Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 20, 2013

ΜΕΙΩΝΕΙ 18% ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΙΠΟΤΕ!

Έως 18% μειώνει η κυβέρνηση το ηλεκτρικό ρεύμα για τις βιομηχανίες με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε σήμερα Πέμπτη στη Βουλή.

Παράλληλα επιβάλλει «Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού» ακόμα και στα οικιακά φωτοβολταϊκά, ενώ μεταξύ άλλων παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας υδροηλεκτρικών σταθμών σε δασικές εκτάσεις.


Στόχος του νομοσχεδίου είναι να άρει τα όποια εμπόδια στις επενδύσεις ομίλων στην παραγωγή ενέργειας. Άλλωστε το ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Περιβάλλοντος, σημειώνοντας ότι «επιδιώκεται η άρση στρεβλώσεων του θεσμικού πλαισίου ΑΠΕ και κατ' επέκταση η εξυγίανση και ο εξορθολογισμός του πλαισίου προώθησης των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζουν την αξιοπιστία του συστήματος και θα διαμορφώνουν ένα υγιές επενδυτικό κλίμα προς όφελος του τελικού καταναλωτή».

Η «διακοψιμότητα» μειώνει το κόστος στις βιομηχανίες

Το νομοσχέδιο εισάγει την έννοια της «διακοψιμότητας» με βάση την οποία, όπως σημειώνεται στο άρθρο 17, «η ΑΔΜΗΕ ΑΕ δύναται να συνάπτει συμβάσεις με καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, δυνάμει των οποίων συμφωνείται η παροχή Υπηρεσίας Διακοπτόμενου Φορτίου από τους καταναλωτές προς την ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Συμβάσεις Διακοπτόμενου Φορτίου). Η Υπηρεσία Διακοπτόμενου Φορτίου συνίσταται στη συνομολόγηση του δικαιώματος της ΑΔΜΗΕ ΑΕ να προβαίνει μονομερώς σε πρόσκαιρο περιορισμό της ενεργού ισχύος των αντισυμβαλλομένων της καταναλωτών μέχρι ενός συμφωνημένου ορίου, έναντι οικονομικού αντισταθμίσματος». Το ύψος του αντισταθμίσματος το υπουργείο Περιβάλλοντος στην ανακοίνωση του το ανεβάζει στο 18% καθώς αναφέρει ότι «οι βιομηχανίες που θα συμφωνήσουν και θα υπογράψουν τις συγκεκριμένες συμβάσεις θα αποζημιώνονται, εξασφαλίζοντας μια μείωση στο ενεργειακό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος που θα κυμαίνεται μέχρι περίπου 18%».

«Μεταβατικό Τέλος Ασφάλειας Εφοδιασμού» παντού

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή του «Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού» σε όλες τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι συνδεδεμένες στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο. Στις ανωτέρω μονάδες παραγωγής περιλαμβάνονται όλες ανεξαιρέτως οι μονάδες που εγχέουν ηλεκτρική ενέργεια στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα και Δίκτυο, δηλαδή τόσο οι συμβατικές μονάδες παραγωγής όσο και οι μονάδες παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Και σε δασικές εκτάσεις υδροηλεκτρικοί σταθμοί

Το άρθρο 2 προβλέπει τη δυνατότητα να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις μεγάλοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί, λύνοντας τα χέρια ιδιωτικών εταιρειών που θα επενδύσουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Οι διατάξεις των άρθρων 7 και 8 του παρόντος νόμου που αφορούν στην εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και στη διαδικασία έκδοσης των σχετικών αδειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που απαιτούνται από την κείμενη δασική νομοθεσία, εφαρμόζονται ομοίως και στις περιπτώσεις υδροηλεκτρικών σταθμών εγκατεστημένης ισχύος άνω των 15 MW, ανεξάρτητα από το φορέα κατασκευής και λειτουργίας».

Αιολικοί σταθμοί δίχως περιβαλλοντικές δεσμεύσεις

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου επιτρέπεται «η καθ΄ ύψος υπέρβαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, μέχρι ύψους πύργου 29 μέτρων, στις περιπτώσεις αιολικών σταθμών οι οποίοι απαλλάσσονται της έκδοσης απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ή υπαγωγής σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις».

Ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και του ΟΤΑ

Επίσης το άρθρο 14 προβλέπει τον τρόπο συμμετοχής των ΟΤΑ στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Το άρθρο 18 έχει να κάνει με μετακινήσεις προσωπικού της ΔΕΗ σε άλλες υπηρεσίες και με το άρθρο 19 ρυθμίζονται ζητήματα της αγοράς πετρελαιοειδών προϊόντων για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς.
http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: