Δευτέρα, Ιουλίου 29, 2013

ΦΟΥΝΤΩΝΕΙ ΞΑΝΑ Η ΕΝΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Μπορεί οι κάτοικοι της Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής να κέρδισαν μια μεγάλη μάχη, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις ξαναφέρνουν τον αναβρασμό στην περιοχή. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή τη φορά, το εσωτερικό μέτωπο της Κερατέας είναι πολύ λιγότερο συμπαγές.
 Ανάβει φωτιές η απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής να χορηγήσει τέταρτη παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου στην περιοχή του Οβριόκαστρου
→Με αυτή την απόφαση η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής

Του Τάσου Σαραντή

πορεί οι κάτοικοι της Κερατέας και της ευρύτερης περιοχής της Λαυρεωτικής να κέρδισαν μια μεγάλη μάχη, αντιστεκόμενοι στην εγκατάσταση χώρου υγειονομικής ταφής έπειτα από 128 ημέρες αγώνα, οπότε και αποχώρησαν τα ΜΑΤ στις 18 Απριλίου του 2011, αλλά οι τελευταίες εξελίξεις ξαναφέρνουν τον αναβρασμό στην περιοχή. Και, απ’ ό,τι φαίνεται, αυτή τη φορά, το εσωτερικό μέτωπο της Κερατέας είναι πολύ λιγότερο συμπαγές.




Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής στις 28 Ιουνίου να χορηγήσει τέταρτη παράταση στην προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου για την κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή του Οβριοκάστρου, έπειτα από πρόταση της αναδόχου κατασκευαστικής κοινοπραξίας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε. – ΠΡΟΕΤ Α.Ε. – EDRACO ATE», φαίνεται ότι είναι αυτή που ανάβει φωτιές.



Η κοινοπραξία



Η πρόταση που κατέθεσε η κοινοπραξία αφορά την κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση «Βραγόνι» (Οβριόκαστρο), στο μισό της αρχικής έκτασης των 540 στρεμμάτων στον «εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο», όπως τον χαρακτηρίζει η ίδια η κοινοπραξία, χώρο. Ουσιαστικά, με αυτήν την απόφασή της η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής φαίνεται να αγνοεί επιδεικτικά τόσο τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής όσο και την ψήφιση τροπολογίας από τη Βουλή, με την οποία άλλαζε τη χωροθέτηση της εγκατάστασης διαχείρισης αποβλήτων μεταφέροντάς την στη θέση Φοβόλες Κερατέας και, επιπλέον, να κρατήσει ανοιχτό το θέμα ανανεώνοντας την ισχύ της σχετικής σύμβασης. Οπως αναφέρεται ρητά στη σχετική τροποποίηση, που ψηφίστηκε στις 19 Φεβρουαρίου από τα τρία κόμματα της τότε συγκυβέρνησης, η θέση Βραγόνι Κερατέας δεν συμπεριλαμβάνεται στις κατάλληλες θέσεις για τη Νοτιοανατολική Αττική.



Υπενθυμίζεται ότι κατασκευή ΧΥΤΑ στο Βραγόνι / Οβριόκαστρο Κερατέας σταμάτησε το 2010 και δεν υλοποιήθηκε έπειτα από σχετική απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου και, εν συνεχεία, έπειτα από απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Στις 27 Μαΐου του 2011 σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής πάρθηκε κατά συντριπτική πλειοψηφία απόφαση για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων των Δήμων Λαυρεωτικής και Σαρωνικού που κατατέθηκε στην κυβέρνηση, στην οποία προτεινόταν χώρος 57 στρεμμάτων στη θέση Φοβόλες για τη δημιουργία ολοκληρωμένης σύγχρονης μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Ετσι, η κυβέρνηση ανέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο την ανεύρεση της κατάλληλης μεθόδου επεξεργασίας απορριμμάτων.



Ακολούθησαν πολύμηνες επαφές με εταιρείες κατασκευής σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε χώρες όπου υπάρχουν οι ανάλογες εγκαταστάσεις.



Η ολοκλήρωση αυτής της έρευνας σχεδόν συνέπεσε με την αλλαγή της κυβέρνησης, γεγονός που επέφερε τη σύνταξη της προαναφερόμενης τροπολογίας για την αλλαγή της χωροθέτησης από το Οβριόκαστρο (Βραγόνι) στη θέση Φοβόλες. Η τροπολογία έθετε ως όρο για την αλλαγή του χώρου την περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέας θέσης, ύστερα από την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων.



Η μελέτη



Τελικά, μόλις στις αρχές του Ιουνίου έγινε τελικά κατορθωτό να ανατεθεί η μελέτη αυτή σε κατάλληλο γραφείο, κάτι που σημαίνει ότι, μετά την ολοκλήρωσή της περίπου στα μέσα Αυγούστου, θα κατατεθεί προς έγκριση από τους αρμόδιους φορείς. Ετσι, όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής προκάλεσε την αντίδραση του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής: «Για τον Δήμο Λαυρεωτικής, τους φορείς και τους πολίτες της Κερατέας και ολόκληρης της Λαυρεωτικής, το Βραγόνι/Οβριόκαστρο Κερατέας αποτελεί «κόκκινη γραμμή»», αναφέρεται σε σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που εκδόθηκε στις 12 Ιουλίου. «Δηλώνουμε κατηγορηματικά προς κάθε εμπλεκόμενο αρμόδιο φορέα ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνει οποιαδήποτε επέμβαση ή εγκατάσταση και για οποιονδήποτε λόγο στον χώρο του Οβριόκαστρου Κερατέας.



Ζητούμε την παρέμβαση του περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού για την άμεση ανάκληση της υπ’ αριθμ. 1301/2013 απόφασης της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής», τονίζεται.



Με τη σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία εγκατάστασης ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων στη θέση Φοβόλες, που θα διαχειρίζεται 60 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων τον χρόνο, με σχεδιασμό αιχμής τους 80 χιλιάδες τόνους με τη μέθοδο της αναερόβιας κομποστοποίησης, το Δημοτικό Συμβούλιο Λαυρεωτικής αναμένει την τροποποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) Αττικής, προκειμένου να ενταχθεί σε αυτόν και να καταστεί δυνατή η υλοποίηση του έργου. Δεν μένει παρά να αποδειχθεί αν η συγκεκριμένη μελέτη θα σκοντάψει ή μη στην Περιφέρεια Αττικής και το ΥΠΕΚΑ.



Ομως, πέρα από την όποια έκβαση της συγκεκριμένης μελέτης, το κλίμα είναι βαρύ μεταξύ των κατοίκων της ίδιας της περιοχής, αφού έχουν προκύψει μεταξύ τους σοβαρές διαφωνίες και δημόσια αντιπαράθεση, σε κάποιες περιπτώσεις με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Βασική αιτία αυτού του διχασμού είναι η απόρριψη της πρότασης του δημοτικού συμβουλίου από μερίδα πολιτών για τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στις Φοβόλες, θέση η οποία θεωρούν ότι θα λειτουργήσει ως δούρειος ίππος για τα σχέδια που προϋπάρχουν για την περιοχή.



Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του, ο φορέας «Αδέσμευτοι Πολίτες Λαυρεωτικής», που υποστηρίζει την επιλογή της δημοτικής αρχής για τη θέση Φοβόλες, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Αυτή η πραγματικά ρεαλιστική απόφαση δεν άρεσε σε κάποιους, ελάχιστους, οι οποίοι ίσως επεδίωκαν πολιτικά οφέλη ή ακόμα και λόγο ύπαρξης μέσα από τη διαιώνιση του προβλήματος και της “εμπόλεμης” κατάστασης». Και συνεχίζει: «Δεν έχουμε το θράσος να διεκδικούμε τον τίτλο της “Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Κατά του ΧΥΤΑ στην Κερατέα” που τόσο προκλητικά και αδιάντροπα καπηλεύτηκαν κάποιοι ανώνυμοι».



Απάντηση



Ακολούθησε απάντηση από την «Επιτροπή Αγώνα Κερατέας – Λαυρίου» όπου, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται: «Συρθήκαμε στην αντιπρόταση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου (αλλά όχι του λαού της Λαυρεωτικής) για τις Φοβόλες (…). Για τους ελάχιστους που ακόμα αγνοούν, οι Φοβόλες έχουν μνημεία της νεότερης πολιτιστικής-βιομηχανικής μας κληρονομιάς, μεταλλευτικές στοές, ρέμα και άλλα αποτρεπτικά, που αν γίνονταν δεκτές, θα ακύρωναν τα βασικά επιχειρήματα του αγώνα μας.



Τις Φοβόλες από την αρχή τις θεωρήσαμε δούρειο ίππο, και την άποψή μας την εκθέσαμε στις ελάχιστες ενημερώσεις του δήμου και της γραμματείας (…). Ποτέ δεν ρωτήθηκε ο λαός της Λαυρεωτικής, με κανέναν τρόπο, ποτέ δεν καταδικάστηκε ο ισχύων περιφερειακός σχεδιασμός από δήμο και γραμματεία.



Οι περισσότεροι συμπολίτες βράζουν από οργή γι” αυτή την πρόταση κι όσοι την αποδέχονται, την καταπίνουν δύσκολα, σαν μνημόνιο. Κι όλοι βλέπουμε να καταλήγει η νίκη μας σε ξεφτίλα, έτσι όπως τη χειρίζεται χλιαρά και υποτακτικά ο κ. δήμαρχος με την πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων και την διορισμένη γραμματεία του αγώνα».



……………………………………………………………………………………………..



Σταύρος Ιατρού (μέλος της Επιτροπής Αγώνα Λαυρίου-Κερατέας): «Ο Σγουρός εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πέντε – έξι γνωστών εργολάβων»



Ο πρώην δήμαρχος και μέλος της Επιτροπής Αγώνα Λαυρίου-Κερατέας, Σταύρος Ιατρού, αντιτίθεται στη επιλογή της δημοτικής αρχής για τη θέση Φοβόλες και επισημαίνει: «Η απόφαση της οικονομικής επιτροπής της περιφέρειας δέχεται την πρόταση της κοινοπραξίας για τον ίδιο χώρο της παλιάς χωροθέτησης στο Οβριόκαστρο και προσθέτει ένα επιπλέον έργο που αφορά τη διασύνδεση του Οβριόκαστρου με τις Φοβόλες, κάτι που σημαίνει ότι τώρα βάζει στο παιχνίδι και τις δύο θέσεις ταυτόχρονα, παρά το τι λέει η τροπολογία. Την αποτροπή των σχεδίων που υπήρξαν για το Οβριόκαστρο την κερδίσαμε με τη μάχη που δώσαμε, αλλά και με 4 διαδοχικές αποφάσεις, εκ των οποίων οι τελευταίες είναι οριστικές, μέσα από τις οποίες ο χώρος αυτός ακυρώθηκε. Βέβαια, αν ξεκινήσουν από την αρχή τις αδειοδοτήσεις, μπορεί να τον επαναφέρουν».



«Ετσι, επειδή δεν μπορούσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά, τους βολεύει αφάνταστα -τον περιφερειάρχη κ. Σγουρό εννοώ- να υπάρχει ένας άλλος χώρος, και μάλιστα αν είναι δυνατόν να είναι και γειτονικός για να προχωρήσει ο διαγωνισμός του κ. Σγουρού τώρα για την κατασκευή ενός εργοστασίου στη Κερατέα, ενός στο Γραμματικό, ενός στη Φυλή και ενός στα Λιόσια. Ο περιφερειακός σχεδιασμός για κάθε περιοχή προβλέπει ένα ΧΥΤΑ και 3 εργοστάσια. Ο κ. Σγουρός, λοιπόν, θέλει τώρα να κάνει ένα εργοστάσιο στην Κερατέα και μετά να προχωρήσει βάση αυτής της απόφασης της οικονομικής επιτροπής, ώστε στο μέλλον, αφού διασυνδεθούν οι δύο χώροι, να υπάρξει και ένα εργοστάσιο στο Οβριόκαστρο, και στο τέλος να φτιάξουν και τον ΧΥΤΑ που θα έχει παραμείνει σε εκκρεμότητα. Με λίγα λόγια, τους βολεύει αφάνταστα η απόφαση του δήμου και η τροπολογία για τις Φοβόλες. Για να ερμηνεύσω αυτό το πράγμα, θέλω να σας πω ότι ο δήμαρχος ήταν παλιά στο ΠΑΣΟΚ και στις τελευταίες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία. Θεωρώ, λοιπόν, ότι έχει γίνει ένας πολιτικός συμβιβασμός στον οποίο έπαιξαν ρόλο τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης».



«Τώρα στην Κερατέα είναι σαφές ότι είμαστε χωρισμένοι σε δύο μέτωπα και δυστυχώς θεωρώ ότι υπάρχει ένα σχίσμα μεταξύ μας και αρκετή φαγωμάρα -άλλο που δεν θέλουν οι εργολάβοι για να τρίβουν τα χέρια τους. Σε αυτήν τη φάση, αυτό που είναι σημαντικό για την Κερατέα είναι ότι, επειδή τη φοβούνται, έχουν καταφέρει να τη διχάσουν. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια διάθεση ρεβανσισμού, ώστε η νίκη της Κερατέας να καταλήξει σε ένα τρανό παράδειγμα συμβιβασμού και, δυστυχώς, μέχρι στιγμής τους πάει καλά», τονίζει ο κ. Ιατρού.



Στο ερώτημα, πού θα καταλήγουν τα σκουπίδια της περιοχής, αναφέρει: «Δεν υπάρχει θέμα πού θα πάνε τα σκουπίδια, αλλά πώς θα τα διαχειριστούμε. Το 2012, με έναν καινούργιο νόμο που έκανε ο Παπακωνσταντίνου, ενσωματώθηκε η ευρωπαϊκή οδηγία 98 του 2008, που επιβάλλει να καταργηθούν οι χωματερές, να μην έχουμε κεντρική συγκέντρωση απορριμμάτων και να αναπτύξουμε συστήματα διαλογής και επανάχρησης και όχι εργοστάσια. Αυτός ο νόμος επιβάλλει την τροποποίηση-αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού, κάτι που δεν κάνει η περιφέρεια. Εδώ και 1,5 μήνα εξελίσσεται ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ, το οποίο υλοποιεί αυτά ακριβώς τα πράγματα. Ομως, προσπαθούν να υλοποιήσουν τον παρόντα περιφερειακό σχεδιασμό γιατί είναι απολύτως δεσμευμένοι από τα εργολαβικά συμφέροντα. Ο κ. Σγουρός δεν τον αλλάζει και δεν σέβεται την ευρωπαϊκή νομοθεσία, γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πέντε-έξι γνωστών εργολάβων».



…………………………………………………………………………………



Κώστας Λεβαντής (δήμαρχος Λαυρεωτικής):  «Απαράδεκτη η απόφαση της περιφέρειας»



Για τις τελευταίες εξελίξεις και τη διαμάχη που έχει προκύψει μας μίλησε ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Κώστας Λεβαντής. «Σε ό,τι αφορά την απόφαση της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Αττικής, σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί η κοινοπραξία να σχολιάζει μια τροπολογία που πέρασε μέσα από τη Βουλή. Είχαμε απάντηση από τον διευθυντή τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας, που λέει ότι η απόφαση της οικονομικής επιτροπής δεν έχει καμία σχέση επί της ουσίας με την υλοποίηση του έργου στο Οβριόκαστρο ή την παράτασή του, αλλά με το οικονομικό κλείσιμο της εργολαβίας», επισημαίνει ο κ. Λεβαντής.



«Αυτό που αναλάβαμε εμείς μετά την τροπολογία που άλλαζε τη θέση από το Βραγόνι στις Φοβόλες ήταν να αποδείξουμε ότι αυτός ο χώρος είναι κατάλληλος. Με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που θα την έχουμε μέσα Αυγούστου στα χέρια μας, παύει να υπάρχει στον περιφερειακό σχεδιασμό η θέση Βραγόνι που είχε χωροθετηθεί το 2003. Είμαι αισιόδοξος για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης. Αν σκαλώσει στην περιφέρεια ή στο ΥΠΕΚΑ θα σημαίνει ότι έχουν αποφασίσει ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα στη Λαυρεωτική. Η όποια άρνηση για τις Φοβόλες σημαίνει ότι η Λαυρεωτική δεν τους λύνει κανένα πρόβλημα στη διαχείριση των σκουπιδιών. Εάν θέλουν πράγματι να γίνει κάτι στην περιοχή, δεν θα κάνουν ζαβολιές».



Και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει κανένας διχασμός στην τοπική κοινωνία. Διαφορετικές απόψεις υπάρχουν για το θέμα και όχι επί της ουσίας. Δεν μπορεί ομόφωνα να λέγαμε πριν από κάποιους μήνες να διαχειριστούμε σε ένα χώρο τα σκουπίδια μας μέσα στο βιομηχανικό πάρκο και τώρα, που υπάρχει μια πρόταση με την οποία πάμε κοντά στην παλιά χωματερή, με μια μέθοδο που αφήνει όσο το δυνατόν λιγότερα υπολείμματα, να διαφωνούμε. Αλλά αν χρειαστεί, και πάλι ενωμένοι θα βρεθούμε. Ξέρετε, το 90% του πληθυσμού του πρώην Δήμου Κερατέας είναι γηγενείς. Αν μας πατήσει κάποιος εκεί που πονάμε όλοι, και μιλάω για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, θα γίνουν τα ίδια και χειρότερα. Γιατί τώρα γνωρίζουμε. Από την πρώτη στιγμή θα αντιδράσουμε».


http://www.efsyn.gr/?p=82066

ΠΡΕΖΑ TV
29-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: