Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2013

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ: ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Με «λουκέτο» απειλείται το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ) ως αποτέλεσμα της ελλιπούς χρηματόδοτησής του σε συνδυασμό με την τακτική απαξίωσης του έργου του από τους ιδρυτικούς φορείς του (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ). Την κατάσταση του Ινστιτούτου και των εργαζομένων παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου το Σωματείο Εργαζομένων στο ΕΛΙΝΥΑΕ.

Οπως χαρακτηριστικά είπε η πρόεδρος του Σωματείου Εύη Γεωργιάδου αυτή τη στιγμή το ΕΛΙΝΥΑΕ δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδά του για ένα πλήθος δραστηριοτήτων εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησής του από το ΛΑΕΚ. Τα τελευταία τρία χρόνια είναι συνεχές το φαινόμενο της μεγάλης καθυστέρησης καταβολής δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα και σήμερα να βρίσκονται απλήρωτοι επί μήνες, χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και με τα χρέη του Ινστιτούτου να ξεπερνούν ήδη το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Οπως καταγγέλθηκε πριν από κάποιους μήνες συζητήθηκαν στο ΔΣ του Ινστιτούτου προτάσεις για μέτρα όπως η εκ περιτροπής εργασία 2- 3 μέρες την εβδομάδα, το κλείσιμο περιφερειακών παραρτημάτων (για της υποδομές των οποίων δαπανήθηκαν σημαντικά κονδύλια), οι μειώσεις μισθών, προτάσεις οι οποίες μετά από την αντίδραση των εργαζομένων δεν προχώρησαν, αλλά ετοιμάζεται εκ νέου η προώθησή τους.
Η ΓΣΕΕ, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου και καταγγέλθηκε και στη χτεσινή συνέντευξη, ως ο βασικότερες ιδρυτικός φορέας στη διοίκηση του Ινστιτούτου φέρει και τη βαρύτερη ευθύνη, καθώς αποδέχεται τη σημερινή κατάσταση, την υποβάθμιση των εργασιών του, την υποβάθμιση της πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων. Επιπλέον αποδέχεται να παραμένουν οι εργαζόμενοι απλήρωτοι επί μήνες, χωρίς πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και με αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον. Οι δε εργοδοτικοί φορείς δεν χρειάζονται πλέον ούτε ως «βιτρίνα» τη λειτουργία του Ινστιτούτου, σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα κατεδαφίζεται η υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς
Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, την ίδια στιγμή που το ΕΛΙΝΥΑΕ απαξιώνεται, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (επέκταση εργολαβιών, ελαστικές μορφές απασχόλησης, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ατομικές συμβάσεις εργασίας, αύξηση των ανασφάλιστων εργαζόμενων κλπ.) έχουν αυξήσει δραματικά τα εργατικά ατυχήματα, παρόλο που δεν υπάρχουν αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία και η καταγραφή τους είναι ελλιπής. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2008 και μετά ούτε η ΕΛΣΤΑΤ ούτε και το ΙΚΑ παρέχουν πλέον στατιστικά στοιχεία για εργατικά ατυχήματα.
Αντίστοιχα και άλλοι φορείς που σχετίζονται με την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων απαξιώνονται ή κλείνουν (π.χ. ΙΕΝΘΥΑΕ, Τομέας Ιατρικής Εργασίας του Θριάσιου Νοσοκομείου, Κέντρο Διάγνωσης και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ).
Η κατάσταση με τις επαγγελματικές ασθένειες είναι ακόμη χειρότερη. Στην πράξη δεν αναγνωρίζονται από τους ασφαλιστικούς φορείς και δεν καταγράφονται ως τέτοια. Τα διαθέσιμα στοιχεία είναι μηδαμινά. Χιλιάδες εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή πεθαίνουν π.χ. από επαγγελματικό καρκίνο, επωμιζόμενοι οι ίδιοι, από τις εισφορές τους, το οικονομικό βάρος που ο εργοδότης όφειλε να αναλάβει.
Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα που ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ο Σπ. Δρίβας, αντιπρόεδρος του Σωματείου, για ναυτεργάτη 52 ετών που διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα (οφείλεται σε έκθεση στον αμίαντο), ασθένεια η οποία δεν αναγνωρίζεται από το ασφαλιστικό του Ταμείο, με αποτέλεσμα ο ίδιος να πρέπει να πληρώσει το κόστος των νοσηλίων για την περίθαλψή του.
 http://www.rizospastis.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: