Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 11, 2013

REUTERS: ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ Ο ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Παράνομος είναι ο σχεδιαζόμενος φόρος χρηματοοικονομικών συναλλαγών, σύμφωνα με πόρισμα της νομικής υπηρεσίας της Ε.Ε., όπως αναφέρει το Πρακτορείο Reuters.
Στόχος του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών ήταν η άντληση περίπου 35 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τα τραπεζικά ιδρύματα, αφότου ο τραπεζικός κλάδος έλαβε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ κρατικής βοήθειας κατά την κρίση του 2007-09.
Ο φόρος σχεδιάζεται να επιβληθεί στις μετοχές, τα ομόλογα, τα παράγωγα, τις συμφωνίες επαναγοράς και το δανεισμό τίτλων.

Τα συμπεράσματα των νομικών συμβούλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι δεσμευτικά για τους υπουργούς Οικονομικών των 11 κρατών που σχεδιάζουν το επίμαχο μέτρο.
Ωστόσο, αναμένεται να δυσχεράνουν τη θεσμοθέτησή του, και πιθανώς θα δρομολογήσουν την αναζήτηση μίας απλούστερης λύσης.
Υπέρ της εφαρμογής του έχουν ταχθεί η Ελλάδα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Σλοβακία και η Σλοβενία
Οι νομικές υπηρεσίες της ΕΕ αναφέρουν, στη γνωμοδότησή τους με ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου ότι το σχέδιο "υπερβαίνει τη δικαιοδοσία των κρατών-μελών για φορολόγηση βάσει των κανόνων του διεθνούς εθιμικού δικαίου".
Σύμφωνα με το έγγραφο, το σχέδιο δεν συνάδει με την συνθήκη της ΕΕ "καθώς παραβιάζει τις φορολογικές αρμοδιότητες των κρατών-μελών που δεν συμμετέχουν".
Η επιβολή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών σε κάποια κράτη μέλη θα αποτελούσε επίσης "διάκριση και πιθανόν να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού εις βάρος των κρατών-μελών που δεν συμμετέχουν".
Το Ευρωκοινοβούλιο είχε ταχθεί τον Ιούλιο, υπέρ της θέσπισης του φόρου ο οποίος θα επιβάλλονταν σε όλες τις συναλλαγές χρηματοπιστωτικών προϊόντων, κάθε φορά δηλαδή που αγοράζονται ή πωλούνται ομόλογα, μετοχές και παράγωγα.
Με πληροφορίες από Reuters  
Χρήστος Δεμέτης
http://news247.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
11-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: