Δευτέρα, Ιουνίου 10, 2013

«ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ» ΤΩΝ ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΓΙΑΤΡΟΙ...ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών και άλλων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και ζουν με την αγωνία εάν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν, κατήγγειλαν γιατροί και τοπικοί αξιωματούχοι σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο Καστελόριζο.

«Αραχνιασμένα τα συστήματα τηλεϊατρικής, αγροτικοί γιατροί αποσπασμένοι για λίγες μέρες, εγκαταλελειμμένοι οι ακρίτες του Καστελόριζου στο έλεος του Θεού. Το αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά; Όχι μόνο μόνιμος εξειδικευμένος γιατρός δεν ήρθε, αλλά έκλεισε φέτος και το φαρμακείο» δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών αλλά και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου, το οποίο διοργάνωσε το συνέδριο.


«Τα πολυδύναμα ιατρεία των νησιών είναι υποστελεχωμένα και εγκαταλελειμμένα και σε πολλές περιπτώσεις πανάκριβα μηχανήματα μένουν κλειδωμένα σε αποθήκες γιατί δεν υπάρχει το προσωπικό να τα λειτουργήσει. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας, απειλεί την τουριστική της ανάπτυξη και το κυριότερο εγκυμονεί εθνικούς κινδύνους» τόνισε ο Γιώργος Πατούλης. 

Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται την κατάσταση ναυπηγώντας «πλωτό νοσοκομείο για να περιθάλψει τους ακρίτες μας».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στο Καστελόριζο εδώ και ενάμισι χρόνο είναι κενή η θέση του αγροτικού γιατρού και οι ανάγκες του νησιού καλύπτονται με συνεχείς 15ήμερες αποσπάσεις γιατρών από το νοσοκομείο της Ρόδου. Έτσι όμως ο γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει το ιστορικό των ασθενών και να ασκήσει την ορθή ιατρική πράξη.

Στην Χάλκη εδώ και επτά χρόνια δεν έχει διοριστεί ειδικευμένος γιατρός. ενώ στην Τήλο κενή παραμένει η θέση του γενικού γιατρού . Η Κύθνος και η Κέα είναι καιρό χωρίς κανένα εξειδικευμένο γιατρό, ενώ στην Αμοργό ο γιατρός φεύγει και μένει το νησί χωρίς βοήθεια. Περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι στην Σύμη έχουν έναν γιατρό ο οποίος είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες του νησιού κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου που ο πληθυσμός του νησιού ξεπερνά τους 10.000.

Στην Πάτμο και στα Κύθηρα δεν υπάρχει παιδίατρος και τα παιδιά του νησιού δεν μπορούν ούτε να εμβολιαστούν επαρκώς, ενώ ιατρείο φάντασμα είναι και το πολυδύναμο ιατρείο στον Όλυμπο της Καρπάθου.

Χωρίς φαρμακείο έχουν μείνει το Καστελόριζο και οι Λειψοί και οι ασθενείς ψάχνουν από πόρτα σε πόρτα για να βρουν ένα παυσίπονο. Την ίδια ώρα σπαταλιόνται χρήματα για άσκοπες αεροδιακομιδές που κοστίζουν πολλά περισσότερα απ΄ ότι θα στοίχιζε η στελέχωση των ιατρείων των νησιών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  


ΠΡΕΖΑ TV
10-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: