Δευτέρα, Ιουλίου 01, 2013

ΠΟΛΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ IPHONE ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Μία νέα έρευνα, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με τη βοήθεια της εφαρμογής ProtectMyPrivacy, έδειξε πως πολλές εφαρμογές για iPhone και iPad εξακολουθούν να καταγράφουν το μοναδικό αναγνωριστικό των συσκευών του χρήστη, παρά το γεγονός ότι η Apple είχε ζητήσει ήδη από το 2011 να σταματήσει η συγκεκριμένη τακτική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ερευνητών, που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο MobiSys στην Ταϊβάν αυτή την εβδομάδα, το 48% των εφαρμογών για iPhone έχουν πρόσβαση στο μοναδικό ID της συσκευής (UDID). Η μελέτη διεξήχθη σε δείγμα 225.000 εφαρμογών από 90.000 συσκευές iPhone από το Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2012.


Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν με τη βοήθεια της εφαρμογής ProtectMyPrivacy από συσκευές με Jailbreak, στις οποίες είναι απενεργοποιημένοι οι συνήθεις έλεγχοι της Apple και επιτρέπεται η μορφοποίηση της συσκευής και η εγκατάσταση εφαρμογών εκτός App Store. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, τα ευρήματά τους αφορούν όλα τα iPhone καθώς οι περισσότερες εφαρμογές είναι κοινές και για τις κλειδωμένες και για τις Jailbreak συσκευές.

Το UDID αποτελείται από 40 χαρακτήρες (αριθμούς ή γράμματα της αλφαβήτου), είναι μοναδικό για κάθε συσκευή της Apple (iPhone, iPad και iPod Touch) και η καταγραφή του μπορεί να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία προφίλ με σκοπό στοχευμένες διαφημίσεις.

Η επίσημη πολιτική της Apple από την 1η Μαΐου είναι να απορρίπτει τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στο UDID, ωστόσο οι ερευνητές διατηρούν τις αμφιβολίες τους για το αν τηρείται αυστηρά αυτή η πολιτική, καθώς περίπου το 40% των εφαρμογών εξακολουθούν να έχουν πρόσβαση στο μοναδικό αναγνωριστικό και κάποιες από αυτές τις εφαρμογές ενημερώθηκαν μετά την 1η Μαΐου. Συνεπώς, η Apple είτε αδυνατεί να εντοπίσει όλες αυτές τις εφαρμογές είτε τις αφήνει εν γνώσει της. Ωστόσο, στο νέο λειτουργικό iOS7, που αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι τα τέλη του χρόνου, δεν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στο UDID των συσκευών.

Μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά ολόκληρη τη μελέτη εδώ (pdf).

Πηγή: MIT Technology Review

Κανόνη Κατερίνα, k.kanoni@eleftherotypia.net

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
1-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: