Δευτέρα, Οκτωβρίου 28, 2013

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑΣΕΙ!-ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Σάλο έχει προκαλέσει η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ να ανακηρύξει τις εταιρείες "Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ" και "Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ" ως πλειοδότριες του διαγωνισμού για την πώληση και επαναμίσθωση 28 κρατικών ακινήτων. Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν χαρακτηρίσει την εν λόγω σύμβαση σκάνδαλο, ενώ κατ' επανάληψη ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει υποστηρίξει πως το ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί «νέο εκτροφείο σκανδάλων» προειδοποιώντας όσους εμπλέκονται σε διαδικασίες που επιφέρουν ζημιά στο Δημόσιο και στερούνται νομιμότητας πως «θα ελεγχθούν αναδρομικά».

Άλλωστε ποια οικονομική λογική μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός πως ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 η κυβέρνηση πανηγύριζε για την εξοικονόμηση 21,5 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μείωση καταβαλλόμενων μισθωμάτων για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου (βάσει των διατάξεων του άρθρου 21 του Ν. 4002/2011), έρχεται σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με 30 εκατ. ευρώ ετησίως για την ενοικίαση κτηρίων που μέχρι χθες ήταν υπό δημόσια ιδιοκτησία!
Ο διαγωνισμός και οι γκρίζες ζώνες
Ο τελευταίος διαγωνισμός αφορούσε την πώληση, με τη μέθοδο του sale-and-lease-back, 28 ακινήτων του Δημοσίου χωρισμένων σε δύο ομάδες - μεταξύ αυτών 5 υπουργείων (Πολιτισμού, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας), 13 κτηρίων ΔΟY και 5 αστυνομικών κτηρίων. Ως πλειοδότριες του διαγωνισμού ανακηρύχθηκαν οι κτηματικές εταιρείες "Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ" και "Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ" αντί συνολικού τιμήματος 261,31 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τη βουλευτή Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, η εν λόγω σύμβαση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα κυριολεκτικό ξεπούλημα που θα επιβαρύνει το φορολογούμενο, για τους παρακάτω λόγους:
Μέχρι σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο δεν πλήρωνε νοίκι για τα κτήρια αυτά. Με τη πώλησή τους θα εισπράξει μεν 261,31 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διοχετευτούν στον Ειδικό Λογαριασμό των δανειστών στην Τράπεζα της Ελλάδας, αλλά δεσμεύεται να καταβάλλει εγγυημένο μίσθωμα 30 εκατ. ευρώ ετησίως επί 20 χρόνια, δηλαδή 600 εκατ. ευρώ συνολικά. Μάλιστα το μίσθωμα θα υπόκειται σε ετήσια αύξηση σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Εναρμονισμένο Δείκτη των Τιμών Καταναλωτή. Ακόμη και αν λάβουμε στα σοβαρά τη «δέσμευση» των επενδυτών για την υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν την αναβάθμιση των κτηρίων και την κύρια συντήρησή τους, ύψους 100 εκατ. ευρώ (κάτι εντελώς αβέβαιο), το κέρδος για τους επενδυτές παραμένει σημαντικό. Σε μια περίοδο που κτηματαγορά ουσιαστικά... δεν υπάρχει, οι δύο εταιρείες θα κατέχουν 28 ακίνητα με σίγουρο εκμισθωτή το Ελληνικό Δημόσιο για 20 χρόνια και με απόδοση ενοικίου πολύ πάνω από τις σημερινές τρέχουσες αξίες, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά οπουδήποτε στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, το ετήσιο κόστος για το Δημόσιο θα είναι αρκετά υψηλότερο από τα ενοίκια, καθώς θα επιβαρύνεται για την επόμενη εικοσαετία τόσο με την ετήσια ασφάλιση των συνολικά 270.460 τ. μ. των 28 κτηρίων όσο και με την τακτική συντήρησή τους. Αντίθετα, οι νέοι ιδιοκτήτες βαρύνονται μόνο με την έκτακτη «βαριά συντήρηση».
Με το πέρας των 20 χρόνων το Δημόσιο αποκτά το δικαίωμα να εξαγοράσει όποια κτήρια το ενδιαφέρουν, αλλά στην τότε αγοραία τιμή τους, αλλιώς οι σημερινοί αγοραστές μπορούν να τα διαθέσουν όπως θέλουν. Με άλλα λόγια, αν το τίμημα της σημερινής πώλησης πάει υπέρ των δανειστών, ετοιμάζεται και δεύτερη καταβολή υπεραξίας από μεριάς του ελληνικού λαού, αυτή τη φορά υπέρ των σημερινών αγοραστών.
Η περίπτωση "Κεράνη"
Ο οικονομικός παραλογισμός της σύμβασης πώλησης των 28 ακινήτων του Δημοσίου αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στην περίπτωση της παλαιάς καπναποθήκης "Κεράνη" στην οδό Θηβών (οικόπεδο με εμβαδόν 15.766,59 τ.μ. και με δομημένη επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένων των υπογείων, 42.295,91τ.μ.). Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Α' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, «η επιτακτική ανάγκη να αποκτήσει ο Πειραιάς σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο αντίστοιχο με την ιστορία και το δυναμισμό της πόλης, δε μπορεί να προσφερθεί ως άλλοθι για το σκάνδαλο του ΤΑΙΠΕΔ να ξεπουλήσει το κτήριο της παλαιάς καπναποθήκης 'Κεράνη' στην οδό Θηβών στην εταιρεία 'Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ' δίνοντάς της ως εγγυημένο δώρο του κράτους την άμεση ενοικίασή του για την εγκατάσταση των δικαστηρίων έναντι 2.658.000 ευρώ ετησίως! Η σκανδαλώδης υποκρισία κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ είναι προφανής, αν και όχι πρωτοφανής. Γιατί μέχρι σήμερα το κόστος στέγασης όλων των δικαστηρίων και υπηρεσιών Δικαιοσύνης Πειραιά δεν ξεπερνά το ποσό των 1.133.040 ευρώ ετησίως. Επομένως, ο ελληνικός λαός θα επιβαρυνθεί με το επιπλέον ποσό των 1.525.000 ευρώ ετησίως, ενώ υποτίθεται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και οι εκποιήσεις προωθούνται για να μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος!».
Σύγκρουση συμφερόντων;
Σοβαρά ερωτήματα έχει προκαλέσει επίσης το γεγονός πως μεταξύ των χρηματοοικονομικών συμβούλων στον διαγωνισμό πώλησης των 28 ακινήτων περιλαμβάνονται η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank Equities Investment Firm Α.Ε. Σε τι βαθμό επηρεάστηκε η «αντικειμενικότητα» της διαγωνιστικής διαδικασίας από το γεγονός πως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και πλειοδότες ήταν από τον ίδιο επιχειρηματικό όμιλο; Είναι σύνηθες φαινόμενο και σε άλλους διαγωνισμούς; Μήπως ο όρος του διαγωνισμού σύμφωνα με τον οποίο «οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι δεν θα έχουν καμία ευθύνη έναντι ουδενός άλλου πέραν του Ταμείου σχετικά με τις συμβουλές τους αναφορικά με την παρούσα πρόσκληση, τη διαδικασία απόκτησης και τη συναλλαγή», τους καλύπτει από κάθε είδους κακοτοπιές και κατηγορίες;
Ντόβολος Μάκης
 http://www.avgi.gr/


ΠΡΕΖΑ TV
28-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: