Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2013

ΣΦΙΓΓΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ Ο ΒΡΟΧΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ
ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ μία φορά η κυβέρνηση από τη νέα «έκρηξη» της ανεργίας στο 27,9% τον Ιούνιο, θορυβημένοι δύο φορές οι τραπεζικοί κύκλοι από το «μείγμα μολότοφ» με τα «κόκκινα δάνεια», τις εντεινόμενες πιέσεις του επιχειρηματικού κόσμου για την έλλειψη ρευστότητας και τη συντηρούμενη επιφυλακτικότητα των καταθετών.
 Στο τέλος του πρώτου τριμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφταναν το 27,8% του συνόλου
Η κυβέρνηση από την πλευρά της επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις κάνοντας λόγο για αναστροφή του κλίματος, τραπεζικά συμφέροντα φίλα προσκείμενα στο Μαξίμου επιμένουν να αναφέρονται σε ανάκαμψη και το οικονομικό επιτελείο δίνει τον... υπέρ πάντων αγώνα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.


Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται να στοιχειώνουν τις φαντασιώσεις των κυβερνώντων, που αίφνης θεωρούν τη Στατιστική Αρχή σαν το «μαύρο πρόβατο» που τους χαλάει την «αγέλη». Η μέχρι πρόσφατα «αγαπημένη» -όσο εμφάνιζε στατιστικά στοιχεία θετικά για την οικονομία- ΕΛΣΤΑΤ φέρεται να έχει μπει στο στόχαστρο κυβερνητικών παραγόντων, οι οποίοι εισηγούνται αλλαγές σε διοικητικό επίπεδο.

Παρεκκλίνει η ΕΛΣΤΑΤ

Και αν η ΕΛΣΤΑΤ παρεκκλίνει τελευταία από την κυβερνητική γραμμή, η Alpha Bank επιμένει σταθερά στην υποστήριξη της ακολουθούμενης πολιτικής. Για επικείμενη ανάκαμψη της οικονομίας, που αρχικά θα είναι ασθενής και η απορρόφηση της ανεργίας θα γίνεται με αργούς ρυθμούς, κάνει λόγο η Alpha Bank στο τελευταίο εβδομαδιαίο Οικονομικό Δελτίο της. Η ομάδα ανάλυσης της τράπεζας εκτιμά πως «είναι στα χέρια μας να βοηθήσουμε την οικονομία να ανακάμψει με ταχύτερους ρυθμούς». Βέβαια το ότι αυτό «προϋποθέτει εντονότερη εισροή επενδυτικών κεφαλαίων στην οικονομία (ξένες επενδύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, καταθέσεις κ.ά.) και επιστροφή του Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές» είναι ένα άλλο θέμα.

Προσώρας η ανεργία μετρά ακόμη έναν αρνητικό μήνα, αγγίζοντας το εφιαλτικό ποσοστό του 28% (από 7,3% τον Ιούνιο του 2008) τείνοντας να επιβεβαιώσει τις ζοφώδεις προβλέψεις που εδώ και μήνες έχει κάνει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) και η ομάδα μελέτης με επικεφαλής τον Σάββα Ρομπόλη. Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ έχει αναφερθεί σε εκτίναξη της πραγματικής ανεργίας πάνω από το 30%, εξέλιξη που αναπόφευκτα επιβαρύνει τους περισσότερους κλάδους της πραγματικής οικονομίας. Κατά συνέπεια και το μείγμα «ανεργίας - κόκκινων δανείων» (από τις 3 Μαΐου η «Ελευθεροτυπία» αναφερόταν σε αυτό το... εκρηκτικό μείγμα).

Ο κ. Ρομπόλης επαναλαμβάνει πως η ασκούμενη πολιτική κατά την περίοδο 2010-2013 γύρισε την ελληνική οικονομία και το βιοτικό επίπεδο της πλειονότητας των Ελλήνων πολύ πίσω στο παρελθόν, με την ανεργία να έχει επιστρέψει στα επίπεδα του 1961.

Οπως προκύπτει από την έκθεση του Ινστιτούτου, την τελευταία τριετία οι μισθωτοί έχασαν, εξαιτίας μειώσεων στις αποδοχές τους και από τις φορολογικές επιβαρύνσεις, 37 δισ. ευρώ, συμβάλλοντας στη μείωση της εγχώριας ζήτησης κατά 31,3%, επιστρέφοντας δηλαδή στο 1994. Η δε αγοραστική δύναμή τους την περίοδο 2010-2013 μειώθηκε κατά 37,2%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2000.

Οι κοινωνικές δαπάνες (συντάξεις, δαπάνες Υγείας και προνοιακές μεταβιβάσεις) μειώθηκαν από 23,9% του ΑΕΠ (55,2 δισ. ευρώ) το 2009 σε 22% του ΑΕΠ (40,3 δισ. ευρώ) το 2013, σημειώνοντας μείωση της τάξης του 26,99%, ανάλογη με τη μείωση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2009-2013.

Συν τω χρόνω οι πολίτες δεν λένε να ανταποκριθούν στα «καλέσματα Στουρνάρα» να επιστρέψουν ένα μέρος από τα 20 δισ. ευρώ που έχουν κρυμμένα σε... παπλώματα και ντουλάπια (κατά δήλωση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών) στις τράπεζες.

Αρνητική τάση

Σημειωτέον, πως τους τέσσερις στους πέντε τελευταίους μήνες η τάση είναι αρνητική, κλίνοντας επικίνδυνα προς τα 160 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών εξετάζονται ενδελεχώς από το κλιμάκιο της Black Rock, που μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει παραδώσει τη μελέτη αξιολόγησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με πηγές της ΤτΕ, μετά τα μέσα Οκτωβρίου σε συνεργασία με τον αμερικανικό οίκο και την τρόικα θα επιλέξουν την πλέον αποτελεσματική διαδικασία διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το πλαίσιο, που θα συμφωνηθεί, θα πρέπει να υιοθετήσουν υποχρεωτικά οι τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σκοπός, η αντιμετώπιση και διαχείριση των επισφαλειών με τον ακριβώς όμοιο τρόπο.

Θυμίζουμε πως στο τέλος του πρώτου τριμήνου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφταναν το 27,8% του συνόλου έναντι 14,7% τον Σεπτέμβριο του 2011, δηλαδή σχεδόν διπλάσια. Ποσοστό που αντιστοιχεί σε «κόκκινα δάνεια» ύψους 63,4 δισ. ευρώ.

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: