Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2013

ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ 111 ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΗ ΣΚΥΡΟ-ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
Οι Σκυριανοί γιορτάζουν μετά τη μάχη που κέρδισαν. Συσπειρώθηκαν εναντίον της βαριάς βιομηχανικής εγκατάστασης ανεμογεννητριών, στην παρθένα περιοχή της νότιας Σκύρου. Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, μετά τις αντιδράσεις του τοπικού πληθυσμού, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει απόφαση για την αδειοδότηση της εγκατάστασης του συγκεκριμένου έργου.Το πρωί της περασμένης Παρασκευής, οι Σκυριανοί με τα παιδιά τους, καθώς και αρκετοί λάτρεις του νησιού συγκεντρώθηκαν μπροστά στην είσοδο του υπουργείου Περιβάλλοντος. Διαμαρτυρήθηκαν ότι μέσω της Ιεράς Μονής Σκύρου συγκροτήθηκε κοινοπραξία για την εγκατάσταση 111 ανεμογεννητριών, στα νότια του νησιού. Οι Σκυριανοί υποστηρίζουν ότι η Σκύρος, όπως κάθε νησί, θα πρέπει να διαθέτει το διπλάσιο των αναγκών της σε ενέργεια, σε ορίζοντα δεκαετίας. Οχι όμως πολύ περισσότερο, που θα αποφέρει τεράστια κέρδη στον επενδυτή και καταστροφή στο ιδιαίτερο περιβάλλον του νησιού.


Η Ροδόπη Τραχανά, μέλος της συντονιστικής επιτροπής, επισημαίνει ότι επενδυτής φέρεται να είναι η Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, στην οποία ανήκει το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου της Σκύρου. Είχε ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να πάρει άδεια για τις εγκαταστάσεις. Είχαν τη δυνατότητα να εμπορευτούν το 90% της ενέργειας, η οποία περίσσευε. Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο, 60 από τις 111 ανεμογεννήτριες θα έπρεπε να εγκατασταθούν σε χαρακτηρισμένη περιοχή «Natura» ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Το γεράκι που απειλείται

Με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Σκύρου και 22 τοπικών συλλόγων, που συγκρότησαν τη συντονιστική επιτροπή, αντέδρασαν στο έργο, ζητώντας να μην υπογραφεί σχετική απόφαση. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Απόστολος Καλτσής, λέει ότι στην περιοχή υπάρχει μια μεγάλη αποικία μαυροπετρίτη. Πρόκειται για ένα γεράκι που απειλείται με εξαφάνιση σε παγκόσμιο επίπεδο και αναπαράγεται στη Σκύρο. Ο ίδιος τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρηματοδοτεί την προστασία της βιοποικιλότητας, του βιότοπου. Αλλά οι εκρήξεις για τη διάνοιξη 60 χιλιομέτρων νέων δρόμων θα τον κατέστρεφε. Κατέθεσαν μάλιστα και σχετικό υπόμνημα με τις αντιρρήσεις τους στο ΥΠΕΚΑ.

Τρία καλάθια κρατούσαν οι κάτοικοι, στην είσοδο του υπουργείου. Ηταν γεμάτα με ορισμένα από τα προϊόντα που παράγονται στη νότια Σκύρο, εκεί δηλαδή όπου στηρίζεται η οικιακή οικονομία του νησιού: μέλι, μυζήθρα, ρίγανη, φασκόμηλο και κρασί.

«Μετατρέπουν σε καταστροφή τις ανεμογεννήτριες, που αποτελούν τη σωστή λύση», τονίζει η Χρυσάνθη Σαββοπούλου. Μια παρέα Σκυριανών προσθέτει ότι στα νότια του νησιού ήδη λειτουργεί ναυτική βάση, έκτασης 1.950 στρεμμάτων, όπου πραγματοποιούνται ασκήσεις. Και το ελληνικό Δημόσιο πλήρωσε υψηλό τίμημα στην ιερά μονή, η οποία είχε κατοχυρώσει την περιοχή με χρυσόβουλα...

Ζητώντας από το Δημόσιο να διεκδικήσει τις χαμένες εκτάσεις, υποστηρίζουν ότι το νησί έχει επάρκεια ενέργειας με μόλις 10 ανεμογεννήτριες και αντιδρούν «στην απληστία της Εκκλησίας». Η Ι. Ιωαννίδου είναι εκπαιδευτικός και ζει μόνιμα με την οικογένειά της στη Σκύρο: «Είμαστε υπέρ της εγκατάστασης εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αλλά πρόκειται για τεράστιο έργο. Ικανό να καταστρέψει και το περιβάλλον και την οικονομία μας. Για το λόγο αυτό, σύλλογοι και φορείς ενωμένοι, εναντιωθήκαμε στην εγκατάσταση».

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής Εύβοιας, υπεύθυνος τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε: «Θετική η στάση του υπουργού ΠΕΚΑ στη συνάντηση με τους Σκυριανούς, όπου ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπογράψει την επένδυση των 111 ανεμογεννητριών, συνολικής ισχύος 333 MW της Μονής Μεγίστης Λαύρας στη Σκύρο αν δεν συμφωνεί η τοπική κοινωνία. Ετσι η καθολική και διαχρονική αντίδραση του σκυριανού λαού, όπως εκφράστηκε από όλους στη συνάντηση, αποτέλεσε τη βασική παράμετρο που οδήγησε στην απόρριψη της επένδυσης. Αξίζει όμως να αναφερθεί ότι η νίκη της Σκύρου είχε ως αφετηρία και δύο άλλες παραμέτρους που χρειάζεται να διέπουν τα περιβαλλοντικά κινήματα για να είναι αποτελεσματικά: τόσο την τεκμηρίωση των αντιδράσεων όσο και την ενότητα των συμμετεχόντων».

http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: