρκα ως… χορηγία από τη Siemens για την προεκλογική του εκστρατεία.
……………………………………………………………..
Η κρίση χτύπησε ΚΚΕ – Τυποεκδοτική
Του Φώτη Παπούλια
Οι εισφορές μελών και φίλων, η κρατική επιχορήγηση και οι μισθοί των βουλευτών αποτελούν τις κύριες πηγές της χρηματοδότησης του Κομμουνιστικού Κόμματος. Κατά καιρούς ο Περισσός βρέθηκε εκτεθειμένος σε «ιστορίες» που τον ενέπλεκαν με μεγάλες επώνυμες επιχειρήσεις ως αφανή «συνεταίρο». Στις υποθέσεις αυτές έπεσε άπλετο φως δικαιώνοντας την τότε ηγεσία του, η οποία είχε καταγγείλει «επιχείρηση αμαύρωσης του ΚΚΕ», και προσπάθεια «βρόμικων κύκλων» να το εντάξουν στον φαύλο κύκλο του μαύρου χρήματος που απολάμβαναν τα αστικά κόμματα.
Η Αλέκα Παπαρήγα είχε υποστηρίξει με πάθος στη Βουλή ότι το «Κόμμα δεν θα δώσει ποτέ στη δημοσιότητα τα ονόματα των συντρόφων που συνεισφέρουν από το υστέρημά τους «υπερασπιζόμενη το δικαίωμα του Κόμματος να προστατεύει τους συνδρομητές του.Το ΚΚΕ διατηρούσε ως οικονομικό βραχίονα την εταιρεία «Τυποεκδοτική», ( και τον εκδοτικό οίκο «Σύγχρονη Εποχή») η οποία ήταν κερδοφόρα, προσφέροντας αξιόλογη οικονομική ανάσα στο κόμμα, όχι μόνο στο πεδίο των κομματικών εκδόσεων αλλά κυρίως με εργασίες «φασόν» από τρίτους.
Η «Τυποεκδοτική» ιδρύθηκε το 1977 και μετεγκαταστάθηκε στο Κρυονέρι το 1994 αξιοποιώντας ευρωπαϊκά κονδύλια, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 στις 27/1/2012, αποτέλεσμα «του οξύ ανταγωνισμού των μονοπωλίων του κλάδου… και της γενικότερης πολιτικής επίθεσης που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ιδιότητας του κύριου μετόχου της» (Ριζοσπάστης 28/1/2012). Η κακή οικονομική κατάσταση έχει «κτυπήσει» και το στελεχικό δυναμικό του «Ριζοσπάστη», η διεύθυνση του οποίου όχι μόνο έχει απολύσει είκοσι εργαζόμενους (δημοσιογράφους και τεχνικούς) αλλά τους οφείλει και αρκετών μηνών δεδουλευμένα, ενώ έχει γίνει και μείωση μισθών. Λέγεται μάλιστα ότι εξ αιτίας των κακών οικονομικών έχει μειωθεί και ο αριθμός των επαγγελματικών στελεχών.
Το μόνο «οικονομικό όπλο» του Περισσού, στην κακή οικονομική συγκυρία στην οποία βρίσκεται, είναι η οικονομική εξόρμηση του κόμματος η οποία επαναλαμβάνεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα. Και η αγωνία των υπεύθυνων επί των οικονομικών είναι να καλυφθεί το «πλάνο».
.…………………………………………………………….
Κάποιοι “χρυσώνουν” τη Χρυσή Αυγή
Του Τάσου Τσακίρογλου
Η εντυπωσιακή ανάπτυξη της Χρυσής Αυγής από μια μικρή και περιθωριακή εξτρεμιστική ομάδα σε κόμμα με συμμετοχή σε δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (Μαΐου και Ιουνίου 2012) και στη συνέχεια η εξάπλωσή της σχεδόν πανελλαδικά δεν μπορεί παρά να δημιουργήσει ερωτήματα ως προς τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητές της.
Τα έξοδα ενός «πλούσιου» προεκλογικού αγώνα, παράλληλα με τις εκτεταμένες δράσεις «μόνο για Ελληνες», με διανομή τροφίμων, οπωσδήποτε θα απαιτούσαν τη λογοδοσία για τους ισολογισμούς της οργάνωσης, κάτι που οι ίδιοι απαιτούν από τους πολιτικούς τους αντιπάλους, τους οποίους κατηγορούν ως «διεφθαρμένους».
Τα ερωτήματα αυτά πρόσφατα προκάλεσαν το ενδιαφέρον και του διεθνούς Τύπου. Είναι εντυπωσιακό ότι μόνο στους λίγους μήνες που ακολούθησαν τις εκλογές, η ναζιστική οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου άνοιξε περί τα είκοσι παραρτήματα σε διάφορες πόλεις (Αίγιο, Τρίπολη, Αλιμος, Ροδόπη, Κιλκίς κ.λπ.). «Κορωνίδα», υπήρξαν τα εγκαίνια του πολυώροφου «παλατιού» στην οδό Μεσογείων, το οποίο αποτελεί πλέον και το αρχηγείο της οργάνωσης. Η Χ.Α. όμως δεν αρκέστηκε σ’ αυτά, αφού τους τελευταίους μήνες καταβάλλει εργώδη προσπάθεια να λειτουργήσει παραρτήματα και σε χώρες που υπάρχουν μεγάλοι αριθμοί μεταναστών, όπως η Γερμανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες κ.α., προκαλώντας την αντίδραση των ομογενειακών κοινοτήτων. Πάντως σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα (1/4/13) η έγκυρη βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν» μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «κατόρθωσε ν’ ανοίξει γραφεία σε όλη την Ελλάδα, με τη στήριξη, όπως υποστηρίζουν διάφορες φήμες, πλούσιων εφοπλιστών».
Οσον αφορά τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών, ήδη από το 1994, είναι χαρακτηριστικά τα όσα γράφει στο βιβλίο του «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» ο συνάδελφος Δ. Ψαρράς, για τους «από μηχανής παλαιούς συναγωνιστές» που εμφανίζονταν ξαφνικά προς βοήθεια.
Υπονοούμενα γι’ αυτή τη χρηματοδότηση άφηνε με συνέντευξή του το 2004 στον «Ταχυδρόμο» ο τότε υπαρχηγός της οργάνωσης Χ. Κουσουμβρής: «Το ποιος (την ενίσχυε οικονομικά) δεν το ξέρω με σιγουριά. Ξέρω όμως ότι το προεκλογικό μας υλικό για τις ευρωεκλογές είχε έρθει με δελτίο αποστολής από τα γραφεία μεγάλου κόμματος».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
ΠΡΕΖΑ TV
5-5-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου