Παρασκευή, Αυγούστου 30, 2013

ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΜΕ… UNREAL ESTATE

Το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εισπράξει 1 δισ. ευρώ από την τιτλοποίηση 1.000 ακινήτων του Δημοσίου. Πότε; Σε ένα χρόνο από σήμερα, όταν το διεθνές κλίμα ΘΑ έχει αναστραφεί πλήρως για την Ελλάδα και ΘΑ υπάρχει τάση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Του Ανδρέα Δανού

Η αξιοποίηση του συνόλου των δημόσιων ακινήτων μπαίνει πλέον στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο σχεδιάζει τη δημιουργία μιας τεράστιας δημόσιας επιχείρησης επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία με στόχο να απορροφήσει σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος από τα 81.000 ακίνητα της πρώην ΚΕΔ.


Το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή θα είναι η τριπλή τιτλοποίηση ακινήτων (δύο εκδόσεις των 300 εκατ. ευρώ και μία των 400 εκατ. ευρώ) που πρόκειται να γίνει σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα με στόχο προείσπραξη μελλοντικών εσόδων συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ. Βάση για την τιτλοποίηση θα αποτελέσουν 1.000 «καθαρά» από υποχρεώσεις και νομικά προβλήματα ακίνητα τα οποία θα περάσουν στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Προϋποθέσεις

Βασική παραδοχή του όλου εγχειρήματος είναι ότι έναν χρόνο μετά το διεθνές κλίμα θα έχει αναστραφεί πλήρως για την Ελλάδα. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2013 και μια τάση ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας από τα μέσα του 2014.

Η προσπάθεια για τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας είχε ξεκινήσει από το 2011. Η φημολογία όμως περί της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε συνδυασμό και με την πολιτική κρίση που βίωνε εκείνη την εποχή η χώρα έκανε τους θεσμικούς επενδυτές εξαιρετικά αρνητικούς στην πρώτη προσπάθεια τιτλοποίησης. Συγκεκριμένα έναντι των ομολόγων που θα εκδίδονταν είχαν ζητήσει επιτόκιο περίπου 8,5%. Ζήτησαν επίσης από αυτά που υπολόγιζε ότι θα είχε το Δημόσιο μέσω των ακινήτων να τιτλοποιήσει τα μισά ή ίσως λιγότερα. Οπως είναι φυσικό, η τότε τιτλοποίηση δεν προχώρησε.

Στελέχη του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν ότι το εγχείρημα έχει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης με δεδομένη την τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου η οποία θα αποκαλύπτεται σιγά σιγά τα επόμενα χρόνια για λόγους στρατηγικής. Θα πρέπει δηλαδή η αγορά να μην «υπερφορτωθεί» από ακίνητα με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών. Θα πρέπει συνεπώς η όποια κίνηση να ακολουθεί και όχι να προηγείται των τάσεων της διεθνούς αγοράς ακινήτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να γίνουν καλές επιλογές οι οποίες θα αυξάνονται συνεχώς όσο θα ξεκαθαρίζεται σταδιακά η τεράστια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που αριθμεί 81.000 ακίνητα. Η περιουσία αυτή θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο αν σε αυτήν προστεθεί και η περιουσία των δημόσιων οργανισμών και των ασφαλιστικών ταμείων η οποία σήμερα βρίσκεται στο στάδιο της καταγραφής. Ανακινώντας το θέμα το οποίο θα συζητηθεί και κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι τριπλός:

• Να επιταχύνει τη μείωση του δημόσιου χρέους μέσω των εισπράξεων από τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων ακινήτων που διαφορετικά θα έπαιρνε χρόνια για να αξιοποιηθούν. Αν οι πρώτες εκδόσεις είναι επιτυχημένες, τότε η Ελλάδα θα μπορεί να πείσει ότι είναι εφικτός ο στόχος για είσπραξη εσόδων από αξιοποίηση ακινήτων ύψους 28 δισ. ευρώ από ακίνητη περιουσία.

• Να αντικρούσει όσους επιμένουν πως σκόπιμα καθυστερεί να προχωρήσει την αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

• Να σταματήσει οριστικά το σενάριο το οποίο επανέρχεται από καιρό σε καιρό ως πιθανό ενδεχόμενο, δηλαδή η αρχική σκέψη για τη δημιουργία του ΤΑΙΠΕΔ. Σύμφωνα με τη σχετική –γερμανική– πρόταση, το ελληνικό Ταμείο θα είχε έδρα το Λουξεμβούργο, ξένο επικεφαλής και θα διαχειριζόταν την ακίνητη περιουσία όπως το αντίστοιχο Ταμείο αξιοποίησης που είχε συσταθεί με την ένωση της Ανατολικής και της Δυτικής Γερμανίας το περίφημο Τρόχαϊντ τη δεκαετία του 1990. Το συγκεκριμένο Ταμείο δεν αξιοποιούσε αλλά ρευστοποιούσε τα εργοστάσια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας για ένα συμβολικό τίμημα.
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
30-8-2013

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΜΙΑ ΩΡΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΛΑΒΑΤΕ ΚΑΙ ΒΓΑΛΑΤΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΗΡΕ ΤΗΛ ΚΑΙ ΣΒΗΣΑΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΟΥ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ