Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2013

ΔΕΗ: ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ ΔΑΝΕΙΟ 739 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ! ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΦΟΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ!

Με γερμανική σφραγίδα εξασφάλισε η ΔΕΗ νέο ομολογιακό δάνειο-μαμούθ, ύψους 739 εκατ. ευρώ, για να χρηματοδοτήσει την επένδυση της κατασκευής νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Πτολεμαΐδα την οποία έχει αναλάβει η Τέρνα.


Το δάνειο που έρχεται να προσφέρει ανάσα ρευστότητας στον όμιλο της ΔΕΗ αλλά και να εκτινάξει τον δανεισμό του κοντά στα 6 δισ. ευρώ (!) αυξάνοντας την επιρροή της Γερμανίας στα μελλοντικά σχέδια αποκρατικοποίησης της επιχείρησης, «διοργανώνεται» με κοινοπραξία ξένων τραπεζών υπό την αναπτυξιακή τράπεζα kWF Ipex Bank, ενώ παράλληλα έχει την κάλυψη του οργανισμού ασφαλιστικών πιστώσεων Euler Hermes. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ, που θα κοστίζει περί το 1,3 δισ. ευρώ, θα κάνει χρήση γερμανικού εξοπλισμού, αφού η κατασκευή της γίνεται από την κοινοπραξία τής ΤΕΡΝΑ με υπεργολάβους τις Hitachi Power, Hitachi Ltd. και την Hamon Environmental GmbH. Στην ιαπωνική εταιρεία έχει περάσει εδώ και καιρό ο έλεγχος της γερμανικής Babcock, η οποία και πρόκειται να προμηθεύσει το κυριότερο μέρος του εξοπλισμού της Πτολεμαΐδας 5.

Το δάνειο θα έχει διάρκεια 15 ετών ενώ το επιτόκιο θα είναι κοντά στο 5%, σχεδόν στο μισό δηλαδή από το κόστος δανεισμού με το οποίο επιβαρύνεται σήμερα οποιαδήποτε ελληνική επιχείρηση επιδιώξει να εκδώσει ομολογιακό δάνειο.

Το πράσινο φως για τη δανειοδότηση της ΔΕΗ δόθηκε λίγους μήνες αφότου είχε ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η παρέμβαση του ίδιου του Βόλφανγκ Σόιμπλε κατά την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο.

Β. ΓΕΩΡΓΑΣ
 http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: