Τρίτη, Οκτωβρίου 29, 2013

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΓΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΑΧΘΕΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ ΝΙΓΗΡΑ

Τέσσερις Γάλλοι που είχαν απαχθεί από παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη βόρεια Αφρική πριν από τρία χρόνια αφέθηκαν την Τρίτη ελεύθεροι, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Μιλώντας από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο Ολάντ είπε ότι οι τέσσερις Γάλλοι θα επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στη Γαλλία και ευχαρίστησε τον πρόεδρο του Νίγηρα επειδή πέτυχε την απελευθέρωσή τους.


Οι απαχθέντες εργάζονταν για την εταιρεία Areva και είχαν απαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου 2010 στην πόλη Αρλίτ του Νίγηρα από μέλη της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ (Aqmi).

Οι υπουργοί Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν αναχώρησαν ήδη για το Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα, προκειμένου να συναντηθούν με τους πρώην ομήρους και να τους συνοδεύσουν πίσω στη Γαλλία, πρόσθεσε ο Ολάντ.

«Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο του Νίγηρα που πέτυχε την απελευθέρωση των συμπατριωτών μας» των Τιερί Ντολ, Ντανιέλ Λαρίμπ, Πιερ Λεγκράν και Μαρκ Φερέ, συνέχισε, κάνοντας λόγο για «τρία χρόνια δοκιμασιών» τόσο για τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους που «έζησαν έναν Γολγοθά και σήμερα αισθάνονται πλέον ανακούφιση».

Την περασμένη Πέμπτη, πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γκάο ανέφεραν την παρουσία «απεσταλμένων» στο Σάχελ με στόχο «να επιταχύνουν τις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των Γάλλων ομήρων», όμως το Παρίσι διέψευσε ότι είχε στείλει εκπροσώπους του για συνομιλίες με τους απαγωγείς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

ΠΡΕΖΑ TV
29-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: