Παρασκευή, Αυγούστου 16, 2013

Πυρπολήθηκαν κυβερνητικά κτίρια στο Κάιρο, με σφαίρες προειδοποιεί ο στρατός

Στις φλόγες η έδρα του κυβερνήτη και της περιφερειακής διοίκησης της Γκίζας στο Κάιρο
Φωτογραφία: Reuters
Κλιμακώνεται ξανά η ένταση στους δρόμους της Αιγύπτου το απόγευμα στον απόηχο του μακελειού της Τετάρτης: Ομάδα υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων πυρπόλησε κυβερνητικά κτίρια στο Κάιρο, ενώ εκατοντάδες στην Αλεξάνδρεια ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των ισλαμιστών για πορεία μετά την αιματηρή επέμβαση στις συγκεντρώσεις υπέρ του Μόρσι. Ανοικτή στο διάλογο αλλά αμετακίνητη στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους» δηλώνει η κυβέρνηση και προειδοποιεί πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα χρησιμοποιήσουν πραγματικά πυρά στο δρόμο.

Ο επίσημος απολογισμός του μακελειού της Τετάρτης βρίσκεται, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στους 525 νεκρούς και τους 3.717 τραυματίες -μακράν η πιο αιματηρή ημέρα ήδη από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του Μουμπάρακ. Η απειλή νέων αιματηρών επεισοδίων είναι ορατή, ενώ πάνω από την Αίγυπτο επικρεμάται ο κίνδυνος του εμφυλίου.

Η αιγυπτιακή τηλεόραση μεταδίδει, όπως αναφέρει το Reuters, πως εκατοντάδες υποστηρικτές του ανατραπέντα προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι εισέβαλαν νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης σε δύο κυβερνητικά κτίρια στο Κάιρο παρά τα πολύνεκρα επεισόδια της Τετάρτης. 

Οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στα κτίρια, όπου εδράζεται ο κυβερνήτης και οι αρχές της επαρχίας της Γκίζας. Στην πρωτεύουσα, υπενθυμίζεται, όπως και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Αιγύπτου, ο στρατός έχει επιβάλει απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ. Η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας μειώθηκε κατά δύο ώρες και θα ισχύει μεταξύ 21:00 και 06:00.

Παράλληλα, στην Αλεξάνδρεια εκατοντάδες ξεκίνησαν πορεία αργά το μεσημέρι σε διαμαρτυρία για την αιματηρή επέμβαση. «Θα επιστρέψουμε ξανά για χάρη των μαρτύρων μας» φώναζαν οι διαδηλωτές, κρατώντας φωτογραφίες του Μόρσι και πλακάτ με συνθήματα εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης.

Οι εικόνες από το καμένο τζαμί Ραμπά ελ Ανταουγία στο Κάιρο, γύρω από το οποίο είχαν κατασκηνώσει οι υποστηρικτές του Μόρσι από την ανατροπή του στις 3 Ιουλίου, κάνουν το γύρο του κόσμου και μαζί με τις φωτογραφίες με τυλιγμένους σορούς θυμάτων γαλβανίζουν τους ισλαμιστές, δείχνοντας με τον τραγικότερο τρόπο το πλήρες χάος που απειλεί την χώρα.

Η επέμβαση έχει προκαλέσει την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας, με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) να καλούν τους Αιγυπτίους πρέσβεις σε αυτές και την Ουάσινγκτον να καταδικάζει τη χρήση βίας. Ανακοινώνοντας την ακύρωση κοινών ασκήσεων με τον αιγυπτιακό στρατό, ο αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «χιλιάδες Αιγύπτιοι ήθελαν αλλαγή, αλλά όχι βία». 

Η αμερικανική χρηματική βοήθεια προς την Αίγυπτο πάντως δεν έχει επηρεαστεί ακόμη, αν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε πως αυτή θα «συνεχίσει να αναθεωρείται». Το ίδιο άφησε να εννοηθεί και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας στην επικοινωνία του με τον στρατηγό αλ Σίσι, που κρατά ουσιαστικά τα ηνία στη χώρα.

Ηγετικά στελέχη των ισλαμιστών ανάμεσα στα θύματα

Εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων ανέφερε στο Reuters ότι ανάμεσα σε αυτούς που πυροβολήθηκαν στην επέμβαση της Τετάρτης βρίσκονταν και δύο ανώτατα στελέχη των ισλαμιστών. «Εξ όσων γνωρίζω, δεν είναι νεκροί» είπε, δηλώνοντας επίσης ότι οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δεν ξέρουν πού βρίσκονται όλα τα ηγετικά τους στελέχη.

Η στάση που κράτησε ο εκπρόσωπος δείχνει πως, προς το παρόν, οι ισλαμιστές δεν είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν: Η επέμβαση «σημαίνει ότι η οργή έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο», είπε, λέγοντας πως ο διάλογος πρέπει να γίνει στη βάση της συνταγματικής νομιμότητας. 

Για τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, αυτό σήμαινε, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, αποκατάσταση του Μόρσι στην προεδρία -όρος που δεν πρόκειται να δεχθεί η μεταβατική κυβέρνηση. 

Ο εκπρόσωπος αναγνώρισε ότι η επέμβαση της Τετάρτης επέφερε «ισχυρό πλήγμα» στη λεγόμενη συμμαχία εναντίον του πραξικοπήματος («ομπρέλα» ομάδων υπέρ του Μόρσι, με κυρίαρχους τους Αδελφούς Μουσουλμάνους) λέγοντας πως ο κεντρικός συντονισμός ουσιαστικά χάθηκε.

Κυβέρνηση: «Ανοικτοί στο διάλογο, αμετακίνητοι στην τρομοκρατία»

Το απόγευμα, η μεταβατική κυβέρνηση έδειξε πςω παραμένει επίσης αμετακίνητη μετά την πυρπόληση των δύο κυβερνητικών κτιρίων στο δυτικό Κάιρο. 

Το υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε, όπως μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση, πως θα χρησιμοποιήσει πραγματικά πυρά για να αντιμετωπίσει επίθεση σε εγκαταστάσεις των δυνάμεων ασφαλείας.

Σε ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση τόνισε πως «είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τις τρομοκρατικές πράξεις» από μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, καταγγέλλοντας «εγκληματικό σχέδιο για να διαλυθούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους».

Η μεταβατική κυβέρνηση απέφυγε ωστόσο να φανεί ότι κλείνει κάθε πόρτα: Δήλωσε ότι επιδιώκει «πολιτική διαδικασία που θα περιλαμβάνει όλες τις πλευρές», λέγοντας ότι είναι ανοικτή στο διάλογο με «όσους δεν έχουν εμπλακεί σε βίαιες πράξεις».

Νωρίτερα, και το κίνημα Ταμαρούντ, το οποίο είχε πάρει ενεργό μέρος στις διαδηλώσεις εναντίον του Μόρσι που κατέληξαν στην επέμβαση του στρατού, είχε καλέσει σε δημιουργία ομάδων πολιτών για τη διαφύλαξη της δημόσιας και της ιδιωτικής περιουσίας στους δρόμους της Αιγύπτου.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: