Τρίτη, Ιουλίου 09, 2013

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΚΑΙΡΟ ΕΝΩ Ο ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΠΑΓΙΩΝΕΤΑΙ

Την ώρα που η σφαγή 51 οπαδών του Μόρσι έχει γίνει σπίρτο στο φορτίο δυναμίτη που λέγεται Αίγυπτος, η νέα ηγεσία της χώρας παρουσίασε χρονοδιάγραμμα για βουλευτικές και προεδρικές εκλογές με στόχο την εκτόνωση της έντασης -και να επαναφέρει στις πολιτικές διαβουλεύσεις το κόμμα αλ Νουρ. Η αποκλιμάκωση φαντάζει προς το παρόν ευσεβής πόθος: Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν πλέον ανοικτά σε εξέγερση και διοργανώνουν νέες διαδηλώσεις την Τρίτη.


Σε διάταγμα του Αντλί Μανσούρ, μεταβατικού προέδρου μετά την ανατροπή του Μόρσι από τον στρατό, προβλέπεται το στήσιμο κάλπης για τη νέα Βουλή σε περίπου έξι μήνες, αφού έχουν πρώτα εγκριθεί οι τροποποιήσεις στο Σύνταγμα (η ισχύς του οποίου έχει ανασταλεί). Μετά τη σύγκληση της νέας Βουλής, θα γίνουν προεδρικές εκλογές.

Το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα, με δημοψήφισμα, ορίστηκε στους τεσσερισήμισι μήνες· το Σύνταγμα είχε στην ουσία ούτως ή άλλως περιορισμένη αποδοχή στον αιγυπτιακό λαό, έχοντας στην πράξη καταρτιστεί μόνο από τους ισλαμιστές κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης στη σύγκρουση μεταξύ της κοσμικής αντιπολίτευσης και του Μόρσι.

Το ισλαμικό κόμμα αλ Νουρ, ο ρόλος του οποίου θα είναι κεντρικός για την όποια συμφιλίωση, επιφυλάχθηκε για το διάταγμα που θέτει το χρονοδιάγραμμα. Το κόμμα είχε ταχθεί αρχικά υπέρ της ανατροπής του Μόρσι, άλλαξε όμως στρατηγική μέχρι το τέλος του Σαββατοκύριακου τορπιλίζοντας τον διορισμό του Ελ Μπάραντεϊ στην πρωθυπουργία -καθώς βλέπει τη σύγκρουση ως κίνδυνο για την πολιτική του επιβίωση.

Εκρηκτική η κατάσταση στους δρόμους της Αιγύπτου

Η ανάγκη για πολιτική διέξοδο από την κρίση είναι κατεπείγουσα: H οργή περισσεύει μετά το θάνατο τουλάχιστον 51 ατόμων τα ξημερώματα της Δευτέρας, όταν ο στρατός άνοιξε πυρ σε συγκέντρωση υπέρ του Μόρσι μπροστά από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο Κάιρο. Τραυματίστηκαν πάνω από 300.

Ο στρατός υποστηρίζει πως άνοιξε πυρ όταν το πλήθος επιτέθηκε στη φρουρά προσπαθώντας να κάνει έφοδο στο κτίριο. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι υποστηρίζουν πως οι συγκεντρωμένοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. 

Το αιματοκύλισμα εξωθεί την κατάσταση στα άκρα και οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι έχουν καλέσει σε νέες συγκεντρώσεις την Τρίτη.

Μόνη ελπίδα να αποφευχθεί νέα βία προέρχεται από ομάδα οργανώσεων που αντιτίθεται στον Μόρσι, η οποία ανακοίνωσε, όπως μεταδίδει το Reuters, πως δεν θα βγει στους δρόμους την Τρίτη.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
9-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: