Σάββατο, Ιουνίου 29, 2013

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ-ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ-ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΠΕΣΕ ΕΞΩ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΓΑΜΩ ΤΟ ΘΕΟ ΣΑΣ;

Από τότε που μας σφίγγει η μέγkενη του Μνημόνιου, η Παιδεία, πλην των άλλων δεινών, υφίσταται συνεχή συρρίκνωση. Στα 1.100 σχολεία που σβήστηκαν από τον εκπαιδευτικό χάρτη τις προηγούμενες χρονιές προστίθενται φέτος καινούργια και το τσουνάμι των συγχωνεύσεων-καταργήσεων δεν έχει τέλος.

 Με σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, που κοινοποίησε στις περιφερειακές διευθύνσεις το υπουργείο Παιδείας, 200 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία θα υποβιβαστούν-συγχωνευτούν-καταργηθούν τη σχολική χρονιά 2013-2014.

Συγκεκριμένα:


– Υποβιβάζονται 34 Δημοτικά Σχολεία και 5 Νηπιαγωγεία.

– Συγχωνεύονται 54 Δημοτικά Σχολεία για να προκύψουν τελικά 27 και 28 Νηπιαγωγεία, ώστε να μείνουν τελικά 13.

– Καταργούνται 32 Δημοτικά Σχολεία και 89 Νηπιαγωγεία.

Το υπουργείο Παιδείας έχει ως μεζούρα τον αριθμό των μαθητών, ο οποίος πρέπει οπωσδήποτε, ακόμη και στα απομεμακρυσμένα σχολεία της περιφέρειας, να είναι ίσος ή να πλησιάζει τον αριθμό 25. Γι’ αυτό και βάζει λουκέτο στις εκπαιδευτικές μονάδες και τα μικρά παιδιά θα υποφέρουν να φθάσουν στο σχολείο τους, καθώς η μεταφορά των μαθητών με κρατικούς πόρους είναι συνεχώς υπό αίρεση, ενώ δρομολογείται και η κατάργησή της. Γι’ αυτό και έχει υποχρεώσει το διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας  να καταχωρήσει στο Survey (Σύστημα καταγραφής της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, το οποίο οι διευθυντές και οι προϊστάμενες των νηπιαγωγείων καλούνται να ενημερώνουν υποχρεωτικά την 1η και 15η κάθε μήνα, μπας και ξεφύγει κάποια λεπτομέρεια στη μετακίνηση κυρίως του μαθητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, που οι υπηρεσίες του υπουργείου δε θα μπορέσουν να «αξιοποιήσουν») «τη μέγιστη χωρητικότητα της αίθουσας (σε μαθητές) κατά την εκτίμησή του» και τις προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων να κατασκευάσουν σκαρίφημα των αιθουσών του σχολείου τους!

Θυμίζουμε ότι στη σχετική εγκύκλιο που στάλθηκε επί τούτου στα σχολεία,  το υπουργείο Παιδείας επικαλούνταν «προδιαγραφές του ΟΣΚ» (1,5 τ.μ. ανά μαθητή για τα Δημοτικά και 2 τ.μ. για τα Νηπιαγωγεία) για τον υπολογισμό της «μέγιστης χωρητικότητας», θεωρώντας τα σχολεία στρατώνες και τους μαθητές στρατιωτάκια ακούνητα-αμίλητα-αγέλαστα, καταργώντας κάθε ελεύθερο τ.μ., που χρησιμεύει για άλλου τύπου δραστηριότητες (ψυχοκινητικές, θεατρικό παιχνίδι, κ.λπ.), που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της μαθησιακής διαδικασίας.

Τα σχολεία που μπήκαν στον Προκρούστη των υποβιβασμών και των συγχωνεύσεων-καταργήσεων βρίσκονται σε πολλές περιοχές της περιφέρειας (στην Ηπειρο, Μακεδονία, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο, Κρήτη, Δωδεκάνησα), αλλά και στην Αττική, στις περιοχές που συνωστίζεται κυρίως ο προλεταριακός πληθυσμός. Τα παιδιά του κατώτερου Θεού μένουν κυρίως στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, το Χαϊδάρι, τον Ταύρο, το κέντρο της Αθήνας (με τα εκατοντάδες μεταναστόπουλα), κ.λπ. Αλλά και στην Ανατολική Αττική (Παιανία, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Λαύριο, Αφίδνες, κ.λπ) έγινε κυριολεκτικά σφαγή, ειδικά στις καταργήσεις Νηπιαγωγείων.

Από το νέο κύμα των συγχωνεύσεων-καταργήσεων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων χάνονται επιπλέον 365 οργανικές θέσεις (232 θέσεις δασκάλων και 133 θέσεις νηπιαγωγών). Ετσι, λοιπόν, κατασκευάζονται οι «πλεονάζοντες» εκπαιδευτικοί, που θα κληθούν, όσοι, προς το παρόν (γιατί αργότερα η δεξαμενή μπορεί να διευρυνθεί)  εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις, να εξακτινωθούν σε όλη την Ελλάδα.

Τα παραπάνω σηματοδοτούν την πολιτική του υπουργείου Παιδείας στον τομέα των διορισμών: Μηδενικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, υποχρεωτικές μεταθέσεις, διορισμοί ελαχιστότατων αναπληρωτών (μόλις 2.000 για Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) και στο βάθος απολύσεις.

Με την ίδια  ΥΑ ιδρύονται τρία (3) Δημοτικά Σχολεία (με σημειολογική σημασία: αυτό που ιδρύεται στην Αττική είναι στην Κηφισιά) και ένα (1) Νηπιαγωγείο, ενώ προάγονται δύο (2) Δημοτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, τονίζει ότι «στα παραπάνω Δημοτικά Σχολεία (σ.σ. αυτά που ιδρύονται και προάγονται) δεν θα δοθούν επιπλέον οργανικές θέσεις μέχρι το πέρας των εργασιών ανέγερσης των διδακτηρίων, οπότε και θα επαναπροσδιοριστεί η οργανικότητα των σχολικών μονάδων με βάση το μαθητικό τους δυναμικό».
Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013
http://www.eksegersi.gr/issue/735/%CE%9D%CE%B5%CE%BF%CE%BB%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CE%A0%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CE%AF%CE%B1/19498.%CE%9D%CE%AD%CE%BF-%CE%BA%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%85%CE%B3%CF%87%CF%89%CE%BD%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%B5%CE%AF%CF%89%CE%BD
ΠΡΕΖΑ TV
29-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: