Τετάρτη, Ιουλίου 17, 2013

ΣΤΟΝ «ΑΕΡΑ» 8ΩΡΟ ΚΑΙ 5ΗΜΕΡΟ

Θέμα οκταώρου και πενθημέρου προέκυψε χθες εξαιτίας μίας αλλαγής που έγινε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο.Στη διάταξη που αφορά τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού απαλείφθηκε η αναφορά πως αυτός ο μισθός είναι «για εργασία 25 ημερών μηνιαίως και ημερομίσθιο για εργασία 8 ωρών ημερησίως...».
Το γεγονός αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς συνδικαλιστές εξέφρασαν φόβους πως αυτό μπορεί να αποτελέσει «κερκόπορτα» για την καταστρατήγηση του οκταώρου αλλά και της πενθήμερης απασχόλησης. Δηλαδή να αναγκάζεται ένας μισθωτός να δουλεύει πάνω από πέντε ημέρες την εβδομάδα ή περισσότερες από οκτώ ώρες κάποιες μέρες και τελικά να αμείβεται με 586 ευρώ τον μήνα (μέσα από την... ελαστικοποίηση της πλήρους απασχόλησης).

Στο θέμα παρενέβη ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος σημείωσε ότι στη διάταξη αναφέρεται ρητά ο όρος «πλήρης απασχόληση» και επομένως είναι σαφές πως δεν αλλάζει τίποτα ως προς το πενθήμερο και το οκτάωρο. Κύκλοι του υπουργείου χθες το απόγευμα υπογράμμιζαν πως η αλλαγή έγινε για τυπικούς λόγους και στόχος είναι να καλυφθούν πλήρως απασχολούμενοι με διαφορετικό ωράριο και όχι να ανατραπεί η ισχύουσα νομοθεσία.Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός μέχρι το 2017, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού. Τον τελικό λόγο θα έχει η κυβέρνηση ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και αφού ληφθούν υπόψη μία σειρά δεδομένων στην οικονομία και την αγορά εργασίας.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως, με βάση το Μνημόνιο, το πρώτο τρίμηνο του 2014 θα υπάρξει αξιολόγηση των παρεμβάσεων στον κατώτερο μισθό (που πέρυσι μειώθηκε κατά 22%), με την τρόικα να έχει επανειλημμένα θέσει θέμα τριετιών. Σημειώνεται πως με βάση το ισχύον καθεστώς, οι τριετίες παραμένουν παγωμένες μέχρι να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%.
Είσπραξη εσόδων
Στο μεταξύ, τροπολογίες για την ταχύτερη είσπραξη των εσόδων που βεβαιώνονται από τους φορολογικούς ελέγχους κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο. Ειδικότερα προβλέπεται ότι:
Στις περιπτώσεις μη προσφυγής ή εμπρόθεσμης προσφυγής για φόρο που έχει βεβαιωθεί από έλεγχο, ο φορολογούμενος θα καταβάλει εφάπαξ το ποσό του φόρου, ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς ο φόρος καταβαλλόταν σε έξι μηνιαίες δόσεις.
Στην περίπτωση εμπρόθεσμης προσφυγής θα καταβάλλεται το 50% του φόρου.
Εάν υπάρχει δικαστικός συμβιβασμός για τη φορολογική διαφορά μεταξύ του Δημοσίου και του φορολογουμένου, τα πρόστιμα θα περιορίζονται στο ένα τρίτο υπό την προϋπόθεση ότι θα καταβάλλεται το 20% του οφειλόμενου ποσού.
Οι διατάξεις αυτές θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Αυγούστου.
Κατερίνα Κοκκαλιάρη
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
17-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: