Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2013

Ο ΣΤΑΙΝΜΠΡΟΥΚ ΚΕΡΔΙΣΕ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΟΡΙΑΚΑ, ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΝΤΙΜΠΕΙΤ

Σε μία σχετικά ήπιας έντασης μονομαχία με την Άνγκελα Μέρκελ, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ εμφανίζεται να κέρδισε οριακά τις εντυπώσεις στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ -χωρίς ωστόσο αυτό να ενισχύει σημαντικά την ελπίδα για καλύτερο αποτέλεσμα στις επικείμενες εκλογές. Πιο «φλύαρη» αλλά πάντα σε χαμηλούς τόνους η καγκελάριος, πιο αιχμηρός (όπως συνήθως) ο Στάινμπρουκ, ο οποίος όμως δεν απέφυγε μερικά λάθη. Αδιαμφισβήτητος νικητής πάντως του ντιμπέιτ αναδεικνύεται... το κολιέ της καγκελαρίου.


Σε γρήγορη δημοσκόπηση των ARD/infratest αμέσως μετά τη λήξη της τηλεμαχίας, το 49% των τηλεθεατών δηλώνει ότι πείστηκε περισσότερο από τον Στάινμπρουκ έναντι ενός 44% που βρήκε πιο στέρεη την εμφάνιση της Μέρκελ. 

Τα σχόλια στο γερμανόφωνο twitter -όπου, αξίζει να σημειωθεί, το #tvduell κυριάρχησε το βράδυ της Κυριακής- δεν φαίνεται να αμφισβητούν αυτήν την εικόνα. 

Τα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ αποτιμούν την τηλεμαχία περισσότερο ως ανταλλαγή απόψεων, κατά τη διάρκεια της οποίας η ένταση ανέβηκε σχετικά σε ελάχιστες περιπτώσεις, παρά ως κονταροχτύπημα.

Ο Πέερ Στάινμπρουκ επιβεβαίωσε τη φήμη του ισχυρού ομιλητή, δίνοντας σύντομες αλλά αιχμηρές απαντήσεις -αυτό ήταν που τον βοήθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις. 

Το πιο μελανό σημείο πάντως στην εμφάνισή του ήταν η αμηχανία του όταν ρωτήθηκε για το εάν οι γερμανοί πολιτικοί αμείβονται καλά: Ο υποψήφιος του SPD, που είχε μπει στο στόχαστρο επικρίσεων επειδή πρόσφατα είπε πως ο καγκελάριος θα έπρεπε να βγάζει περισσότερα, απλώς αρνήθηκε να απαντήσει.

Από την άλλη, η καγκελάριος μιλούσε σε ηπιότερους τόνους και σε μερικές μόνο περιπτώσεις επιτέθηκε αιχμηρά στον αντίπαλό της -με μεγαλύτερη ίσως «επιτυχία» την απάντησή της στον Στάινμπρουκ για τη διαχείριση της κρίσης του ευρώ, οπότε και του είπε με «συγκρατημένο» σαρκασμό πως τα σχόλιά του είναι μόνο «προεκλογική φλυαρία».

Στο σχόλιό του για το ντιμπέιτ, το Spiegel βάζει τίτλο «0-0»: Η Μέρκελ, γράφει, «εμφανίστηκε αδύναμη, αλλά ούτε και ο Στάινμπρουκ ήταν καλύτερος», λέγοντας πως οι γερμανοί ψηφοφόροι «αξίζουν κάτι καλύτερο από τέτοιες κουραστικές εκδηλώσεις».

Αναλόγως αποτιμά τη σημασία του ντιμπέιτ και η FAZ, η οποία το σχολιάζει με τίτλο «το δήθεν καθοριστικό βράδυ». Και οι δύο υποψήφιοι, σημειώνει, απέφυγαν τις προσωπικές επιθέσεις, ενώ σε άλλο σχόλιο στην ίδια εφημερίδα, ο αρθρογράφος αναρωτιέται «πού ήταν ο ταύρος;» -λέγοντας πως ακόμη και ο συνήθως επιθετικός Στάινμπρουκ εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος από αυτό που περίμεναν όλοι.

«Διάλογος αντί για μονομαχία» είναι η αποτίμηση της Sueddeutsche Zeitung, η οποία γράφει πως η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε συζήτηση μεταξύ των δύο υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υποστηρίζει, η τηλεμαχία ήταν κάπως πιο ζωντανή από το μάλλον βαρετό ντιμπέιτ προ τεσσάρων ετών, μεταξύ Μέρκελ και Στάινμαϊερ.

«Ήπια ανταλλαγή απόψεων» βλέπει από την πλευρά της και η Deutsche Welle, που διαπιστώνει πως η τηλεμαχία εξελίχθηκε σε εξίσου χαμηλούς τόνους με αυτούς που επικρατούν σε ολόκληρη την προεκλογική μάχη στη Γερμανία.

Τουλάχιστον, έλαμψε... το κολιέ

Μαζί με τις φωτογραφίες των δύο υποψηφίων πάντως, στα γερμανικά πρωτοσέλιδα κυριαρχεί η εικόνα του... κολιέ της καγκελαρίου: Το «ζουμ» των φωτογραφικών φακών στο λαιμό της Άνγκελα Μέρκελ βρίσκεται στην πρώτη σελίδα των περισσότερων γερμανικών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων.

Ενδεικτικό της επιτυχίας που είχε το κολιέ ήταν ότι μόλις 30 λεπτά αφού ξεκίνησε το ντιμπέιτ, ενώ Μέρκελ και Στάινμπρουκ βρίσκονταν ακόμη στο ζέσταμα, το κολιέ απέκτησε δικό του λογαριασμό στο twitter με 1.900 followers με το «καλημέρα».

Μέχρι το πρωί, οι followers είχαν τριπλασιαστεί. Οι αναρτήσεις του κολιέ είχαν περίπου ως εξής: «Εκφράζω την αμέριστη υποστήριξή μου στην καγκελάριο» ή «άρχισε να κάνει ζέστη εδώ πέρα» (όταν ο Στάινμπρουκ φάνηκε για λίγο να έχει το πάνω χέρι). Το πρώτο tweet του κολιέ, που έχει περίπου τα χρώματα της γερμανικής σημαίας, ήταν: «Με φοράει λάθος, δεν είμαι το Βέλγιο».
Newsroom ΔΟΛ

ΠΡΕΖΑ TV
2-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: