Τετάρτη, Ιουλίου 10, 2013

ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Της Χαράς Τζαναβάρα
Θέμα χρόνου είναι η επιβολή τσουχτερού προστίμου σε δήμους της Ανατολικής Αττικής, λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην προώθηση των έργων αποχέτευσης και εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων. Η απειλή διατυπώθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή κλιμακίου της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, στην οποία είχαν κληθεί και οι δημοτικές αρχές της περιοχής. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ δεδομένου ότι οι διαδικασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς και κυρίως γιατί ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη καθυστέρηση, έλαμψε διά της απουσίας του!


Ευρωπαϊκό «σκαμνί»

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί ήδη από το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη συμμόρφωσή της στην κοινοτική Οδηγία που επιβάλλει την ολοκλήρωση έργων διαχείρισης των αστικών λυμάτων στα Μεσόγεια, αλλά στην επταετία που πέρασε οι αρμόδιοι δεν κατάφεραν να δρομολογήσουν τις διαδικασίες σε όλους τους δήμους. Η χώρα είναι φανερό ότι οδηγείται και πάλι «στο σκαμνί» και η νέα καταδικαστική απόφαση θα συνοδεύεται με υψηλό ημερήσιο πρόστιμο που θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των δήμων.

Η αποχέτευση είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για τα Μεσόγεια, την πιο αναπτυσσόμενη περιοχή της Αττικής, με μόνιμο πληθυσμό που υπερβαίνει τις 300.000 και υπερδιπλασιάζεται τους θερινούς μήνες – αλλά και τους 150.000 βόθρους. Οι 800… «Αχόρταγοι» κοστίζουν σε πολλές περιοχές έως και 200 ευρώ τον μήνα. Επιπλέον, με τις καθυστερήσεις κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια άνω των 270 εκατ. ευρώ, που έχουν προβλεφθεί στο τρέχον ΕΣΠΑ.

Το «αγκάθι» είναι η χωροθέτηση των εργοστασίων επεξεργασίας των λυμάτων, με τους δήμους να συναγωνίζονται για το ποιος… δεν θα το φιλοξενήσει στον χώρο του. Ανάλογο θέμα υπήρχε με τα έργα στο Θριάσιο, όπου το κέντρο βιολογικού καθαρισμού έχει προβλεφθεί να κατασκευαστεί σε τοποθεσία του Δήμου Ασπροπύργου, αλλά υπήρχαν αντιδράσεις από τους κατοίκους. Η λύση βρέθηκε με ένα τρικ: άλλαξαν τα όρια του δήμου, η επίμαχη περιοχή εντάχθηκε στον Δήμο Ελευσίνας και το εργοστάσιο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια χωρίς να έχουν προκύψει προβλήματα!

Στην περίπτωση των Μεσογείων έχουν ακουστεί προτάσεις για διοχέτευσή τους στο δίκτυο του Λεκανοπεδίου, ώστε να καταλήξουν στην Ψυττάλεια! Εκτός από το υψηλό κόστος των έργων, υπάρχει και τεχνικό πρόβλημα, καθώς, για να καλυφθούν οι κεντρικοί δήμοι, χρειάζεται να παρακαμφθούν δύο βουνά…

Ραφήνα και Σπάτα

Το μεγάλο πρόβλημα αφορά τους κατοίκους των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος. Η δημοτική αρχή της πρώτης περίπτωσης αντιδρά στη χωροθέτηση του κέντρου βιολογικού καθαρισμού σε σημείο που βρίσκεται κοντά στο ρέμα Ραφήνας. Εχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ και το ακυρωτικό δικαστήριο από το 2009 έθεσε ως προϋπόθεση την οριοθέτηση του ρέματος, η οποία και ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος εκτιμούν ότι τα έργα μπορούν πλέον να προχωρήσουν, όπως άλλωστε ζητά ο Δήμος Σπάτων-Παιανίας. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν προβλεφθεί στο ΕΣΠΑ κονδύλια ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Αλλα 120 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλιστεί για τα έργα στην ενότητα Παιανίας-Κορωπίου, όπου αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για ξεκινήσουν τα έργα.

Τα τελευταία χρόνια τέθηκε σε λειτουργία μόνον το δίκτυο στην Κερατέα, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να ενισχυθούν οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις στο Μαρκόπουλο, που καλύπτουν μόνον τον μισό δήμο. Στην ευρύτερη περιοχή Μαραθώνα-Νέας Μάκρης, ο δήμος έχει επιλέξει περιοχή για την κατασκευή του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού και έχει υποβάλει για έγκριση τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για να ξεκινήσουν τα έργα. Ειδικά για τους δήμους Παλλήνης και Ανθούσας εξετάζεται η ένταξή τους στο βασικό δίκτυο του Λεκανοπεδίου, όπως ισχύει ήδη για ένα μέρος του Γέρακα.



ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
ΠΡΕΖΑ TV
10-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: