Τρίτη, Σεπτεμβρίου 03, 2013

ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ: ΛΟΥΚΕΤΟ ΤΥΠΟΥ ΕΡΤ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η ΤΡΟΙΚΑ, «ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ» ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΖΗΤΑΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Λουκέτα, πτωχεύσεις, μαζικές απολύσεις για το σύνολο των εργαζομένων στις εταιρίες ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ, ακόμα και χωρίς αποζημίωση, είναι το κεντρικό σενάριο το οποίο υπαινίσσεται πλέον η συγκυβέρνηση. Οι ίδιοι αποδίδουν την εξέλιξη στην πλευρά της Κομισιόν, η οποία μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (e-mail) που στάλθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, έκανε γνωστή τη θέση της για «απόρριψη του σχεδίου αναδιάρθρωσης» που είχε υποβληθεί, την προηγούμενη εβδομάδα, από τη συγκυβέρνηση.


Πρόκειται για μεθοδεύσεις που αξιοποιούνται κατάλληλα για να στριμώξουν τους εργαζόμενους στις αμυντικές βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, στις δήθεν «εναλλακτικές επιλογές», που όλες είναι ενάντια στο δικό τους συμφέρον και στο συμφέρον του λαού. Πλέον, σε συμπαιγνία με την τρόικα, η κυβέρνηση εκτοξεύει απειλές και προετοιμάζει το έδαφος για λουκέτα και άμεση πτώχευση, "λύση" που και η ίδια "καλόβλεπε", στη βάση της "πρότασης" που έχει ήδη καταθέσει στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παρουσιάζει τον εαυτό της να δίνει τάχα μάχη για να σώσει θέσεις εργασίας, για να σύρει τους εργαζόμενους σε συμβιβασμό. Για να ενισχύσει τους ισχυρισμούς της, η κυβέρνηση διέρρεε χτες τους ισχυρισμούς της τρόικας ότι για να συνεχίσουν να λειτουργούν τα ΕΑΣ, απαιτούνται 144 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Άμυνας αντιτείνει ότι χρειάζονται 30 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό, καθώς όπως υποστηρίζει, θα προκύψουν από την πώληση περιουσιακών στοιχείων των ΕΑΣ και το πρόγραμμα εξυγίανσης της επιχείρησης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το υπουργείο, θα χρειαστούν 12 εκατ. ευρώ για πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που θα αφορά σε 350 από τους συνολικά 950 εργαζόμενους. Για τη ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση διατείνεται ότι προτείνει κατάτμηση και ιδιωτικοποίηση μονάδων και ορυχείων και «εκκαθάριση εν λειτουργία» της ΕΛΒΟ. Είναι φανερό ότι είτε με τη μια είτε, με την άλλη "επιλογή", οι εργαζόμενοι θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο. Το πλήγμα στην αμυντική βιομηχανία και σε μια στρατηγικής σημασίας επιχείρηση, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ, θα είναι συντριπτική.

«Την υιοθέτηση οριστικών αποφάσεων σχετικά με την αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής συρρίκνωσης, ενόψει της ιδιωτικοποίησης ή της εκκαθάρισης της ΕΛΒΟ, της "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα" και της ΛΑΡΚΟ» αναμένει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Επιτρόπου Ο. Ρεν. Πρόκειται για ένα από τα "προαπαιτούμενα μέτρα" τα οποία ήδη έχουν συμφωνηθεί με τη συγκυβέρνηση και θα έπρεπε -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31 Αυγούστου.

Μέσα στο Σεπτέμβρη οι αποφάσεις

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται άμεσα. Μάλιστα, όπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, θα πρέπει να συμφωνούν με τους «κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων και με σκοπό την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων μέχρι το Δεκέμβρη του 2013». Η Κομισιόν, μέσω της ευρωενωσιακής Επιτροπής Ανταγωνισμού, σφίγγει τη θηλιά γύρω από τη ΛΑΡΚΟ και τις άλλες εταιρίες βάζοντας στο στόχαστρο και αναζητώντας "κρατικές επιδοτήσεις", που τάχα νοθεύουν τον "ανταγωνισμό". Είναι οι ίδιοι που έχουν μπουκώσει τους τραπεζίτες με ασύλληπτα πακέτα κρατικών ενισχύσεων.

Απόλυτα εμφανής είναι η απόφαση της συγκυβέρνησης άμεσα να προχωρήσει τα «σχέδια βιωσιμότητας», με όχημα τη συρρίκνωση του λεγόμενου «λειτουργικού κόστους», μαζικές απολύσεις εργαζομένων, κατάτμηση και κατάργηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν κρίνονται κερδοφόρες για τους υποψήφιους επενδυτές, καταπώς προτείνει και η πλευρά της Κομισιόν.

Ορθάνοιχτο προβάλλει το ενδεχόμενο είτε να βάλουν οριστικά λουκέτα, είτε να προχωρήσουν στην επανάληψη της μεθόδευσης που ακολούθησαν στην περίπτωση της ΕΡΤ, με τη διάλυση και επανασύσταση τμημάτων των επιχειρήσεων, αλλά χωρίς την καταβολή αποζημίωσης στους απολυμένους. Το προτεινόμενο σχέδιο για την «ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία», συνεπάγεται τη δυνατότητα για "κούρεμα" των υποχρεώσεων της εταιρείας, ακόμη και σε ότι αφορά τις οφειλές της προς τους εργαζόμενους.

Επίσης,ο ειδικός εκκαθαριστής,  μπορεί να αποφασίζει ακόμη για την άμεση διακοπή της επιχείρησης, το σταδιακό περιορισμό των δραστηριοτήτων, όπως επίσης και για τη διατήρηση ή όχι των κάθε είδους συμβάσεων. Οι συμβάσεις εργασίας μπορεί να λυθούν με καταγγελία ή να ανασταλούν «αζημίως για την εταιρεία», δηλαδή χωρίς αποζημιώσεις στους εργαζόμενους ήταν στην αρχική "πρόταση" της συγκυβέρνησης που τώρα αποδίδεται στην Κομισιόν...   .  http://www.902.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
3-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: