Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 20, 2013

ΧΤΥΠΟΥΝ ΣΕ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ - ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Στο Κερατσίνι, όπου δόθηκε νικηφόρα η τελευταία μάχη με τους ναζί στην Αττική, κορυφώθηκε χθες τα ξημερώματα η εγκληματική δράση των χρυσαυγιτών σε γειτονιές που αποτελούν σύμβολα και κάστρα της Αριστεράς.
Το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου 1944 οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ υπερασπίστηκαν με επιτυχία το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, που τροφοδοτούσε με ρεύμα την Αθήνα και τον Πειραιά. Οι Γερμανοί, που υποχωρώντας κατέστρεφαν εργοστάσια και υποδομές, εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης χωρίς να καταφέρουν να ανατινάξουν τη μονάδα παραγωγής.
Το χθεσινό φονικό χτύπημα των θαυμαστών του Χίτλερ αποτελεί την τραγική συνέπεια των προμελετημένων συγκρούσεων, στις οποίες επιδίδεται η Χρυσή Αυγή σε δήμους που έχουν συνδεθεί ιστορικά με την Αριστερά, την αντιφασιστική δράση, και για τη δημοκρατία και την κοινωνική πρόοδο.

Το Κερατσίνι υπήρξε ένας δήμος που το ΚΚΕ διέθετε παραδοσιακά αξιόλογη δύναμη. Μεταπολιτευτικά εξέλεξε δήμαρχο επί τέσσερις συναπτές τετραετίες, αρχής γενομένης από το 1978. Επικεφαλής του συνδυασμού ήταν ο πολιτικός μηχανικός Δημήτρης Σαράφογλου, δραστήριο στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, που το 2003 επανεξελέγη με το ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ είχε καταφέρει να δημιουργήσει γύρω από την Αθήνα και τον Πειραιά μία «κόκκινη ζώνη», όπως είχε κάνει το Γαλλικό ΚΚ γύρω από το κέντρο του Παρισιού. Ισχυρότερο ήταν στη Νίκαια, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στη Δραπετσώνα, στον Κορυδαλλό και στο Πέραμα.
Στις εργατικές συνοικίες της Β' Πειραιά τα περιθωριακά στοιχεία της ακροδεξιάς δεν είχαν χώρο για δράση. Ακόμα και σε εποχές που η Αριστερά βρισκόταν σε κάμψη, σε κρίση ή υπό διωγμό, ο ηγεμονικός της ρόλος ήταν αδιαμφισβήτητος.
Τώρα οι τραμπούκοι με τις μαύρες στολές έχουν εισβάλει στις δημοκρατικές εργατογειτονιές. Με προκλητικές κινήσεις φροντίζουν να κάνουν θορυβώδη την παρουσία τους.
Τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στο κέντρο του Πειραιά άνοιξαν το 2011. Βρίσκονται δίπλα από το Μέγαρο της Αστυνομίας, απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο. Γρήγορα οι χρυσαυγίτες άρχισαν να επεκτείνουν τη δράση τους.
Τον επόμενο χρόνο ξεκίνησαν τις εξορμήσεις τους στις συνοικίες. Στρατολόγησαν μέλη, που προέρχονταν κυρίως από τη δεξαμενή του περιθωρίου. Αρχισαν να τρομοκρατούν και να ξυλοκοπούν μετανάστες. Προπηλάκισαν ή και χτύπησαν περαστικούς φιλήσυχους ανθρώπους, που δεν ήθελαν να αγοράσουν τα έντυπά τους. Ξυλοκόπησαν μετανάστες από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, που έχουν βρει καταφύγιο στους δρόμους πίσω από την Ευαγγελίστρια και το Γηροκομείο. Τους Αλβανούς τούς αποφεύγουν όσο μπορούν, γιατί είναι χειροδύναμοι και δεν αστειεύονται.
Κατακραυγή
Στις 3 Μαρτίου 2012 χτύπησαν τρεις δημοκρατικούς πολίτες που συμμετείχαν σε αντιφασιστική εκδήλωση. Δημιούργημα της κατακραυγής, που ξεσηκώθηκε, είναι η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία Πειραιά.
Ωσπου τις μεταμεσονύχτιες ώρες της περασμένης Παρασκευής ξυλοκόπησαν με καδρόνια και σιδερολοστούς αφισοκολλητές του ΚΚΕ στο Πέραμα. Τους έστειλαν αιμόφυρτους στο νοσοκομείο.
Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τις έρευνές της προέκυψε η ταυτοποίηση ορισμένων από τους δράστες. Ομως, κανένας δεν συνελήφθη, όπως συνήθως γίνεται σε όλες αυτές τις περιπτώσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ
Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ 2012 ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Τους φωτογράφησαν, ουδείς ασχολήθηκε
Οι φασιστικές επιθέσεις στις γειτονιές του Πειραιά δεν είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο. Από τον Μάρτιο του 2012 μέχρι σήμερα αρκετά βίαια περιστατικά έχουν καταγραφεί με θύματα μετανάστες αλλά και Ελληνες.
Για μία από τις επιθέσεις, η οποία έλαβε χώρα πριν από περίπου έναν χρόνο, έχει κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά η οποία συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξε το «Εθνος», τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε οργανωθεί στο κέντρο της πόλης κεντρική εξόρμηση της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας Πειραιά στην οποία συμμετείχαν περίπου 50 μέλη αντιφασιστικών κινήσεων.
Κατά τη διάρκειά της, άτομα γνωστά στην περιοχή για τη φασιστική ιδεολογία τους παρακολουθούσαν τη δραστηριότητα.
Οταν η εξόρμηση με το ενημερωτικό υλικό τελείωσε και στον πεζόδρομο του Πειραιά είχαν απομείνει μόνο τέσσερα άτομα, εμφανίστηκαν κάποιοι -τους οποίους τα μέλη της αντιναζιστικής πρωτοβουλίας αναγνώρισαν ως άτομα προσκείμενα στη Χρυσή Αυγή- με καδρόνια και αλυσίδες και επιτέθηκαν στους αντιφασίστες.
Τέσσερις τραυματίες
Συγκεκριμένα τραυμάτισαν δύο μέλη της Πρωτοβουλίας, έναν μετανάστη από το Πακιστάν και μια κοπέλα.
Ο κόσμος που βρισκόταν μπροστά στο περιστατικό αντέδρασε πολύ έντονα, με αποτέλεσμα οι δράστες -ένας εκ των οποίων δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο Κερατσίνι- να τραπούν σε φυγή.
Παρ' όλα αυτά, στελέχη της Πρωτοβουλίας αναγνώρισαν τρεις εξ αυτών ενώ πρόλαβαν να τραβήξουν φωτογραφίες από το συμβάν.
Στη συνέχεια κατατέθηκε μήνυση με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και προσκομίστηκε το φωτογραφικό υλικό. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη στην υπόθεση.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΡΟΒΒΑ



ΕΘΝΟΣ

ΠΡΕΖΑ TV
20-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: