Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2013

ΚΟΚΚΙΝΑ 16 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΤΟ ΚΡΑΧ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ

Να... τετραγωνίσουν τον κύκλο επιχειρούν στην κυβέρνηση, με αφορμή την άρση του προστατευτικού καθεστώτος απαγόρευσης των πλειστηριασμών για κύρια κατοικία.
Από τη μία οι πιέσεις των δανειστών, μερίδα των οποίων όμως φαίνεται να έχει αντιληφθεί τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, και οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και από την άλλη η αντίδραση σύμπασας της αντιπολίτευσης και βεβαίως του κόσμου, των χιλιάδων δανειοληπτών που θα κινδυνεύσουν να χάσουν το σπίτι τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ), ο αριθμός των κατοικιών που αυτή τη στιγμή προστατεύονται και δεν έχουν βγει σε πλειστηριασμό είναι πάνω από 100.000, αλλά όπως προκύπτει οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες είναι περιορισμένοι, ακόμη και για τα ακίνητα που δεν εμπίπτουν στο σχετικό προστατευτικό καθεστώς. Κατά το γενικό γραμματέα της ΕΕΤ, Χρήστο Γκόρτσο, οι ρυθμίσεις που πραγματοποιούν οι τράπεζες έτρεχαν το προηγούμενο έτος με ρυθμό 24%, ο οποίος αναμένεται να επιταχυνθεί φέτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι επισφάλειες στον τομέα της στεγαστικής πίστης ανήλθαν στο τέλος του 2012 στο 20%, στο σύνολο των 81 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των στεγαστικών δανείων, ανεβάζοντας το ύψος των «κόκκινων» δανείων στη συγκεκριμένη κατηγορία στα 16 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της φαίνεται να διερευνά το έδαφος (την κοινή γνώμη, τους δανειολήπτες) με την προώθηση ενός νέου πλαισίου προκειμένου να μην μπουν μαζικά στο «κόκκινο» στεγαστικά δάνεια περισσότερα από αυτά που θα μπορούσαν να αντέξουν τα τραπεζικά χαρτοφυλάκια. Αυτό προϋποθέτει αφ' ενός σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, αφ' ετέρου εστίαση σε προϋποθέσεις και όρους κοινωνικού χαρακτήρα.

Τραπεζικοί κύκλοι φέρεται να συζητούν διάφορα κίνητρα, που πρέπει να συνεκτιμηθούν, για παράδειγμα το ύψος του δανείου σε συνδυασμό με τα τετραγωνικά του σπιτιού και ο χρόνος σύναψης του δανείου (αν το δάνειο είναι πρόσφατο, τότε ο δανειολήπτης να θεωρείται πως έχει πληρώσει ένα είδος ενοικίου με τις δόσεις που έχει ήδη εξοφλήσει).

Δάνεια που έχουν σχεδόν αποπληρωθεί ή πλησιάζουν να αποπληρωθούν (ο χρόνος που απέμεινε είναι λιγότερος ας πούμε από το 1/5 της συνολικής διάρκειας του δανείου) θα καλύπτονται από την απαγόρευση πλειστηριασμού, ωθώντας έτσι την τράπεζα στο συμβιβασμό με το δανειολήπτη για όσο διάστημα βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής των δόσεών του, είτε με μείωση επιτοκίου και επιμήκυνση αποπληρωμής. Κριτήριο θα πρέπει να θεωρείται -πάντα σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους- η κατοχή δεύτερης κατοικίας (το είδος αυτής, η τυχόν δανειακή της επιβάρυνση) αλλά και τα λοιπά περιουσιακά στοιχεία του δανειολήπτη. Τραπεζικοί κύκλοι θα εισηγηθούν να υπάρξει ειδική πρόνοια για δύο διαπιστωμένα άνεργους συζύγους δανειολήπτες τουλάχιστον για ένα εύλογο χρόνο (που ίσως έστω ο ένας ξαναβρεί δουλειά).

ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: