Δευτέρα, Ιουνίου 03, 2013

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΣ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ,ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΙΩΠΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΩΓΗ ΤΟΥΡΚΟΥ ΠΡΟΣΦΥΓΑ ,ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ.
Απαντώντας στις καταγγελίες για απαγωγή Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα, που σημειώθηκε στην οδό  Σόλωνος το βράδυ της Πέμπτης και παράδοσή του στις τουρκικές αρχές, καθώς και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΛ.ΑΣ. δηλώνει ότι ο συγκεκριμένος τούρκος υπήκοος δεν υπάρχει κάπου επισήμως καταγεγραμμένος.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει: «Για τον συγκεκριμένο Τούρκο υπήκοο, καμία αυτοπρόσωπη παρουσία του καθώς και καμία επίσημη καταχώρηση ή καταγραφή της παρουσίας του στη χώρα δεν προκύπτει στις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας. Ο ίδιος Τούρκος υπήκοος επίσης ουδέποτε κατέθεσε αίτημα για πολιτικό άσυλο».
Με νεότερη ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Ελληνική Αστυνομία ότι η ανακοίνωσή της «προκαλεί το δημόσιο αίσθημα».


«Στην πραγματικότητα» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η ΕΛΑΣ επιβεβαιώνει πλήρως τις καταγγελίες, αφού δεν αναφέρει τίποτα για την ταμπακιέρα της υπόθεσης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η ΕΛ.ΑΣ., δεν λέει κάτι για την αρπαγή του Μπουλούτ στο κέντρο της Αθήνας, για την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα ότι το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε για την απαγωγή είχε πινακίδες που, σύμφωνα με την ίδια την ΕΛ.ΑΣ., ανήκουν σε αστυνομικό όχημα, για τη μεταφορά του στην Τουρκία μέσω παράνομου περάσματος των συνόρων. 

Σημειώνει επίσης ότι «όσο για τα φληναφήματα περί μη κατάθεση ασύλου του Μπουλούτ, την απάντηση έδωσε χτες σε συνέντευξη τύπου η δικηγόρος του, Μαριάννα Τζεφεράκου, από το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες».

Σχετικά με την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: Πρώτον, ο Μπουλούτ Γιαϊλά προσπάθησε να κάνει αίτηση ασύλου, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να το πράξει λόγω του χάους που επικρατεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Δεύτερον, την υπόθεσή του είχε αναλάβει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, ένας επισήμως αναγνωρισμένος οργανισμός. Το ΕΣΠ, με επίσημο φαξ του, είχε ενημερώσει την Υπηρεσία Αλλοδαπών για την παρουσία στην Ελλάδα του Μπουλούτ Γιαϊλά. Το φαξ ακολούθησαν αλλεπάλληλες προφορικές επικοινωνίες μεταξύ του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και της Υπηρεσίας Αλλοδαπών.

Τρίτον, ο Μπουλούτ Γιαϊλά είχε υποστεί αστυνομικό έλεγχο, προ ημερών, σε τουρκικό εστιατόριο και δεν συνελήφθη κατόπιν παρέμβαση δικηγόρου, μιας και ακριβώς επρόκειτο για πολιτικό πρόσφυγα.

Καταλήγοντας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ΕΛ.ΑΣ. «να σταματήσει τις φαιδρές προσπάθειες συγκάλυψης της απαγωγής και ας αρχίσει έρευνα για το ποιες εγχώριες και ξένες υπηρεσίες εμπλέκονται σε αυτήν. Η ΕΛΑΣ είναι έκθετη, όπως ακριβώς είναι έκθετη και η κυβέρνηση. Η συγκάλυψη θα αποτύχει».

Οι καταγγελίες για την απαγωγή

Οι καταγγελίες αναφέρουν ότι το συγκεκριμένο άτομο απήχθη το βράδυ της Πέμπτης από την οδό Σόλωνος, κοντά στην πλατεία Κάνιγγος. Ο πρόσφυγας μόλις είχε αποχωρήσει από κουρδικό εστιατόριο, όταν πέντε άνδρες βγήκαν από ένα αυτοκίνητο που περίμενε ώρα σταματημένο, στην άκρη του δρόμου, σύμφωνα με μαρτυρίες, του επιτέθηκαν, τον ακινητοποίησαν, τον ξυλοκόπησαν άγρια και τον έσπρωξαν με τη βία μέσα στο αυτοκίνητο, φράζοντάς του το στόμα για να μην ακούγεται.

Οι φωνές του πρόσφυγα, ωστόσο, κινητοποίησαν τους περαστικούς και κάποιοι από αυτούς ειδοποίησαν την Άμεση Δράση, ενώ στο σημείο μαζεύτηκε κόσμος και κατέφθασαν αμέσως και άλλοι πρόσφυγες από το κοντινό εστιατόριο. Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η προσπάθεια εντοπισμού του πρόσφυγα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τις μεσημεριανές ώρες αναρτήθηκε στο Indymedia κείμενο πολίτη που περιέγραφε το περιστατικό και έδινε την πινακίδα του αυτοκινήτου. Από την δημοσιοποίηση της πινακίδας προέκυψε ότι το αυτοκίνητο ανήκει στην ελληνική αστυνομία.

«Όμως, οι αστυνομικοί διευθυντές εξακολουθούν μέχρι στιγμής να υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν σε ποια υπηρεσία ανήκει και ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για το περιστατικό» αναφέρει το Δίκτυο Μεταναστών και Προσφύγων.

Όπως ανέφεραν στη συνέντευξη Τύπου οι συμμετέχοντες, ο Τούρκος υπήκοος αρκετές ώρες αργότερα, βρέθηκε στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης, όπου φέρεται να ανακρίνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο άτομο ήρθε στην Ελλάδα περίπου πριν από δύο μήνες και παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, όπου έδωσε τα στοιχεία του, με βάση τα οποία πριν από τρεις εβδομάδες, υποβλήθηκε φάκελος από το Συμβούλιο στις Αρχές με την εισήγηση να εξεταστεί η υπόθεση γιατί συντρέχουν λόγοι για χορήγηση ασύλου.

Η εξέταση της υπόθεσης δεν έχει ολοκληρωθεί από την ΕΛ.ΑΣ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες πάντως, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, έκανε ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Στρασβούργο.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
3-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: