Τρίτη, Αυγούστου 27, 2013

ΔΝΤ: ΑΥΞΗΣΗ ΑΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ 2014

Για δραματική αύξηση -κατά 12,4%- της άμεσης φορολογίας στη χώρα μας το 2014 με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, κάνει λόγο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεσή του. 

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι εισπράξεις από την άμεση φορολογία το 2014 θα διαμορφωθούν σε 19,1 δισ. ευρώ, από 17 δισ. ευρώ που εκτιμώνται ότι θα εισπραχθούν το τρέχον έτος. 


Αύξηση, μικρότερης όμως έκτασης, θα παρουσιάσουν όμως και οι εισπράξεις από την έμμεση φορολογία, καθώς το Ταμείο υπολογίζει πως θα διαμορφωθούν σε 23,7 δισ. ευρώ, από 23,3 δισ. ευρώ το τρέχον έτος. 

Στο πλαίσιο αυτό, το ΔΝΤ εκφράζει την ανησυχία του για την ικανότητα της κυβέρνησης και του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να εισπράξουν τα προβλεπόμενα έσοδα, αλλά και να πατάξουν τη φοροδιαφυγή.

Στην περίπτωση που σημειωθούν αστοχίες στην προσπάθεια πάταξη της φοροδιαφυγής το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι, για να αποτραπεί το δημοσιονομικό κενό, θα ληφθούν μέτρα, με «τη δημιουργία ενός περισσότερο αξιόπιστου προϋπολογισμού για το 2014 που θα πρέπει εκ νέου να επικεντρωθεί σε οδυνηρές περικοπές δαπανών.» 

Σημειώνεται ότι τα επιπλέον 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τους άμεσους φόρους θα προκύψουν από την κατάργηση φοροαπαλλαγών και την κατάργηση εκπτώσεων φόρου για τα παιδιά, την αύξηση της φορολογίας στους ελεύθερους επαγγελματίες και την αύξηση της φορολογίας στα ενοίκια. 

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών από την πλευρά τους έχουν διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/240535/dd-auxisi-amesis-forologias-to-2014-/#ixzz2d9p0O9X0 
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

 ΠΡΕΖΑ TV
27-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: