Παρασκευή, Μαΐου 24, 2013

Υπέρ του να μπορούν μελλοντικά τα κράτη της ευρωζώνης να κηρύσσουν πτώχευση ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν


Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, τάχθηκε σήμερα υπέρ της ιδέας να δοθεί μελλοντικά η δυνατότητα σε ένα κράτος-μέλος της ευρωζώνης να μπορεί να κηρύξει πτώχευση, κάτι που η ΕΕ προσπάθησε να αποφύγει με κάθε κόστος κατά την διάρκεια της τρέχουσας κρίσης.


‘Με την κρίση αυτή, αφιερώσαμε μεγάλο μέρος της προσοχής μας στο να αποφύγουμε τους κινδύνους μιας πτώχευσης’ κράτους λόγω των φόβων για την μετάδοση των συνεπειών της στα άλλα κράτη-μέλη, επισήμανε ο Βάιντμαν, γνωστός για την αταλάντευτη προσήλωσή του στη νομισματική και δημοσιονομική ορθοδοξία, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσαν η Τράπεζα της Γαλλίας και η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας.

Ωστόσο, στις σημερινές του δηλώσεις άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μπορεί να επιλεγεί αυτή η οδός στο μέλλον.

‘Μακροπρόθεσμα θα έπρεπε να εξασφαλίσουμε ότι ένα κράτος θα μπορεί, ως ένα μέσο τελευταίας προσφυγής, να κηρύσσει πτώχευση’, είπε ο Βάιντμαν. Η ύπαρξη αυτής της πιθανότητας, εξήγησε, θα είναι ‘ένα στοιχείο κλειδί’ για να πειθαρχούν οι αγορές.

‘Γι' αυτό το λόγο εργαζόμαστε ώστε να αποσυνδεθούν (οι κρίσεις που πλήττουν) τα κράτη και τα τραπεζικά συστήματα’, συνέχισε ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, ο οποίος είναι επίσης μέλος της επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) η οποία χαράσσει νομισματική πολιτική.

Για να το κάνει αυτό η ευρωζώνη εργάζεται για να δημιουργήσει μια τραπεζική ένωση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει έναν ενιαίο μηχανισμό εποπτείας των τραπεζών από το 2014.

Χθες βράδυ, ο Βάιντμαν είχε δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιλύσει ‘μόνη της’ την κρίση στην ευρωζώνη. ‘Η νομισματική πολιτική, δηλαδή το Ευρωσύστημα (σ.σ. των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών) έχει ήδη κάνει πολλά για να αντιμετωπίσει την κρίση. Αλλά η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να επιλύσει την κρίση, συμφωνούμε πλήρως για αυτό στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ’, επισήμανε, αφού ‘τα αίτιά της είναι δομικής φύσης’.

Πηγή: ΑΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
24-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: