Παρασκευή, Ιουνίου 28, 2013

ΔΥΝΗΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ

Τα δεκάδες περιστατικά κλοπής πυρηνικών υλικών που αναφέρονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, προειδοποίησε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Οι τρομοκράτες θα ήταν βέβαια δύσκολο να κατασκευάσουν πραγματικά πυρηνικά όπλα, θα μπορούσαν όμως να επιτεθούν με τις λεγόμενες «βρόμικες βόμβες», σχεδιασμένες να μολύνουν με ραδιενέργεια το στόχο.


Ο Κάμαρ Μπράμπιτ, ένας από τους διευθυντές της IAEA, δήλωσε στο Reuters ότι η Υπηρεσία ενημερώνεται κάθε χρόνο για 150-200 περιστατικά εξαφάνισης πυρηνικών υλικών. «Ίσως αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε. Αυτά είναι τα περιστατικά για τα οποία μας ενημερώνουν οι χώρες-μέλη.

Ο Μπράμπιτ αναγνώρισε πάντως ότι υπάρχει πρόοδος: σε αντίθεση με ότι συνέβαινε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οπότε εξασθένισε ο έλεγχος του πυρηνικού οπλοστασίου της, τα σημερινά περιστατικά αφορούν συνήθως λίγα γραμμάρια πλουτωνίου ή εμπλουτισμένου ουρανίου, και όχι ολόκληρα κιλά.

Ακόμα και μια ποσότητα πλουτωνίου σε μέγεθος μήλου θα ήταν αρκετή για να καταστρέψει μια μεγάλη πόλη αν χρησιμοποιούνταν μια πυρηνική συσκευή.

Η αλήθεια είναι όμως ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για μια εξτρεμιστική ή τρομοκρατική οργάνωση να βρει πρόσβαση σε τέτοιες ποσότητες σχάσιμου πυρηνικού υλικού, καθώς και στην απαραίτητη χρηματοδότηση και τεχνογνωσία.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό που θα ήταν πιθανότερο να συμβεί μια μέρα θα ήταν μια επίθεση με «βρόμικη βόμβα»: ένα όπλο που χρησιμοποιεί συμβατικά εκρηκτικά για να διασκορπίσει σε μια μεγάλη έκταση κάποιο διαθέσιμο ραδιενεργό υλικό. Τέτοια υλικά θα μπορούσαν για παράδειγμα να προέλθουν ακόμα και από τα τμήματα πυρηνικής ιατρικής των νοσοκομείων.

Τον περασμένο μήνα, επισημαίνει το Reuters, o πρώην αναλυτής της IAEA Τζορτζ Μουρ εκτίμησε με άρθρο του στο Bulletin of Atomic Scientist ότι «πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως είναι θέμα χρόνου πριν χρησιμοποιηθεί μια βρόμικη βόμβα ή ένα άλλο είδος συσκευής διασκορπισμού ραδιενέργειας».

Το πρόβλημα του λαθρεμπορίου πυρηνικών υλικών θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα σε συνάντηση που πραγματοποιεί η ΙΑΕΑ στη Βιέννη με τη συμμετοχή 100 κυβερνήσεων.

Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
28-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: