Τετάρτη, Αυγούστου 14, 2013

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΝ ΦΕΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
Πρωτογενές πλεόνασμα, ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ, εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ ο στόχος για το επτάμηνο ήταν για έλλειμμα 3,1 δισ. ευρώ!

Πρόκειται, ωστόσο, για εικονικό πλεόνασμα, για τους εξής βασικούς λόγους:

1 Δεν αφορά την ευρύτερη γενική κυβέρνηση για την οποία χρειάζεται να επιτευχθεί πλεόνασμα, αφού δεν περιλαμβάνονται οι προϋπολογισμοί των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Νομικών Προσώπων και των ασφαλιστικών ταμείων.


2 Αν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές φόρων παρελθόντων ετών και οι εξοφλήσεις χρεών προηγούμενων ετών φορέων της γενικής κυβέρνησης, τότε το «τροποποιημένο» πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε -1,5 δισ. ευρώ.

3 Αν και τα τακτικά έσοδα πλέον ξεπερνούν τους στόχους, συνεχίζεται να παρατηρείται υστέρηση στη συλλογή φόρων εισοδήματος. Η «τρύπα» στα έσοδα έκλεισε με τη βοήθεια έκτακτων εσόδων, αλλά και με την κατά 1,6 δισ. υψηλότερη από την αναμενόμενη εισροή κοινοτικών κονδυλίων.

Στην πραγματικότητα, όμως, παραμένει ακόμα «τρύπα» 1 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα, δεδομένου ότι αν αφαιρεθούν τα μη προβλεπόμενα στον κρατικό προϋπολογισμό και μη προσμετρούμενα στο έλλειμμα (όπως το μετράει η τρόικα) έσοδα από μεταφορά αποδόσεων από τη διακράτηση ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στα χαρτοφυλάκια των κεντρικών τραπεζών του Ευρωσυστήματος (τα SMPs) ύψους 1,5 δισ., τότε τα έσοδα εμφανίζονται 3% λιγότερα από αυτά που προέβλεπε ο στόχος. Το δε πρωτογενές αποτέλεσμα που είχε τροποποιηθεί από πλεόνασμα 2,6 δισ. σε έλλειμμα 1,5 δισ., τώρα αυξάνει σε έλλειμμα 3 δισ., δηλαδή όσο σχεδόν ήταν και ο στόχος (3,1 δισ.).

4 Ομως κι αυτό ακόμη το έλλειμμα έχει επιτευχθεί μέσω της αθέτησης ορισμένων άλλων αναπτυξιακών στόχων του προϋπολογισμού, αφού αντί για επιστροφές φόρων 1,6 δισ. (στόχος), αυτές περιορίστηκαν στο α' επτάμηνο σε 0,9 δισ. και ακόμη, αντί για δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 3,45 δισ. (στόχος) είχαμε μόνον 2,12 δισ. Δηλαδή, περίπου 2 δισ. που θα πήγαιναν στην ανάπτυξη της οικονομίας θυσιάστηκαν στο βωμό του πρωτογενούς αποτελέσματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε ταμειακή βάση στο πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού το α' επτάμηνο 2013 υπήρξε έλλειμμα περίπου 3 δισ. έναντι ελλείμματος 2,1 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Κατόπιν τούτου, πόσο άδικο μπορεί να έχουν όσοι μιλούν για «μαγείρεμα» στοιχείων;
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
14-8-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: