Κυριακή, Σεπτεμβρίου 15, 2013

ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΚΑΙ Ο «Α. ROCOS» ΤΗΣ SIEMENS

Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ
Οι έξι γραμμές ενός χειρόγραφου σημειώματος για τον τραπεζικό λογαριασμό του «Α. Rocos», το οποίο εντοπίστηκε πριν από πέντε χρόνια στα ταμεία της Siemens, ήταν η αρχή του κακού για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη.


Ηταν η άκρη ενός κουβαριού που ξετυλίχθηκε μέσα σε λίγα χρόνια, οδηγώντας σήμερα την ελληνική Δικαιοσύνη να κρίνει πως ο πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Κώστα Σημίτη θα πρέπει να δικαστεί για την κακουργηματική πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο Τάσος Μαντέλης θα καθίσει τελικά στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, σε μία ακροαματική διαδικασία που θα αποτελέσει το «ντεμπούτο» για το πολύκροτο σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens. Μαζί του θα δικαστούν ακόμη τέσσερα άτομα: το στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα, Ηλ. Γεωργίου, ο συνεργάτης του υπουργού, Αριστ. Μαντάς, η Αντωνία Μάρκου, που εμφανίζεται ως παρένθετο πρόσωπο στο λογαριασμό, και ο Γ. Τσουγκράνης, κουμπάρος του Τ. Μαντέλη.

Οι δικογραφίες για τη σύμβαση 8002/98 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ και για το C4Ι βρίσκονται ακόμη στο στάδιο της ανάκρισης, όμως το σκέλος που αφορά τον πρώην υπουργό διαχωρίστηκε πριν από μερικούς μήνες, λόγω του κινδύνου παραγραφής των κακουργηματικού χαρακτήρα αδικημάτων. Κι αυτό γιατί οι πράξεις φέρονται ότι τελέστηκαν πρώτη φορά το 1998 και κατ' επέκταση παραγράφονται σε πέντε χρόνια από σήμερα.

Κατά το σε βάρος του κατηγορητήριο, ο πρώην υπουργός φέρεται ότι πέτυχε να αποκρύψει περιουσιακό όφελος που «απαίτησε» μέσω τρίτου από τη Siemens, προκειμένου να εγκρίνει προγραμματική σύμβασή της με τον ΟΤΕ. Διαμόρφωσε, όπως αναφέρεται, την κατάλληλη υποδομή, «ώστε να μη φαίνεται ως λαβών το δώρο, λόγω της ιδιότητάς του ως υπουργού». Οι ανακριτικές αρχές έχουν εντοπίσει στο λογαριασμό του «Α. Rocos» δύο εμβάσματα συνολικού ύψους 450 χιλιάδων γερμανικών μάρκων (200.000 το 1998 και 250.000 το 2000), τα οποία φέρονται ότι προήλθαν από τα μαύρα ταμεία της Siemens. Από εκεί, εμφανίζονται να διακινούνται το χρονικό διάστημα 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Η παραδοχή

Στην αποκάλυψη της Αριστέας Μπουγάτσου στην «Ελευθεροτυπία» (στις 18/6/2008, με τίτλο «Δικαιούχος ο υπουργός κ. Α. Rocos!»), εκτός του επίμαχου λογαριασμού της Γενεύης, στην τράπεζα Canadian Imperial Bank Of Commerce LTD (CIBC), καταγραφόταν και η απάντηση του Τ. Μαντέλη, ο οποίος είχε υποστηρίξει: «Δεν αναγνωρίζω αυτό το λογαριασμό. Δεν είχα ποτέ συναλλαγή και με κανέναν». Χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια, προτού παραδεχθεί την εμπλοκή του ενώπιον της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, όπως αργότερα έκανε και ενώπιον των εφετών ειδικών ανακριτών. Τότε είχε υποστηρίξει πως επρόκειτο για «προεκλογικές χορηγίες» που του προσέφερε η Siemens, λόγω εκτίμησης στο πρόσωπό του.

Την ίδια ώρα, η κύρια ανάκριση για τα μαύρα ταμεία της Siemens βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωσή της. Με την πρώτη ανακριτική πράξη να έχει λάβει χώρα το καλοκαίρι του 2008, πλέον ελάχιστα ζητήματα απομένουν να επιλυθούν, προτού οι δικαστικοί λειτουργοί κηρύξουν το πέρας της διαδικασίας.

Μεταξύ αυτών, για τη σύμβαση 8002/98 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ, υπολείπονται οι απολογίες των συνολικά 13 Γερμανών υπηκόων που έχουν κλητευθεί ως κατηγορούμενοι από την ελληνική Δικαιοσύνη, ενώ για το C4Ι μόλις ολοκληρώθηκε η πραγματογνωμοσύνη εμπειρογνωμόνων για τη ζημία που εμφανίζεται ότι υπέστη το ελληνικό Δημόσιο.

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
15-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: