Τετάρτη, Ιουνίου 12, 2013

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

Του Α. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ a.vasilopoulos@eleftherotypia.net
Πέντε αλλαγές στο ασφαλιστικό και τρεις στο εργασιακό καθεστώς, που αναμένεται να απαιτήσει η τρόικα, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών μας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Στο επίκεντρο οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, με άξονα την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού, αλλά και το καθεστώς των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αναμένεται να ζητηθεί αύξηση του ορίου, αλλά και οι επικείμενες αλλαγές στο Ασφαλιστικό ώς το 2015.


Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που προωθούνται και αφορούν ένα πλήρως δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα, προβλέπουν τα εξής:

1Εκπόνηση μέχρι τον Σεπτέμβριο αναλογιστικών μελετών για τις αλλαγές που θα γίνουν στο σύστημα των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, των κοινωνικών πόρων, καθώς και για τη μείωση -στα επίπεδα του ΙΚΑ- των υψηλότερων εισφορών και των συντάξεων που καταβάλλονται σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

2Ψήφιση ειδικού νόμου που θα προβλέπει τη σταδιακή, εντός τριών ετών, μείωση κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες των εργοδοτικών εισφορών του ΙΚΑ και την κατάργηση των εισφορών υπέρ τρίτων κοινωνικών πόρων.

3Μείωση από τον προσεχή Δεκέμβριο σε σχέση με το ΙΚΑ εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και θα «προσαρμογή» αντίστοιχα, με «ουδέτερο για τα δημοσιονομικά τρόπο», παροχών και συντάξεων.

4Εισφορές και συντάξεις στα επίπεδα του ΙΚΑ με νόμο τον Δεκέμβριο για τους εργαζόμενους σε ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΗΣΑΠ, ΕΛΤΑ, Εθνική Ασφαλιστική, ΕΤΕ, πρώην ΕΤΒΑ και ΤτΕ.

5Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού στα εφάπαξ βοηθήματα των Ταμείων, τα οποία από 1-1-2014 θα υποστούν περαιτέρω μειώσεις κατά 25-30%, καθώς θα πρέπει να μηδενίσουν τα ελλείμματά τους και να δίνουν τόσα εφάπαξ όσα επιτρέπουν τα οικονομικά τους. Στις παραμέτρους που μπαίνουν για το νέο εφάπαξ θα υπολογίζεται η αξία των αποθεματικών των Ταμείων με ημερομηνία 31/12/2012, δηλαδή μετά το «κούρεμα» κατά 53%, που σημαίνει ότι οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα είναι πολύ πάνω από 10% και 30%. Ως βάση υπολογισμού θα υπολογίζεται η τετραετία 2009-2012.

6Το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου κάθε έτους ο υπουργός Εργασίας θα καταθέτει πρόταση νόμου με το ύψος του κατώτατου μισθού που θα ισχύσει το επόμενο έτος. Θα έχει προηγηθεί διαβούλευση μεταξύ εργοδοτών, εργαζομένων και επιστημονικών φορέων και θα έχει συνταχθεί σχετικό πόρισμα με προτάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για την πρόταση του υπουργού Εργασίας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει εντός του 2016 και ο πρώτος κατώτατος μισθός με το νέο σύστημα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Εως τότε το υπουργείο Εργασίας έχει δεσμευτεί ότι θα ισχύει ο κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ.

Ολα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τη «ρύθμιση του συστήματος καθορισμού νόμιμου κατώτατου μισθού υπαλλήλων και ημερομισθίου εργατοτεχνιτών».

Σύμφωνα με την Πράξη, για τη διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού θα λαμβάνεται υπόψη η κατάσταση της οικονομίας, οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

7Αύξηση στο όριο των ομαδικών απολύσεων, όταν οι επιχειρήσεις επικαλούνται λόγους αναδιάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα αναμένεται να πιέσει για αύξηση του μηνιαίου ορίου απολύσεων, από 5% που ισχύει σήμερα σε επιχειρήσεις άνω των 100 εργαζομένων, σε 10% (διπλασιασμός).

8Τροποποίηση του νόμου στο σκέλος που προβλέπει ότι η έγκριση των ομαδικών απολύσεων θα μπορεί να αποφασίζεται σε κυβερνητικό επίπεδο και με κριτήρια που θα λαμβάνουν υπόψη τους τη μέριμνα για ένα τμήμα του προσωπικού, ανάλογα με το σχέδιο που θα υποβάλει κάθε επιχείρηση. http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
12-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: