Πέμπτη, Ιουλίου 25, 2013

TΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ

Το σχέδιο αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ που περιλαμβάνει τη δημιουργία και πώληση «μικρής ΔΕΗ», είσοδο στρατηγικού επενδυτή και πώληση πλειοψηφικού πακέτου στα δίκτυα μεταφοράς εγκρίθηκε χθες με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου

Επικυρώνεται το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, με βάση τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα έναντι της τρόικας και προβλέπονται στο μνημόνιο, με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Συγκεκριμένα, η πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου προβλέπει την έναρξη της ιδιωτικοποίησης της 100% θυγατρικής της ΔΕΗ του ΑΔΜΗΕ, στον οποίο έχει περιέλθει το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε αυτή να ολοκληρωθεί το 2014 (49% και το management), τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ» στην οποία θα μεταβιβαστούν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και στη συνέχεια θα διατεθεί για πώληση (20150 και την διάθεση ποσοστού 17% των μετοχών της ΔΕΗ (2016).


Στο σχέδιο διευκρινίζεται ότι η σύσταση της νέας εταιρείας θα λάβει υπόψη την κεφαλαιουχική δομή της ΔΕΗ, την αξία της αλλά και τις υποχρεώσεις της. Διευκρινίζεται επίσης ότι το τίμημα που θα επιτευχθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας δεν θα πρέπει να δημιουργεί ζημία στη ΔΕΗ, ενώ προβλέπεται η στελέχωσή της με προσωπικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από ανάλογο προσωπικό των υποστηρικτών διευθύνσεων της ΔΕΗ. Η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση της νέας εταιρείας θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2013 και θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2015.
Το σχέδιο προβλέπει ξεκάθαρα, ότι όταν δημιουργηθεί η νέα εταιρεία, ένα μέρος των υποχρεώσεων της ΔΕΗ (συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού της) θα μεταφερθεί μαζί με τα στοιχεία του ενεργητικού τα οποία θα εισφερθούν σε αυτή. Σημειώνεται, ότι ο δανεισμός της ΔΕΗ σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει χρηματοδοτήσει την κατασκευή και συντήρηση των παραγωγικών μονάδων που θα περάσουν στη «Μικρή ΔΕΗ». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται σε θέματα προσωπικού, καθώς η νέα εταιρεία θα πρέπει να στελεχωθεί με το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στις συγκεκριμένες παραγωγικές μονάδες και ορυχεία και από το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό των λοιπών διευθύνσεων της ΔΕΗ (π.χ. λογιστήριο, μηχανογράφηση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες).

Πρόκειται για το σχέδιο που είχε παρουσιαστεί το Μάιο από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και τίθεται σε εφαρμογή όντας ένα από τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Η δημιουργία «μικρής ΔΕΗ», δηλαδή μιας νέας εταιρείας που θα έχει αντιπροσωπευτικό «καλάθι» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και πελατειακή βάση εξυπηρετεί τόσο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων όσο και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με την ανάπτυξη ανταγωνισμού σε ισότιμη βάση ως προς το παραγωγικό δυναμικό ΔΕΗ και ιδιωτών. Η νέα εταιρεία θα έχει το 30 % περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει λιγνιτικές μονάδες, υδροηλεκτρικά, μονάδες φυσικού αερίου καθώς και πρόσβαση στα απαιτούμενα ορυχεία λιγνίτη για την τροφοδοσία των σταθμών.

Προβλέπεται ότι η «μικρή ΔΕΗ» θα έχει 1400 μεγαβάτ λιγνιτικών μονάδων, 500 μεγαβάτ υδροηλεκτρικά και 500 φυσικού αερίου. Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη («παραμένει υπό εξέταση») λέει η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο τρόπος με τον οποίο θα μεταφερθούν στη νέα εταιρεία πελάτες της ΔΕΗ με τρόπο αντιπροσωπευτικό ανά κατηγορία.

Στη νέα εταιρεία θα μεταφερθούν αναλογικά υποχρεώσεις (χρέη) της ΔΕΗ, το προσωπικό που απασχολείται στις μονάδες καθώς και κατ΄αναλογία διοικητικό προσωπικό. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έναρξη λειτουργίας της νέας εταιρείας, στις αρχές του 2015.

Το δεύτερο στάδιο αφορά την πώληση του 17 % των μετοχών της ΔΕΗ, από το 51 % που κατέχει σήμερα το Δημόσιο, ποσοστό που έχει ήδη μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά προτίμηση όπως αναφέρεται με προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή. Η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να αρχίσει στο τρίτο τρίμηνο του 2015 και να ολοκληρωθεί στο τέλος του ίδιου έτους ή στις αρχές του 2016.

Σε ό,τι αφορά τα δίκτυα, δηλαδή την θυγατρική εταιρία ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) το σχέδιο αποκρατικοποίησης προβλέπει την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών και πλήρη αποχώρηση της ΔΕΗ από τα δίκτυα μεταφοράς αλλά με παράλληλη διατήρηση καταστατικής μειοψηφίας από το Δημόσιο.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται είσοδος επενδυτή μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (απόκτηση ποσοστού έως 49% του ΑΔΜΗΕ), με παράλληλη ανάληψη της διοίκησης της εταιρείας από τον επενδυτή, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2013. Ως το δεύτερο τρίμηνο του 2014 ο επενδυτής θα αποκτήσει έως και το 51 % των μετοχών της εταιρίας.
  - See more at: http://www.thepressproject.gr/article/45709/Ti-problepei-to-sxedio-polisis-tis-DEI#sthash.wJadAfXS.XQCvTfuk.dpuf 

ΠΡΕΖΑ TV
26-7-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: