Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2013

ΧΑΡΟΠΑΛΕΥΕΙ ΑΦΓΑΝΟΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ ΣΤΟ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ

Σε κίνδυνο βρίσκεται η ζωή Αφγανού πρόσφυγα, από λοίμωξη του αναπνευστικού, στο Σισμανόγλειο. Ο Μοχάμαντ Χασάν κρατείτο στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Κορίνθου από πέρσι το Σεπτέμβρη, και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κορίνθου και στη συνέχεια στο Σισμανόγλειο, μετά από έντονες διαμαρτυρίες συγκρατουμένων του, για τους αφόρητους πόνους του. Την καταγγελία έκαναν την Τετάρτη σε συνέντευξη τύπου, μέλη της ΚΕΕΡΦΑ, της Κοινότητας Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων και της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας.


Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, ανέφερε πως "Σύμφωνα με καταγγελίες που κάνουν οι συγκρατούμενοί του, πονούσε παρά πολύ καιρό αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν την έκκλησή του για μεταφορά του σε νοσοκομείο. Είχε λοίμωξη που απαιτούσε έγκαιρη θεραπεία" , ενώ "ακόμα και οι προειδοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, πριν ένα μήνα όταν μέλη της επισκέφτηκαν την Αμυγδαλέζα, έπεσαν στο κενό. Το υπουργείο Δημοσιας Τάξης και η ΕΛΑΣ δεν πήραν κανένα απολύτως μέτρο. Πέφτουν νεκροί κρατούμενοι και ο Δένδιας σιωπά".


Διευκρίνισε ακόμη ότι  "ενώ ο πρόσφυγας βρίσκεται διασωληνωμένος στο Σισμανόγλειο, του δίνουν έγγραφο με αναστολή της απόφασης για κράτηση και απέλασή του για έξι μήνες. Είναι ένα έγγραφο που περιγράφει τη διαδρομή ενός πρόσφυγα, θύμα της επιχείρησης σκούπα του Δένδια, που ξεκινάει το Σεπτέμβρη του 2012 με την προσαγωγή του, συνεχίζεται μία βδομάδα μετά με τη σύλληψη και κράτησή του στην Κόρινθο και φτάνει στις 8 Ιούλη 2013 με την αποφυλάκισή του αφού πρώτα, στις 2 Ιούλη, έχει βρεθεί στο νοσοκομείο. Για να βγει δηλαδή κάποιος από το στρατόπεδο, πρέπει ή να κάνει απόπειρα αυτοκτονίας ή να φτάσει στο τελικό στάδιο θανάτου από έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης". Και ζήτησε "να κλείσουν εδώ και τώρα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης".

Ο Καζίμ Ρουίς από την Κοινότητα Αφγανών Μεταναστών και Προσφύγων στην Ελλάδα, είπε πως "Απ' ότι λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί και από την Κόρινθο και από το Σισμανόγλειο, βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είναι σε κώμα. Είχε επανειλημμένα ζητήσει να τον δει γιατρός αλλά οι κανονιοσμοί στο στρατόπεδο δεν του επέτρεπαν να πάει στο νοσοκομείο ή να πάει ένας γιατρός εκεί να τον εξετάσει. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη σημερινή κατάσταση και ακόμα και τώρα, κανένας δεν μπορεί να το επισκεφτεί. Μπορεί να χάσει τη ζωή του".

"Εμείς ως κοινότητα λέμε ότι είναι θλιβερό ένας άνθρωπος, που σηκώνεται από τη μια άκρη της γης λόγω κινδύνου της ζωής του και μπαίνει σε μια δημοκρατική χώρα που έχει αποδεχτεί τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το άσυλο, να πεθαίνει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ζητάμε την υποστήριξη των οργανώσεων που δρουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θέλουμε την προσοχή του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ και του υπουργού Υγείας. Οι κανονισμοί στα στρατόπεδα δεν συμβαδίζουν στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα που υπάρχουν στην Ευρώπη και τις δημοκρατικές χώρες", τόνισε ο Κ. Ρουίς.

Επίσης, ο Τζαβέντ Ασλάμ, εκπρόσωπος Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, αφού ευχήθηκε να ζήσει ο Αφγανός πρόσφυγας για να διηγηθεί ο ίδιος τα γεγονότα, υπογράμμισε:"Αρκετές φορές εμείς πήγαμε στα στρατόπεδα μαζί με γιατρούς που ανοιχτά ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει καμία φροντίδα για τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα, πολλοί από αυτούς με πολύ σοβαρές ασθένειες που δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στο νοσοκομείο. Ακόμα κι όταν κάποιοι φτάνουν στο νοσοκομείο, από πίσω πάντα ένας αστυνομικός πιέζει για γρήγορη επιστροφή στο στρατόπεδο και είναι σε συννενόηση με δικούς τους γιατρούς που τους στέλνουν πίσω. Γι' αυτό υπάρχουν νεκροί. Οποιος μπει μέσα και μιλήσει με τους μετανάστες, θα δει ότι οι άνθρωποι μένουν μισοί σε βάρος λόγω έλλειψης τροφής. Πρόσφατα, τρία παιδιά έκαναν μήνυση για τα βασανιστήρια από την αστυνομία στο αεροδρόμιο γιατί αρνήθηκαν την απέλασή τους σε χώρες στις οποίες κινδυνεύουν από το στρατό και την αμερικάνικη παρέμβαση. Αυτά τα παιδιά ήρθαν εδω όχι σαν τουρίστες αλλά γιατί δε θέλουν να πεθάνουν. Και εδώ, κάθε μέρα, πεθαίνουν σε στρατόπεδα. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί τούς λένε “εδώ θα πεθάνετε”. 
Ντ.Μ. newsroom enet
ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: