Τετάρτη, Οκτωβρίου 30, 2013

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Η ΤΡΟΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

COPY PASTE ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ
Σε νέο «ξεσκόνισμα», το δεύτερο στη σειρά, για την υλοποίηση του μνημονίου, επιδίδεται από χθες η τρόικα στην Κύπρο. Οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι δεν υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις από το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, και η Λευκωσία αισιοδοξεί ότι και αυτή η αξιολόγηση θα είναι θετική, χωρίς να χρειαστεί η λήψη επιπρόσθετων μέτρων προς εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Η κυπριακή κυβέρνηση επιμένει πως ο πιο σύντομος δρόμος εξόδου από το μνημόνιο είναι η πλήρης εφαρμογή του, κάτι με το οποίο διαφωνεί η αξιωματική αντιπολίτευση (ΑΚΕΛ), που θεωρεί πως η Κύπρος πρέπει να εξέλθει από το ευρώ κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας με τους δανειστές της.


Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι η τρόικα έχει ζητήσει από τη Λευκωσία να παρουσιάσει πλάνο σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών, ώστε να μπορέσει να αξιολογηθεί και να υπολογιστούν οι επιπτώσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πρώτο μνημόνιο, που είχε υπογράψει τον Νοέμβριο του 2012 η κυβέρνηση Χριστόφια, γινόταν αναφορά στην ετοιμότητα της Λευκωσίας να συζητήσει θέμα ιδιωτικοποιήσεων, αν αυτό κριθεί επιβεβλημένο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης στην προεκλογική περίοδο είχε δεσμευθεί έναντι των υπαλλήλων στους ημικρατικούς οργανισμούς ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων εταιρειών που ελέγχει το κράτος. Σήμερα οι υποσχέσεις, οι προθέσεις και οι δεσμεύσεις δεν λύνουν το γόρδιο δεσμό των αριθμών και, όπως όλα δείχνουν, κάποιες εταιρείες θα φύγουν από τα χέρια του κράτους.

«Πρώτο θύμα» φαίνεται να είναι οι Κυπριακές Αερογραμμές, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να επιβιώσουν παρά την κρατική ενίσχυση πολλών εκατομμυρίων. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται κυρίως στη Cyta και στην ΑΗΚ (τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρισμός). Η κυβέρνηση φαίνεται να ευνοεί τη μετοχοποίηση, η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του προσωπικού και σε σοβαρές περικοπές σε μισθούς και ωφελήματα.

Η εκπρόσωπος Τύπου της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου, Αλίκη Στυλιανού, ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το χρηματοπιστωτικό τομέα, η διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα ξεκίνησε με μια γενική ανασκόπηση στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια στην κεντρική τράπεζα έγινε μεγαλύτερη ανάλυση συγκεκριμένων θεμάτων.

Πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία χαρακτηρίζονται ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η Τράπεζα Κύπρου, για την οποία δεν έχει εγκαταλειφθεί η σκέψη για διαχωρισμό της σε εμπορική και κτηματική. Με αυτή την εξέλιξη διαφωνούν επιχειρηματίες που έχουν κάνει επενδύσεις στην ανάπτυξη γης και, λόγω των δανείων που δεν μπορούν να εξοφλήσουν, κινδυνεύουν να υποστούν τεράστιες ζημιές.

Η τρόικα θα δει και τις ευρύτερες εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα θέτοντας κάτω από το μικροσκόπιό της και την Ελληνική Τράπεζα, η οποία ελέγχεται από την Εκκλησία της Κύπρου. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έκανε για πολλοστή φορά έκκληση ώστε η τράπεζα να παραμείνει σε κυπριακά χέρια, υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι εθνικό.

Η τρόικα μέχρι τις 9 Νοεμβρίου που θα παραμείνει στην Κύπρο θα έχει επαφές και με άλλους μη κυβερνητικούς φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις ώστε να συζητηθούν θέματα όπως της ανεργίας και της ύφεσης.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
30-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: