Τρίτη, Μαΐου 14, 2013

ΈΡΕΥΝΑ: ΚΛΟΝΙΖΕΤΑΙ ΤΑΧΥΤΑΤΑ Η ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ


Την όλο και βαθύτερη δυσαρέσκεια και δυσπιστία μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνει η τελευταία έρευνα του Pew Research Center.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, καθώς η ευρωζώνη μαστίζεται από την κρίση, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ και στα οφέλη που υποτίθεται ότι αυτή θα παρείχε, μειώνεται με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της, ενώ καταδεικνύεται πως όλο και περισσότεροι πολίτες πιθανότατα θα ταχθούν κατά της μεταφοράς περισσότερων εξουσιών στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Η προσπάθεια των τελευταίων πενήντα χρόνων για να δημιουργηθεί μια πιο ενωμένη Ευρώπη είναι πλέον η βασική απώλεια της ευρωκρίσης», αναφέρεται στην έρευνα.

Η έρευνα έδειξε πως «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι πιο δυσαρεστημένη από την Γαλλία». Πέρυσι, το 60% των γάλλων που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως είχαν θετική εντύπωση για την ΕΕ. Φέτος όμως, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 41%, καταγράφοντας την μεγαλύτερη ετήσια πτώση μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Μόνο στην Ελλάδα και την Ιταλία το ποσοστό δυσπιστίας προς τα οφέλη της οικονομικής ένωσης είναι υψηλότερα από αυτά της Γαλλίας. Στη Γερμανία, το 60% έχει θετική γνώμη για την Ένωση.




Στη Γαλλία, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε φέτος πως η ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση έκανε την κατάσταση χειρότερη στη χώρα, ποσοστό αυξημένο κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της προηγούμενης έρευνας. Σκληρότερες ήταν οι γνώμες στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Σε ότι αφορά το κόστος των διασώσεων, από τις εύπορες χώρες οι Γερμανοί είναι αυτοί που εμφανίζονται πιο πρόθυμοι να χορηγήσουν βοήθεια, αν και το ποσοστό ανέρχεται μόνο στο 52% των ερωτηθέντων. Επίσης, μόνο στη Γερμανία –από τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα- τουλάχιστον το ήμισυ των ερωτηθέντων δήλωσαν πως στηρίζουν την παραχώρηση μεγαλύτερων εξουσιών στις Βρυξέλλες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.

Επίσης, στη Γερμανία, παραμένει ισχυρή η στήριξη προς το ευρώ, υπάρχει όμως και ανησυχία αναφορικά με το κόστος της κρίσης της ευρωζώνης και την έλλειψη ενός ισχυρού συστήματος που θα διασφαλίζει την δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της ευρωζώνης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο στη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Τσεχία σε 700 έως 1.100 άτομα σε κάθε χώρα.

Πηγή: Euro2day.gr
ΠΡΕΖΑ TV
14-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: