Παρασκευή, Μαΐου 03, 2013

ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΑΝΩΛΑΔΕΣ


Γαιοκτημονες που λειτουργούν ανεξέλεγκτα στην επαρχία, αφήνοντας απλήρωτους και σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδες αλλοδαπούς εργάτες.
Αλλοδαποί δουλοπάροικοι καλλιεργούν την ελληνική γη. Το αιματηρό επεισόδιο στα φραουλοχώραφα της Ηλείας προκάλεσε αλυσιδωτές καταγγελίες και αποκαλύψεις για πολλές άλλες «Μανωλάδες» ανά την Ελλάδα. Πακιστανοί, Ινδοί, Μπαγκλαντεσιανοί, Ρουμάνοι, Ρώσοι. Μεταναστες εργάζονται χωρίς ωράριο, ασφάλιση ή έστω αμοιβή και αντιμετωπίζονται σαν όντα β' διαλογής. Ολα όσα έγιναν στη Μανωλάδα δεν ήταν απλώς μια σειρά από σκηνές βίας που ξέφυγαν από το «Django» του Ταραντίνο και έγιναν πραγματικότητα. Ηταν η αποκάλυψη ενός ολόκληρου φαινομένου, καθώς η έκρηξη στα φραουλοχώραφα έδωσε την αφορμή να έρθει στην επιφάνεια ένα μοντέλο σύγχρονης δουλοπαροικίας που λειτουργεί ανεξέλεγκτο στην ελληνική επαρχία.

ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ
Αγρια εκμετάλλευση στα θερμοκήπια


Περισσότερα από 3.000 άτομα απαρτίζουν τη στρατιά των αλλοδαπών εργατών γης που απασχολούνται στα φυτώρια και τα θερμοκήπια του Μαραθώνα. Στα καθήκοντά τους προβλέπεται ότι οφείλουν να δουλεύουν από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου, έναντι ενός ημερομισθίου 23-26 ευρώ. Για τη διαμονή τους μπορούν να καταφύγουν σε πρόχειρα παραπήγματα από νάιλον και τσίγκο που βρίσκονται πολύ κοντά ή ακόμη και μέσα στα περιβόλια. Οι πιο προνομιούχοι από τους εργάτες καταφέρνουν να νοικιάσουν κάποια γκαρσονιέρα ή άλλο μικρό διαμέρισμα, στο οποίο στριμώχνονται 5 ή και περισσότερα άτομα. Η καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τους δώδεκα μήνες. Οι γαιοκτήμονες συχνά εκμεταλλεύονται τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι εργάτες, οι οποίοι διστάζουν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα και περιορίζονται σε κάποια ψίχουλα «έναντι». Οποιος αναζητήσει την άκρη στο νήμα αυτής της αδιέξοδης κατάστασης, μοιραία θα έρθει αντιμέτωπος με δύο αντιδιαμετρικά αντίθετες και διαφορετικές προσεγγίσεις. Ο γραμματέας Μεταναστών του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου (ΕΚΑ) Αθήνας κ. Γιώργος Αλεβιζάκης καταγγέλλει ότι «πάνω από 10 χρόνια υπάρχει καθεστώς ομηρίας των μεταναστών το Μαραθώνα, τη Θήβα και τον Ασπρόπυργο και όλοι βολεύονται. Οι τοπικές αρχές δεν αντιδρούν γιατί είναι και αυτοί εργοδότες. Το 80% των εργατών που απασχολούνται στα θερμοκήπια του Μαραθώνα δεν έχει άδεια εργασίας. Μιλάμε για ανθρώπους που μένουν 10-15 μαζί σε ένα δωμάτιο, δουλεύουν 8-12 ώρες και αμείβονται με 2 ευρώ την ώρα».  Από την άλλη, ο υπεύθυνος Τύπου του ∆ήμου Μαραθώνα, κ. Μάκης Κουλουπής, διαψεύδει ότι στην περιοχή του υπάρχουν φαινόμενα όπως αυτά που καταγγέλλει ο κ. Αλεβιζάκης: «Οι εργάτες γενικά ζουν σε καλές συνθήκες, αλλά το εάν υφίσταται οικονομική εκμετάλλευση, αυτό ο δήμος δεν μπορεί να το γνωρίζει. Πάντως, καταγγελίες δεν έχουν γίνει. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το Τμήμα Αλλοδαπών του ∆ήμου Μαραθώνα εκδίδει τις απαραίτητες άδειες παραμονής και εργασίας»

ΚΑΜΠΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
Επί 4 χρόνια απλήρωτοι, για 18 ευρώ μεροκάματο

Σε ολόκληρη την περιφέρεια της Θήβας και σε σημεία όπως τα Οινόφυτα, το Βασιλικό, η Καλλιθέα, το Αρμα κ.ά. το πρόβλημα της εξαθλίωσης των μεταναστών εργατών βράζει, καθώς οι εργάτες παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες, ακόμη και χρόνια. Υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία για εργοστάσιο επίπλων στο οποίο εργάζονται 4 αλλοδαποί, ένας εκ των οποίων δεν έχει πληρωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια! Τυπικά, το μεροκάματο των εργατών ανέρχεται στα 18-20 ευρώ και το ωράριό τους δεν λήγει πριν από την παρέλευση 10-12 ωρών.

ΜΕΓΑΡΑ
«∆εν σε είδα, δεν σε ξέρω...»

Το καραβάνι των μεταναστών που εργάζονται στη γη των Μεγάρων αριθμεί περί τα 200 άτομα, οι συνθήκες όμως είναι πανομοιότυπες με αυτές του Μαραθώνα. Ζωή σε παραπήγματα από νάιλον και τσίγκο και ανύπαρκτα τα μεροκάματα. Αρκετοί από τους μετανάστες εργάτες γης έχουν προβεί σε καταγγελίες, φτάνοντας ακόμα και μέχρι το υπουργείο Εργασίας, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια αντίδραση εκ μέρους του κράτους. Επίσης, έχει αναφερθεί ότι σε ελέγχους που κατά καιρούς γίνονται στις αγροτικές επιχειρήσεις, οι γαιοκτήμονες δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τους εργάτες, παρόλο που τους απασχολούσαν επί τουλάχιστον δύο χρόνια.. Είναι χα- ρακτηριστική η περίπτωση ενός Ινδού που ζήτησε χρω στούμενα ημερομίσθια προκειμένου να ταξιδέψει στην πατρίδα του για την κηδεία της μητέρας του. Το ´´αφεντικό ´´ σήκωσε αδιάφορα τους ώμους του, βέβαιος ότι επρό κειτο για μια ελάχιστα πειστική πρόφαση.

ΑΡΓΟΣ
Πέντε μήνες σε στάβλους

Στην περιοχή του Αργους οι εργάτες που δουλεύουν στη συγκομιδή πορτοκαλιών είναι περίπου 3.000, ενώ άλλοι 2.000 απασχολούνται στα εργοστάσια επεξεργασίας των φρούτων. Οι περισσότεροι καταφθάνουν με πούλμαν τον Νοέμβριο και οδηγούνται απευθείας στους στάβλους, όπου συνήθως κοιμούνται 20-30 άτομα διαμένοντας εκεί έως τον Μάρτιο, με μεροκάματο της τάξης των 10-12 ευρώ. Ο εργοδότης, ο οποίος «νοικιάζει» τα εργατικά χέρια των μεταναστών, δεν αναλαμβάνει τη διατροφή τους. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αργο- λίδας κ. Φώτης Κολεβέντης, «η κατάσταση των ανθρώπων που εργάζονται στα κτήματα είναι τραγική τα τελευταία 6 χρόνια. Οι εργάτες ζουν και εργάζονται μέσα στη λάσπη και τη βροχή. Μιλάμε για καταστάσεις που ως Ελληνες μας γυρίζουν του λάχισ τον 60 χρόνια πίσω. Κυριολεκτικά ντρέπεσαι να λέγεσαι άνθρωπος».

Της Δημητρας Αιγινιτη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

ΠΡΕΖΑ TV
3-5-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: