Σε τιμές που είναι μειωμένες κατά 10% - 15% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές ενοικιάζονται φέτος τα δυάρια και οι γκαρσονιέρες στους φοιτητές που αναζητούν κατοικία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Η βουτιά των τιμών κρύβει ευκαιρίες - Οδηγός για τη φοιτητική στέγη
Η γενικότερη κατάρρευση των τιμών των ακινήτων αντικατοπτρίζεται και στα ενοίκια της φοιτητικής στέγης καθώς την τελευταία διετία η μείωση ξεπερνά το 20%. Πλέον, ένα πόσο της τάξης των 300-370 ευρώ τον μήνα αρκεί για την ενοικίαση ενός νεόδμητου δυαριού, με όλες τις ανέσεις, σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο.
Ανάλογα, δε, με την παλαιότητα και την απόσταση από το πανεπιστήμιο, το ενοίκιο για δυάρι μπορεί να πέσει ακόμα και στα 200 ευρώ τον μήνα. Η ιδιαιτερότητα της φετινής σεζόν είναι ότι, λόγω των οικονομικών συνθηκών, μεγάλος αριθμός φοιτητών επέλεξε να σπουδάσει στον τόπο καταγωγής του με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση. Από την άλλη, πολλοί ιδιοκτήτες επέλεξαν φέτος να κρατήσουν κλειστά τα διαμερίσματά τους εξαιτίας του φόβου τους ότι μπορεί να έχουν οικονομική ζημιά.
Στην Αθήνα, μόνο κάποια δυάρια στου Ζωγράφου, τα οποία έχουν το προνόμιο να βρίσκονται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη, ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα. Σε άλλες περιοχές αυτό το ποσό αποτελεί «ταβάνι», ενώ για τα παλιά δυάρια το ενοίκιο μπορεί να πέσει στα 200 ευρώ. Συγκεκριμένα, ένα δυάρι στου Ζωγράφου ενοικιάζεται από 280 ? 330 ευρώ, στους Αμπελόκηπους από 270 ? 320, στα Εξάρχεια από 240- 280, στο Παγκράτι από 260 - 300, στα Πετράλωνα από 240 ? 290 και στην Κυψέλη από 250 ? 300 ευρώ. Οι γκαρσονιέρες είναι περίπου 30% φθηνότερες.
Η βουτιά των τιμών κρύβει ευκαιρίες - Οδηγός για τη φοιτητική στέγη
Ενοίκια στη Θεσσαλονίκη
Στις περιοχές της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια -Ροτόντα, Αγίου Δημητρίου, Ολυμπιάδος, 40 Εκκλησιές, Τριανδρία- ο μέσος όρος της τιμής για ένα δυάρι είναι τα 280 ευρώ, με τα ακριβότερα διαμερίσματα να ενοικιάζονται 350 ευρώ. Το μίσθωμα φτάνει τα 370 ευρώ στα νεόδμητα διαμερίσματα στις ανατολικές συνοικίες -Τούμπα, Χαριλάου- ενώ παρατηρείται και μια δειλή τάση διεύρυνσης της αγοράς στα δυτικά της πόλης και σε περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι και ο Εύοσμος. Τα μεγαλύτερα ενοίκια εκεί δεν ξεπερνούν τα 270 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, Γιάννης Ρεβύθης, επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση φέτος είναι χαμηλότερη και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πολλοί ιδιοκτήτες διστάζουν να νοικιάσουν το ακίνητό τους.
«Οι τιμές έχουν πέσει πολύ και αν συνυπολογιστούν τα έξοδα για τη φορολογία δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Επιπλέον, πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο να μείνουν νοίκια απλήρωτα, λόγω οικονομικών δυσκολιών των φοιτητών, ή να γίνουν ζημιές στο διαμέρισμα τις οποίες θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι» εξηγεί.
Και... επενδύσεις
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, φέτος υποχωρεί αρκετά και το φαινόμενο της συγκατοίκησης. «Εκτός από την επιθυμία του φοιτητή να είναι ανεξάρτητος, στη συγκατοίκηση υπάρχει και το σοβαρό ρίσκο της οικονομικής αδυναμίας ενός από τους συγκατοίκους, κάτι που θα επιβαρύνει τον άλλο» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τζάρος.
Φέτος, πάντως, έχει κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά μια τάση αγοράς μικρών διαμερισμάτων από οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις. «Με τις τιμές να έχουν πέσει ακόμα και στα 800 ευρώ το τετραγωνικό δίνεται η ευκαιρία, σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να αγοράσουν ένα μικρό διαμέρισμα που δεν θα κοστίσει περισσότερο από 30.000 ? 40.000 ευρώ.
Εκτός από το ότι εξασφαλίζουν στέγη για τα παιδιά που σπουδάζουν το βλέπουν και σαν επένδυση για το μέλλον» καταλήγει ο κ. Ρεβύθης.
Οι τιμές σε πέντε πόλεις
Κλείνουν διαμέρισμα την τελευταία στιγμή
ΠΑΤΡΑ
Γκαρσονιέρες από 120 ευρώ
Σε αναζήτηση στέγης βρίσκονται οι φοιτητές που εισήχθησαν στο Πανεπιστήµιο της Πάτρας και στο ΤΕΙ της πόλης, µε τις τιµές να είναι αισθητά χαµηλότερες σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια. Σύµφωνα µε την πρόεδρο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας, Κυριακή Αθανασιάδη φέτος µάλλον θα είναι η χειρότερη χρονιά αφού ο αριθµός των φοιτητών έχει µειωθεί λόγω του ότι λίγοι είναι αυτοί που επέλεξαν σχολές µακριά από τα σπίτια τους.
Ωστόσο η αυξηµένη προσφορά στέγης σε συνδυασµό µε τα χαράτσια που συνεπάγεται η ιδιοκτησία, λειτουργούν υπέρ των υποψήφιων ενοικιαστών που έχουν τη δυνατότητα να βρουν προσιτή στέγη. Για παράδειγµα, στην Πάτρα πλέον, στο κέντρο της πόλης ενοικιάζονται ανακαινισµένες γκαρσονιέρες ακόµα και 120 ευρώ, ενώ στα 200 ευρώ διατίθενται τα δυάρια.
Κομοτηνή: Μειωμένες σε ποσοστό 15% κατά μέσο όρο αλλά σε υψηλότερο επίπεδο από άλλες πόλεις της περιφέρειας είναι οι τιμές στην Κομοτηνή, όπου η αναζήτηση φοιτητικής στέγης ξεκίνησε δειλά τις τελευταίες ημέρες. «Πολλοί θα έρθουν την τελευταία στιγμή, ώστε να γλιτώσουν το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου, ή ελπίζοντας να βρουν ακόμη πιο πεσμένες τις τιμές στα εναπομείναντα ακίνητα», είπε στο «Εθνος» ο μεσίτης Α. Θεοδωρίδης. Ωστόσο, οι προσδοκίες πολλών διαψεύδονται, αφού στη θρακική πόλη η προσφορά ακινήτων είναι μικρότερη της ζήτησης, κάτι που κρατά ψηλά και τις τιμές. Ενα μονόχωρο στούντιο 25 τ.μ. στο κέντρο της πόλης νοικιάζεται από 200 έως 280 ευρώ και μια γκαρσονιέρα στην ίδια περιοχή κοστίζει από 280 έως 360 ευρώ.
Ιωάννινα: Στα 200 με 250 ευρώ τον μήνα κυμαίνεται η τιμή ενοικίασης μιας φοιτητικής γκαρσονιέρας στα Ιωάννινα. Και εδώ η ζήτηση φοιτητικής κατοικίας είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών και σπουδαστών από όλη την Ελλάδα αλλά και του «παγώματος» της ανοικοδόμησης στην ηπειρωτική πρωτεύουσα. Στα προνομιακά ακίνητα στο κέντρο της πόλης που είναι καλοσυντηρημένα και έχουν αυτονομία θέρμανσης, η τιμή φτάνει και στα 300 ευρώ, ενώ μπορεί να πέσει στα 150 ευρώ ή ακόμα χαμηλότερα για κάποια ισόγεια και υπόγεια. «Η αγορά ακολουθεί την οικονομική συγκυρία, οι τιμές έχουν πέσει και οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται συγκαταβατικοί να κάνουν επιπλέον έκπτωση 20-30 ευρώ», είπε στο «Εθνος» ο μεσίτης Δ. Καλατζόγλου.
Λάρισα: Σε αντίθεση με άλλες πόλεις της περιφέρειας, η Λάρισα διαθέτει πλεόνασμα ακινήτων που μπορούν να διατεθούν σε φοιτητές, με αποτέλεσμα οι τιμές εδώ να είναι δελεαστικές. Οι καινούργιες (έως δέκα ετών) δίχωρες γκαρσονιέρες με αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου νοικιάζονται προς 220 έως 250 ευρώ τον μήνα, και τα μονόχωρα στούντιο ίδιας «ηλικίας» προς 180 έως 220 ευρώ. Ακίνητα 20 ετών και παλαιότερα μπορεί να βρει κάποιος με 150 έως 170 ευρώ τον μήνα. «Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια κινητικότητα από γονείς φοιτητών που πέρασαν στη Λάρισα και αναμένεται αυτή να κορυφωθεί στο επόμενο διάστημα», είπε στο «Εθνος» ο Κ. Κολοβός, μεσίτης στη θεσσαλική πόλη.
Βόλος: Με έρευνα αγοράς μέσω αγγελιών, Διαδικτύου και πόρτα πόρτα ξεκίνησε αυτές τις μέρες το «κυνήγι» της φοιτητικής στέγης στον Βόλο, με τους φοιτητές και τους γονείς τους να... λιώνουν παπούτσια στο περπάτημα. «Ψάχνουν μόνοι τους αναζητώντας τη φθηνότερη επιλογή, θέλοντας να αποφύγουν να πληρώσουν ακόμα και τη μεσιτική αμοιβή», εξήγησε στο «Εθνος» ο μεσίτης Ι. Πεπονόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές είναι φέτος πεσμένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Κοζάνη: Πεσμένη είναι φέτος η ζήτηση φοιτητικής στέγης στην Κοζάνη, λόγω της δραστικής μείωσης του φοιτητικού και σπουδαστικού δυναμικού στην πόλη. «Υπήρξε συρρίκνωση τμημάτων του ΤΕΙ, ενώ είναι σημαντικά μειωμένοι οι εκτός Κοζάνης φοιτητές, αφού όλο και περισσότεροι λόγω κρίσης επιλέγουν να φοιτήσουν σε σχολές της πόλης όπου διαμένουν», εξήγησε μιλώντας στο «Εθνος» ο μεσίτης Ν. Βαντσιώτης.
Κρήτη: Μεγάλα σπίτια για συγκατοίκηση
Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης τα φοιτητικά ενοίκια στην Κρήτη έχουν «πέσει» από 20% έως 30% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές στα διαμερίσματα, όπως λένε στο «Εθνος» στελέχη της κτηματαγοράς, ποικίλλουν ανάλογα με την παλαιότητα και την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, όμως σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ίδιους, οι φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση σε μεγαλύτερα σπίτια για να μοιράζονται τα έξοδα.
«Λόγω της κρίσης το φαινόμενο της συγκατοίκησης συνεχώς αυξάνει από φοιτητές που ανά δύο, τρία ή και τέσσερα άτομα νοικιάζουν μεγάλα σπίτια σε πολύ καλές τιμές και έτσι βγαίνουν ωφελημένοι, καθώς τα μεγάλα σπίτια δεν έχουν ζήτηση από οικογένειες», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο γνωστός Κρητικός κτηματομεσίτης Γιώργος Φιτσοδασκαλάκης.
Στο κέντρο του Ηρακλείου διατίθενται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες έναντι 180 έως 230 ευρώ, αλλά και παλιές από 130 έως 150 ευρώ. Περιφερειακά οι τιμές ενοικίασης σε πολλές γκαρσονιέρες είναι περίπου 200 ευρώ, ενώ υπάρχουν δυάρια καινούργια από 270 έως 280 ευρώ και τα παλιά 180 έως 230 ευρώ.
Επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, όπου λειτουργούν σχολές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου αντίστοιχα, οι τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί. Στο Ρέθυμνο οι καινούργιες γκαρσονιέρες στο κέντρο της πόλης είναι δυσεύρετες, γιατί δεν υπάρχουν νεόδμητες πολυκατοικίες και ενοικιάζονται έναντι 270 έως 300 ευρώ, ενώ οι παλιές συνήθως από 200 έως 250 ευρώ.
Στα Χανιά, οι τιμές κυμαίνονται για μία γκαρσονιέρα δεκαετίας μεταξύ 190 και 230 ευρώ, ενώ εκτός κέντρου μπορεί κάποιος να βρει μια αντίστοιχη μέχρι 180 ευρώ.
Στον Αγιο Νικόλαο, στη Σητεία και στην Ιεράπετρα διατίθενται γκαρσονιέρες μέχρι 170 ευρώ και δυάρια μέχρι 220 ευρώ.
Στέλιος Βογιατζάκης, Βασίλης Ιγνατιάδης, Μανόλης Κοκολάκης, Λίνα Μπάστα
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2013
Η βουτιά των τιμών κρύβει ευκαιρίες - Οδηγός για τη φοιτητική στέγη
Η γενικότερη κατάρρευση των τιμών των ακινήτων αντικατοπτρίζεται και στα ενοίκια της φοιτητικής στέγης καθώς την τελευταία διετία η μείωση ξεπερνά το 20%. Πλέον, ένα πόσο της τάξης των 300-370 ευρώ τον μήνα αρκεί για την ενοικίαση ενός νεόδμητου δυαριού, με όλες τις ανέσεις, σε περιοχή που βρίσκεται κοντά στο πανεπιστήμιο.
Ανάλογα, δε, με την παλαιότητα και την απόσταση από το πανεπιστήμιο, το ενοίκιο για δυάρι μπορεί να πέσει ακόμα και στα 200 ευρώ τον μήνα. Η ιδιαιτερότητα της φετινής σεζόν είναι ότι, λόγω των οικονομικών συνθηκών, μεγάλος αριθμός φοιτητών επέλεξε να σπουδάσει στον τόπο καταγωγής του με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η ζήτηση. Από την άλλη, πολλοί ιδιοκτήτες επέλεξαν φέτος να κρατήσουν κλειστά τα διαμερίσματά τους εξαιτίας του φόβου τους ότι μπορεί να έχουν οικονομική ζημιά.
Στην Αθήνα, μόνο κάποια δυάρια στου Ζωγράφου, τα οποία έχουν το προνόμιο να βρίσκονται κοντά στην Πανεπιστημιούπολη, ξεπερνούν τα 300 ευρώ τον μήνα. Σε άλλες περιοχές αυτό το ποσό αποτελεί «ταβάνι», ενώ για τα παλιά δυάρια το ενοίκιο μπορεί να πέσει στα 200 ευρώ. Συγκεκριμένα, ένα δυάρι στου Ζωγράφου ενοικιάζεται από 280 ? 330 ευρώ, στους Αμπελόκηπους από 270 ? 320, στα Εξάρχεια από 240- 280, στο Παγκράτι από 260 - 300, στα Πετράλωνα από 240 ? 290 και στην Κυψέλη από 250 ? 300 ευρώ. Οι γκαρσονιέρες είναι περίπου 30% φθηνότερες.
Η βουτιά των τιμών κρύβει ευκαιρίες - Οδηγός για τη φοιτητική στέγη
Ενοίκια στη Θεσσαλονίκη
Στις περιοχές της Θεσσαλονίκης που βρίσκονται κοντά στα πανεπιστήμια -Ροτόντα, Αγίου Δημητρίου, Ολυμπιάδος, 40 Εκκλησιές, Τριανδρία- ο μέσος όρος της τιμής για ένα δυάρι είναι τα 280 ευρώ, με τα ακριβότερα διαμερίσματα να ενοικιάζονται 350 ευρώ. Το μίσθωμα φτάνει τα 370 ευρώ στα νεόδμητα διαμερίσματα στις ανατολικές συνοικίες -Τούμπα, Χαριλάου- ενώ παρατηρείται και μια δειλή τάση διεύρυνσης της αγοράς στα δυτικά της πόλης και σε περιοχές όπως οι Αμπελόκηποι και ο Εύοσμος. Τα μεγαλύτερα ενοίκια εκεί δεν ξεπερνούν τα 270 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων, Γιάννης Ρεβύθης, επιβεβαιώνει ότι η ζήτηση φέτος είναι χαμηλότερη και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους πολλοί ιδιοκτήτες διστάζουν να νοικιάσουν το ακίνητό τους.
«Οι τιμές έχουν πέσει πολύ και αν συνυπολογιστούν τα έξοδα για τη φορολογία δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο κέρδους. Επιπλέον, πολλοί φοβούνται το ενδεχόμενο να μείνουν νοίκια απλήρωτα, λόγω οικονομικών δυσκολιών των φοιτητών, ή να γίνουν ζημιές στο διαμέρισμα τις οποίες θα πρέπει να καλύψουν οι ίδιοι» εξηγεί.
Και... επενδύσεις
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα δύο χρόνια, φέτος υποχωρεί αρκετά και το φαινόμενο της συγκατοίκησης. «Εκτός από την επιθυμία του φοιτητή να είναι ανεξάρτητος, στη συγκατοίκηση υπάρχει και το σοβαρό ρίσκο της οικονομικής αδυναμίας ενός από τους συγκατοίκους, κάτι που θα επιβαρύνει τον άλλο» τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Τζάρος.
Φέτος, πάντως, έχει κάνει την εμφάνισή της για πρώτη φορά μια τάση αγοράς μικρών διαμερισμάτων από οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους σε άλλες πόλεις. «Με τις τιμές να έχουν πέσει ακόμα και στα 800 ευρώ το τετραγωνικό δίνεται η ευκαιρία, σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα, να αγοράσουν ένα μικρό διαμέρισμα που δεν θα κοστίσει περισσότερο από 30.000 ? 40.000 ευρώ.
Εκτός από το ότι εξασφαλίζουν στέγη για τα παιδιά που σπουδάζουν το βλέπουν και σαν επένδυση για το μέλλον» καταλήγει ο κ. Ρεβύθης.
Οι τιμές σε πέντε πόλεις
Κλείνουν διαμέρισμα την τελευταία στιγμή
ΠΑΤΡΑ
Γκαρσονιέρες από 120 ευρώ
Σε αναζήτηση στέγης βρίσκονται οι φοιτητές που εισήχθησαν στο Πανεπιστήµιο της Πάτρας και στο ΤΕΙ της πόλης, µε τις τιµές να είναι αισθητά χαµηλότερες σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια. Σύµφωνα µε την πρόεδρο της Ενωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Αχαΐας, Κυριακή Αθανασιάδη φέτος µάλλον θα είναι η χειρότερη χρονιά αφού ο αριθµός των φοιτητών έχει µειωθεί λόγω του ότι λίγοι είναι αυτοί που επέλεξαν σχολές µακριά από τα σπίτια τους.
Ωστόσο η αυξηµένη προσφορά στέγης σε συνδυασµό µε τα χαράτσια που συνεπάγεται η ιδιοκτησία, λειτουργούν υπέρ των υποψήφιων ενοικιαστών που έχουν τη δυνατότητα να βρουν προσιτή στέγη. Για παράδειγµα, στην Πάτρα πλέον, στο κέντρο της πόλης ενοικιάζονται ανακαινισµένες γκαρσονιέρες ακόµα και 120 ευρώ, ενώ στα 200 ευρώ διατίθενται τα δυάρια.
Κομοτηνή: Μειωμένες σε ποσοστό 15% κατά μέσο όρο αλλά σε υψηλότερο επίπεδο από άλλες πόλεις της περιφέρειας είναι οι τιμές στην Κομοτηνή, όπου η αναζήτηση φοιτητικής στέγης ξεκίνησε δειλά τις τελευταίες ημέρες. «Πολλοί θα έρθουν την τελευταία στιγμή, ώστε να γλιτώσουν το ενοίκιο του Σεπτεμβρίου, ή ελπίζοντας να βρουν ακόμη πιο πεσμένες τις τιμές στα εναπομείναντα ακίνητα», είπε στο «Εθνος» ο μεσίτης Α. Θεοδωρίδης. Ωστόσο, οι προσδοκίες πολλών διαψεύδονται, αφού στη θρακική πόλη η προσφορά ακινήτων είναι μικρότερη της ζήτησης, κάτι που κρατά ψηλά και τις τιμές. Ενα μονόχωρο στούντιο 25 τ.μ. στο κέντρο της πόλης νοικιάζεται από 200 έως 280 ευρώ και μια γκαρσονιέρα στην ίδια περιοχή κοστίζει από 280 έως 360 ευρώ.
Ιωάννινα: Στα 200 με 250 ευρώ τον μήνα κυμαίνεται η τιμή ενοικίασης μιας φοιτητικής γκαρσονιέρας στα Ιωάννινα. Και εδώ η ζήτηση φοιτητικής κατοικίας είναι μεγαλύτερη από την προσφορά, λόγω του μεγάλου αριθμού των φοιτητών και σπουδαστών από όλη την Ελλάδα αλλά και του «παγώματος» της ανοικοδόμησης στην ηπειρωτική πρωτεύουσα. Στα προνομιακά ακίνητα στο κέντρο της πόλης που είναι καλοσυντηρημένα και έχουν αυτονομία θέρμανσης, η τιμή φτάνει και στα 300 ευρώ, ενώ μπορεί να πέσει στα 150 ευρώ ή ακόμα χαμηλότερα για κάποια ισόγεια και υπόγεια. «Η αγορά ακολουθεί την οικονομική συγκυρία, οι τιμές έχουν πέσει και οι ιδιοκτήτες εμφανίζονται συγκαταβατικοί να κάνουν επιπλέον έκπτωση 20-30 ευρώ», είπε στο «Εθνος» ο μεσίτης Δ. Καλατζόγλου.
Λάρισα: Σε αντίθεση με άλλες πόλεις της περιφέρειας, η Λάρισα διαθέτει πλεόνασμα ακινήτων που μπορούν να διατεθούν σε φοιτητές, με αποτέλεσμα οι τιμές εδώ να είναι δελεαστικές. Οι καινούργιες (έως δέκα ετών) δίχωρες γκαρσονιέρες με αυτόνομη θέρμανση φυσικού αερίου νοικιάζονται προς 220 έως 250 ευρώ τον μήνα, και τα μονόχωρα στούντιο ίδιας «ηλικίας» προς 180 έως 220 ευρώ. Ακίνητα 20 ετών και παλαιότερα μπορεί να βρει κάποιος με 150 έως 170 ευρώ τον μήνα. «Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μια κινητικότητα από γονείς φοιτητών που πέρασαν στη Λάρισα και αναμένεται αυτή να κορυφωθεί στο επόμενο διάστημα», είπε στο «Εθνος» ο Κ. Κολοβός, μεσίτης στη θεσσαλική πόλη.
Βόλος: Με έρευνα αγοράς μέσω αγγελιών, Διαδικτύου και πόρτα πόρτα ξεκίνησε αυτές τις μέρες το «κυνήγι» της φοιτητικής στέγης στον Βόλο, με τους φοιτητές και τους γονείς τους να... λιώνουν παπούτσια στο περπάτημα. «Ψάχνουν μόνοι τους αναζητώντας τη φθηνότερη επιλογή, θέλοντας να αποφύγουν να πληρώσουν ακόμα και τη μεσιτική αμοιβή», εξήγησε στο «Εθνος» ο μεσίτης Ι. Πεπονόπουλος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές είναι φέτος πεσμένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.
Κοζάνη: Πεσμένη είναι φέτος η ζήτηση φοιτητικής στέγης στην Κοζάνη, λόγω της δραστικής μείωσης του φοιτητικού και σπουδαστικού δυναμικού στην πόλη. «Υπήρξε συρρίκνωση τμημάτων του ΤΕΙ, ενώ είναι σημαντικά μειωμένοι οι εκτός Κοζάνης φοιτητές, αφού όλο και περισσότεροι λόγω κρίσης επιλέγουν να φοιτήσουν σε σχολές της πόλης όπου διαμένουν», εξήγησε μιλώντας στο «Εθνος» ο μεσίτης Ν. Βαντσιώτης.
Κρήτη: Μεγάλα σπίτια για συγκατοίκηση
Λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης τα φοιτητικά ενοίκια στην Κρήτη έχουν «πέσει» από 20% έως 30% σε σχέση με πέρυσι. Οι τιμές στα διαμερίσματα, όπως λένε στο «Εθνος» στελέχη της κτηματαγοράς, ποικίλλουν ανάλογα με την παλαιότητα και την περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, όμως σε πολλές περιπτώσεις, σύμφωνα με τους ίδιους, οι φοιτητές επιλέγουν τη συγκατοίκηση σε μεγαλύτερα σπίτια για να μοιράζονται τα έξοδα.
«Λόγω της κρίσης το φαινόμενο της συγκατοίκησης συνεχώς αυξάνει από φοιτητές που ανά δύο, τρία ή και τέσσερα άτομα νοικιάζουν μεγάλα σπίτια σε πολύ καλές τιμές και έτσι βγαίνουν ωφελημένοι, καθώς τα μεγάλα σπίτια δεν έχουν ζήτηση από οικογένειες», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» ο γνωστός Κρητικός κτηματομεσίτης Γιώργος Φιτσοδασκαλάκης.
Στο κέντρο του Ηρακλείου διατίθενται ολοκαίνουργιες γκαρσονιέρες έναντι 180 έως 230 ευρώ, αλλά και παλιές από 130 έως 150 ευρώ. Περιφερειακά οι τιμές ενοικίασης σε πολλές γκαρσονιέρες είναι περίπου 200 ευρώ, ενώ υπάρχουν δυάρια καινούργια από 270 έως 280 ευρώ και τα παλιά 180 έως 230 ευρώ.
Επίσης στο Ρέθυμνο και στα Χανιά, όπου λειτουργούν σχολές του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου αντίστοιχα, οι τιμές των ενοικίων έχουν μειωθεί. Στο Ρέθυμνο οι καινούργιες γκαρσονιέρες στο κέντρο της πόλης είναι δυσεύρετες, γιατί δεν υπάρχουν νεόδμητες πολυκατοικίες και ενοικιάζονται έναντι 270 έως 300 ευρώ, ενώ οι παλιές συνήθως από 200 έως 250 ευρώ.
Στα Χανιά, οι τιμές κυμαίνονται για μία γκαρσονιέρα δεκαετίας μεταξύ 190 και 230 ευρώ, ενώ εκτός κέντρου μπορεί κάποιος να βρει μια αντίστοιχη μέχρι 180 ευρώ.
Στον Αγιο Νικόλαο, στη Σητεία και στην Ιεράπετρα διατίθενται γκαρσονιέρες μέχρι 170 ευρώ και δυάρια μέχρι 220 ευρώ.
Στέλιος Βογιατζάκης, Βασίλης Ιγνατιάδης, Μανόλης Κοκολάκης, Λίνα Μπάστα
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
7-9-2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου