Κυριακή, Ιουνίου 16, 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΕ «ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ» ΤΗ ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Μήνυμα σκληρής καταστολής των διαδηλώσεων έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συγκέντρωση των οπαδών του ΑΚΡ, το απόγευμα της Κυριακής στο Καζλίτσεσμε στην Κωνσταντινούπολη, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το πάρκο Γκεζί.

Ο Ερντογάν μιλώντας στη συγκέντρωση, δήλωσε ότι έκανε το καθήκον του δίνοντας εντολή στις δυνάμεις καταστολής να εκκενώσουν την πλατεία Ταξίμ. Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του, ο Ερντογάν επανέλαβε παλαιότερη δήλωσή  που έκανε μιλώντας σε στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών ότι πρέπει το πάρκο Γκεζί να καθαρίσει, ότι «έχουμε φτάσει στο τέλος, δεν μπορούμε να το ανεχτούμε άλλο». Αποσαφήνισε ότι όσα ακολούθησαν τις προηγούμενες τρεις σχεδόν βδομάδες έγιναν σύμφωνα με τον νόμο.


Ακόμα αποκάλεσε προδότες τους διαδηλωτές τονίζοντας ότι η αληθινή Τουρκία είναι αυτή που βρίσκεται μπροστά του ενώ κατήγγειλε τα μεγάλα κανάλια του εξωτερικού ότι αποσιωπούν τις διαδηλώσεις υποστήριξης. Ειρωνευόμενος τους διαδηλωτές, που πριν από τρεις βδομάδες συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Γκεζί διαμαρτυρόμενοι για το αναπτυξιακό σχέδιο για το πάρκο, ο Ερντογάν είπε ότι οι αληθινοί οικολόγοι είναι αυτοί που σήμερα καθάρισαν και ξαναφύτεψαν το πάρκο Γκεζί.

Περίπου 1.000 αστυνομικοί επιστρατεύθηκαν από άλλες πόλεις της Τουρκίας για να ενισχύσουν τις δυνάμεις καταστολής στην Κωνσταντινούπολη ενόψει των συγκεντρώσεων του ΑΚΡ και των διαδηλωτών.

Νωρίτερα, αλλά και κατά τη διάρκεια της ομιλίας τουρκικές δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν εκ νέου με κανόνια νερού, δακρυγόνα και χημικά εναντίον των διαδηλωτών που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ. Στρατός και αστυνομία επιστρατεύθηκαν προκειμένου να αποτρέψουν τις προγραμματισμένες για το απόγευμα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Χουσεΐν Άβνι Μουτλού, δήλωσε ότι η πλατεία είναι εκτός ορίων για το κοινό και κανείς δεν επιτρέπεται να συγκεντρωθεί εκεί. Επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν και στην Άγκυρα.

Οι δυνάμεις καταστολής που έχουν περικυκλώσει την περιοχή γύρω από την πλατεία Ταξίμ σταματούσαν τους περαστικούς για να ελέγξουν τις τσάντες τους και να πραγματοποιήσουν έλεγχο στοιχείων. Οι διαδηλωτές που προσπάθησαν να προσεγγίσουν την πλατεία Ταξίμ έχουν εγκλωβιστεί στους γύρω δρόμους.

Χθες, Σάββατο, λίγο μετά την απειλή που επανέλαβε ο Ερντογάν ότι οι δυνάμεις καταστολής «ξέρουν πως θα καθαρίσουν την πλατεία», οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταξίμ -αλλά και σε άλλες πόλεις- δέχτηκαν άγρια επίθεση με χημικά και κανόνια νερού από τις δυνάμεις καταστολής. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι ένας ακόμη διαδηλωτής είναι νεκρός, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί.


http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
16-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: