Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 02, 2013

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ «ΔΙΣΤΑΚΤΙΚΩΝ» ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η πρώτη μάχη που καλείται να δώσει ο Μπαράκ Ομπάμα για τη Συρία ξεκίνησε στο λόφο του Καπιτωλίου: Η αμερικανική κυβέρνηση έχει εξαπολύσει εκστρατεία για να πάρει την έγκριση βουλευτών και γερουσιαστών, ορισμένοι από τους οποίους συνεχίζουν να εμφανίζονται επιφυλακτικοί για την σκοπιμότητα μίας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Την ίδια στιγμή, η Δαμασκός προειδοποιεί πως ένα αμερικανικό χτύπημα θα καταλήξει να ενισχύσει την Αλ Κάιντα και τους συνεργάτες της.


To απόγευμα της Κυριακής, βουλευτές και γερουσιαστές έλαβαν κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση για το ζήτημα της Συρίας από την ομάδα εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου. Ακόμη και μετά από αυτό όμως, όπως αναφέρει το Reuters, αρκετοί δεν φάνηκαν να πείστηκαν.

Τουλάχιστον δύο βουλευτές (μία εκ των οποίων από τους Δημοκρατικούς) εξέφρασαν ανοικτά τις επιφυλάξεις τους για την πρόθεση για επέμβαση στη Συρία. Εκτός από την σκοπιμότητα μίας τέτοιας κίνησης, προβλήματα προκαλεί και η διατύπωση της πρότασης για χτύπημα που έχει φέρει στο Κογκρέσο ο Λευκός Οίκος -την οποία αρκετοί θεωρούν υπερβολικά γενική και πιστεύουν πως πρέπει να περιοριστεί.

Πάντως, οι περισσότεροι στο Καπιτώλιο μοιάζουν πεπεισμένοι ότι η πλευρά του Άσαντ έχει όντως χρησιμοποιήσει το χημικό οπλοστάσιο κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.

Δαμασκός: «Αν μας χτυπήσετε, θα ενισχύσετε την Αλ Κάιντα»

Παράλληλα, ο σύρος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Φαϊζάλ Μεκντάντ προειδοποίησε μιλώντας στο βρετανικό BBC πως ένα αμερικανικό χτύπημα στις καθεστωτικές δυνάμεις θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα την ενίσχυση ισλαμιστικών τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή.

Αμερικανική στρατιωτική δράση θα ισοδυναμούσε με «ενίσχυση στην Αλ Κάιντα και τους συνεργάτες της», είπε ο Μεκντάντ στο βρετανικό δίκτυο.

Όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων, ο σύρος αξιωματούχος επανέλαβε πως οι καθεστωτικές δυνάμεις δεν έχουν χρησιμοποιήσει το χημικό οπλοστάσιο, κάτι όμως «που έχουν κάνει ομάδες ενόπλων που λαμβάνουν την στήριξη των ΗΠΑ», όπως τόνισε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press
ΠΡΕΖΑ TV
2-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: