Τετάρτη, Αυγούστου 28, 2013

ΤΑΝΖΑΝΙΑ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΗΛΙΚΟΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΣΕ ΝΟΜΙΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Χιλιάδες παιδιά στην Τανζανία υφίστανται εκμετάλλευση δουλεύοντας σε μικρά χρυσωρυχεία, νόμιμα και μη, γεγονός που τα εκθέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, προειδοποίησε σήμερα σε έκθεσή της η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).


Τα παιδιά —ορισμένα εκ των οποίων είναι ακόμη και 8 ετών— σκάβουν και κάνουν γεωτρήσεις σε βαθιές, ασταθείς στοές, δουλεύουν κάτω από τη γη σε βάρδιες ακόμα και 24 ωρών, ενώ μεταφέρουν σάκους με μεγάλες ποσότητες μεταλλεύματος χρυσού, σύμφωνα με την διεθνή αυτή ΜΚΟ. Μέλη του HRW πήραν συνεντεύξεις από 200 και πλέον χρυσωρύχους, περιλαμβανομένων 61 παιδιών, σε 11 μεταλλεία στις επαρχίες Γκέιτα, Σινγιάνγκα και Μπέγια.

«Αγόρια και κορίτσια δελεάζονται (να πάνε να δουλέψουν) στα χρυσωρυχεία από την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής, αλλά ανακαλύπτουν ότι έχουν παγιδευτεί σε έναν αδιέξοδο κύκλο κινδύνου κι απόγνωσης», δήλωσε η Τζανίν Μόρνα, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου για τα δικαιώματα των παιδιών. Τα παιδιά-χρυσωρύχοι κινδυνεύουν να τραυματιστούν από τις καταρρεύσεις στοών ή από ατυχήματα που προκαλούνται λόγω της χρήσης εργαλείων, ενώ διατρέχουν επίσης κίνδυνο να υποστούν χρόνιες βλάβες της υγείας τους από την εισπνοή σκόνης, την μεταφορά μεγάλων φορτίων και την έκθεσή τους σε υδράργυρο, ένα μέταλλο υψηλής τοξικότητας το οποίο χρησιμοποιείται για την ανάκτηση του χρυσού από το μετάλλευμα. Ορισμένα παιδιά που εργάζονται στα χρυσωρυχεία πέφτουν εξάλλου θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κινδυνεύουν να προσβληθούν από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ή να τους μεταδοθεί ο HIV, σημείωσε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απασχόληση παιδιών σε επικίνδυνες δουλειές σε μεταλλεία και ορυχεία είναι απαγορευμένη, ως μια από τις τρεις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας με βάση πολλές διεθνείς συμφωνίες που έχει επικυρώσει η Τανζανία, περιλαμβανομένης της Συνθήκης Μιναμάτα για τον περιορισμό της χρήσης υδραργύρου. «Στα χαρτιά, η Τανζανία διαθέτει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο που απαγορεύει την παιδική εργασία στα μεταλλεία και στα ορυχεία, αλλά η κυβέρνηση έχει κάνει ελάχιστα για να την εφαρμόσει», επισήμανε η Μόρνα. Η Τανζανία, στην ανατολική Αφρική, κατατάσσεται τέταρτη όσον αφορά την παραγωγή χρυσού στην Μαύρη Ήπειρο. Τα χρυσωρυχεία μικρής κλίμακας παρήγαγαν 1,6 τόνους χρυσού το 2012, αξίας 85 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ (63,5 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Τανζανίας. Συνολικά, ο χρυσός που εξήχθη από την Τανζανία το πρώτο τρίμηνο του 2013 συνολικά ήταν αξίας 1,8 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας. Το πολύτιμο αυτό μέταλλο αποτέλεσε την πρώτη ύλη που εισέφερε τα μεγαλύτερα έσοδα στο κράτος.

Ο χρυσός ο οποίος εξορύσσεται στην Τανζανία εξάγεται σε χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ελβετία, η Νότια Αφρική, η Κίνα και η Αγγλία. Στην έρευνά του, έκτασης 96 σελίδων, το Παρατηρητήριο τονίζει πως το ζήτημα της παιδικής εργασίας δεν εξετάστηκε όταν η Παγκόσμια Τράπεζα είχε συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για να υποστηριχθεί ο τομέας της εξόρυξης χρυσού, προφέροντας βοήθεια ύψους 55 εκατ. δολαρίων. Το Πρόγραμμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) εκτιμούσε το 2012 ότι στον άτυπο τομέα των χρυσωρυχείων που λειτουργούν χωρίς άδεια εργάζονται από 500.000 ως 1 εκατ. Τανζανοί.

Πηγή: ΑΜΠΕ








ΠΡΕΖΑ TV
28-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: