Κυριακή, Αυγούστου 04, 2013

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΟ ΝΤΟΠΙΝΓΚ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΕΡΕΥΝΑ

Η συστηματική κρατική... «ενίσχυση», με τη βοήθεια της επιστήμης, στη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων δεν ήταν προνόμιο μόνο της Ανατολικής Γερμανίας (ΛΔΓ) αλλά, όπως υποστηρίζει εκτενής πανεπιστημιακή έρευνα, και της Δυτικής Γερμανίας. 

Μη δημοσιευμένη έρευνα ιστορικών του Πανεπιστημίου Χούμπολτ του Βερολίνου, γνώση της οποίας επικαλείται η Sueddeutsche Zeitung, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βόννη είχε ξοδέψει εκατομμύρια μάρκα για έρευνες και χρήση διάφορων φαρμακευτικών μέσων σε μεγάλο φάσμα του επαγγελματικού αθλητισμού.


Η έρευνα υποστηρίζει πως η Βόννη χρηματοδοτούσε για δεκαετίες πειράματα με αναβολικά στεροϊδή, τεστοστερόνη, οιστρογόνα και EPO. Όταν κάποιο μέσο αποδεικνυόταν ότι μπορούσε να ενισχύσει την απόδοση των αθλητών, περνούσε γρήγορα σε διάθεση. 

Το εγχείρημα, υποστηρίζει, δεν ήταν απλώς «αντίδραση» στο αντίστοιχο πρόγραμμα της ΛΔΓ αλλά αναπτύχθηκε παράλληλα με αυτό. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, δεν λαμβάνονταν υπόψη οι παρενέργειες των ουσιών ή ακόμη και το νεαρό της ηλικίας των αθλητών.

Η συστηματική προώθηση ουσιών, υποστηρίζεται, είχε αποκρυσταλλωθεί πλήρως το αργότερο μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Στους Ολυμπιακούς του 1976, αναφέρεται ότι στους αθλητές της αποστολής έγιναν 1.200 «ενέσεις Κόλμπε» (οι οποίες δεν ήταν μεν απαγορευμένες, οι επιπτώσεις τους όμως ήταν άγνωστες). 

Νωρίτερα επίσης, όπως αναφέρεται, ακαθόριστος αριθμός ποδοσφαιριστών της εθνικής που κέρδισε το Μουντιάλ του 1954 είχε πάρει μεθαμφεταμίνη.

Το πότε θα δημοσιευτεί επισήμως η έρευνα δεν είναι σίγουρο, καθώς υπεισέρχονται νομικά ζητήματα για κατονομαζόμενους αθλητές και προπονητές που βρίσκονται ακόμη σε ζωή. Η έρευνα είναι έτοιμη ήδη από τον Απρίλιο του 2013 και έχει εκπονηθεί με εντολή της σημερινής γερμανικής κρατικής αρχής αρμόδιας για τον αθλητισμό, της BISp.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
4-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: