Παρασκευή, Ιουλίου 19, 2013

ΜΑΚΡΑ ΚΑΙ ΔΑΙΔΑΛΩΔΗΣ ΝΟΜΙΚΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΤΙΤΡΟΙΤ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ

Τις ανησυχίες των κατοίκων του Ντιτρόιτ μετά την κήρυξη πτώχευσης υπό το βάρος υπέρογκου χρέους ύψους 18 δισ. δολαρίων επιχειρούν να κατευνάσουν ο κυβερνήτης της πολιτείας του Μίσιγκαν Ρίκι Σνάιντερ και ο διαχειριστής της οικονομικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκη Κέβιν Ορ, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως ο δήμος -η άλλοτε «καρδιά» της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας- έχει μπροστά του μία μακρά και δύσκολη νομική μάχη έναντι χιλιάδων πιστωτών.


«Το Μίσιγκαν είναι η πολιτεία που επανακάμπτει, αλλά για να είμαστε μία σπουδαία πολιτεία πρέπει να θέσουμε το Ντιτρόιτ σε πορεία για να γίνει ξανά μία σπουδαία πόλη» δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης  Σνάιντερ ενώπιον των δημοσιογράφων, υπεραμυνόμενος της κήρυξης πτώχευσης ως μόνη λύση μπροστά στα «κόκκινα» ταμεία του δήμου.

Η αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9 του Πτωχευτικού Κώδικα υποβλήθηκε γιατί ο δήμος ήταν στην πραγματικότητα «χρεοκοπημένος», είπε ο κυβερνήτης.

Παραδέχθηκε πως η κήρυξη πτώχευσης θα θεωρηθεί σημείο ναδίρ στην ιστορία του δήμου, όμως αντέτεινε πως «αυτή είναι η ημέρα για την αρχή της σταθεροποίησης του Ντιτρόιτ» επισημαίνοντας πως εάν ο δήμος δεν είχε κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση η παρακμή θα συνεχιζόταν χωρίς τέλος.

»Και αυτό δεν είναι σωστό για τους πολίτες και την ίδια την πολιτεία» υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ρίκι Σνάιντερ, λέγοντας πως το Ντιτρόιτ «θα εξέλθει καλύτερο και ισχυρότερο».

Από την πλευρά του ο Κέβιν Ορ, ο οποίος διορίστηκε από τον Σνάιντερ το Μάρτιο για να επιχειρήσει να δώσει λύση στην οικονομική κρίση, παραδέχθηκε πως ο δήμος βρίσκεται ενώπιον μακράς και δύσκολης νομικής μάχης έναντι των πιστωτών ως προς το δικαίωμα κήρυξης πτώχευσης.

Ο ίδιος αναφέρθηκε, επίσης, στις ανησυχίες ότι έργα τέχνης στο Ινστιτούτο Τέχνης του Ντιτρόιτ και άλλα περιουσιακά στοιχεία του δήμου θα δημοπρατηθούν για την πληρωμή των πιστωτών. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτε προς πώληση» είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Το Ντιτρόιτ έχει δεκάδες χιλιάδες πιστωτές και σε βάρος του δήμου εκκρεμούσαν ήδη δεκάδες μηνύσεις πριν την πτώχευση. Ειδικοί εκτιμούν τώρα ότι η δικαστική διαμάχη μπορεί να κρατήσει χρόνια και να κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια.

Το Ντιτρόιτ είναι ο μεγαλύτερος δήμος που κηρύσσει πτώχευση στην ιστορία των ΗΠΑ. Αντιμετώπιζε επί δεκαετίες προβλήματα σχετικά με τη φθίνουσα βιομηχανία. Οι δημόσιες υπηρεσίες βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης και περίπου 70.000 χώροι και εγκαταστάσεις φέρουν τα σημάδια της εγκατάλειψης.

Το «κανόνι» ήταν η τελευταία λύση μετά την αποτυχία των δημοτικών αρχών να καταλήξουν σε συμφωνία με τους πιστωτές του δήμου για εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους του. Η κίνηση αποσκοπεί στο να τους πιέσει να αποδεχθούν να αποπληρωθούν απομειωμένες οι απαιτήσεις τους.

Η αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9 του Πτωχευτικού Κώδικα για δήμους και κομητείες των ΗΠΑ σημαίνει ότι το Ντιτρόιτ θα πρέπει άμεσα να αποδείξει σε δικαστήριο πως τα προβλήματά του έχουν τέτοια έκταση που δικαιολογούν τη χρεοκοπία.

Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
19-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: