Τρίτη, Ιουλίου 02, 2013

ΑΠΕΣΥΡΕ Ο ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ, ΛΙΓΕΣ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν απέσυρε το αίτημά του για χορήγηση ασύλου από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, μία ημέρα μετά τον όρο που διατύπωσε η ρωσική ηγεσία για να δεχτεί τον Σνόουντεν -δηλαδή να «σταματήσει να βλάπτει τους αμερικανούς φίλους μας». 

Ο νεαρός τεχνικός έχει υποβάλει αίτημα ασύλου σε πλήθος χωρών, ανάμεσά τους και αρκετές ευρωπαϊκές, με τη Βενεζουέλα να αντιδρά λέγοντας ότι θα το εξετάσει και πως ο Σνόουντεν «αξίζει την προστασία της υφηλίου». Αλλά πολλές από τις αιτήσεις απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους.

Την Τρίτη, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε πως ο Σνόουντεν είχε υποβάλει μεν αίτημα ασύλου στη Μόσχα, αλλά «άλλαξε γνώμη» μετά τον όρο που έθεσε στις δηλώσεις του ο Βλαντιμίρ Πούτιν. 


Ο νεαρός τεχνικός, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, παραμένει στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της ρωσικής πρωτεύουσας. Δεν έχει περάσει τον έλεγχο διαβατηρίων και έτσι δεν έχει μπει ακόμη, τυπικά, σε ρωσικό έδαφος.

Λίγες οι επιλογές του Σνόουντεν

Την Δευτέρα ο Σνόουντεν είχε ανακοινώσει (μέσω του Wikileaks, το οποίο τον συνδράμει και νομικά) πως υπέβαλε αίτηση για χορήγηση ασύλου σε πάνω από χώρες. Οι απαντήσεις των χωρών που έφτασαν η μία μετά την άλλη την Τρίτη είναι είτε αρνητικές και είτε αφήνουθν το θέμα ανοιχτό:

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο ανέφερε, μετά την ανακοίνωση του Σνόουντεν, πως ο τεχνικός «αξίζει την προστασία της υφηλίου», καθώς «έκανε κάτι πολύ σημαντικό για την ανθρωπότητα». Το Καράκας ανέφερε θα ήταν έτοιμο να εξετάσει αίτημα ασύλου, με τον Μαδούρο να λέει πως ο Σνόουντεν «δεν έχει ακόμη ζητήσει προστασία».

Η Βραζιλία, η Ινδία, η Πολωνία, η Φινλανδία απέρριψαν το αίτημα.
Η Ινδία έλαβε αίτημα, αλλά μετά από την εξέτασή του, δηλώνει ότι «δεν βλέπει το λόγο να το κάνει δεκτό».
Η Πολωνία ανέφερε πως έλαβε αίτημα για ασύλο, το οποίο όμως δεν πληρούσε τις τυπικές προϋποθέσεις της υποβολής. Ακόμη και εάν τις τηρούσε όμως, ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών στο twitter, δεν θα είχε γίνει δεκτό.
Η Αυστρία, ο Ισημερινός, η Ισπανία και η Νορβηγία έλαβαν τα αιτήματα αλλά δεν μπορούν να τα εξετάσουν αλλά ο Σνόουντεν δεν μπορεί να ζητήσει άσυλο εάν δεν βρίσκεται στο έδαφός τους. Επιπλέον η Αυστρία ανέφερε ότι σε περίπτωση εισόδου του Σνόουντεν στην χώρα δεν θα προχωρούσε σε έκδοσή του στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει διεθνές ένταλμα σύλληψής του.

Αίτημα έχει καταθέσει ακόμη στην Βολιβία, την Γαλλία, την Γερμανία, την Ελβετία, την Ιρλανδία, την Ισλανδία, την Ιταλία, την Κίνα, την Κούβα, την Νικαράγουα και την Ολλανδία. Οι χώρες δεν έχουν απαντήσει.

Το αίτημα στη Ρωσία αποσύρθηκε από τον Σνόουντεν.


Newsroom ΔΟΛ


ΠΡΕΖΑ TV
2-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: