Δευτέρα, Οκτωβρίου 07, 2013

«Ο ΗΛ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΑ ΠΑΡΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ»

Συνέντευξη στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ
Πώς συγκροτήθηκε ο σκληρός πυρήνας της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα και επεκτάθηκε στις γειτονιές με τη συσπείρωση «αγανακτισμένων πολιτών»;

Οι μέθοδοι προσηλυτισμού και κλιμάκωσης της ρατσιστικής βίας, όπως και τα λάθη της Αριστεράς, περιγράφονται με λεπτομέρειες από τον Θανάση Κούρκουλα. Μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό» και του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, δραστηριοποιείται από το 2001 στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Είναι ίσως ο μοναδικός μάρτυρας σχεδόν όλων των χρυσαυγίτικων επιθέσεων.


Οπως λέει, συγκροτήθηκαν ήδη 400 αντιφασιστικές οργανώσεις, με εκατοντάδες υποστηρικτές, που ζητούν να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στις γειτονιές της Αθήνας και της περιφέρειας. Διοργανώνουν μάλιστα συγκεντρώσεις, οι οποίες θα κορυφωθούν στη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου.

* Το μεταναστευτικό αποτελεί πρόβλημα;

- Ο ρατσισμός είναι το πρόβλημα. Οι μετανάστες αποτελούν το θύμα μιας κατάστασης που υφίστανται οι ντόπιοι.

* Ποια λύση προτείνετε για το μεταναστευτικό;

- Ελεύθερη μετακίνηση από και προς την Ευρώπη. Και ίσα δικαιώματα στις χώρες που θα εγκατασταθούν. Διότι μετακινούνται όπου βρίσκουν τροφή και εργασία. Οποιοι μεταναστεύουν δεν ονειρεύονται να κοιμούνται σε παγκάκια και στις πλατείες του κέντρου της Αθήνας.

Ρατσιστικές πολιτικές

* Γιατί εγκατέλειψαν τη χώρα περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες;

- Μειώνονται διαρκώς, λόγω της αύξησης της ανεργίας. Οχι μόνο στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και σε χώρες όπως για παράδειγμα η Γαλλία. Οσοι έρχονται σήμερα δεν είναι μετανάστες. Είναι πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία και το Αφγανιστάν.

* Ποια λάθη έγιναν στο συγκεκριμένο τομέα;

- Από την κυβερνητική πλευρά διαπιστώνεται η συστηματική εφαρμογή ρατσιστικών πολιτικών. Για να εναρμονιστούν με ευρωπαϊκές πολιτικές, μετέτρεψαν τη χώρα σε κρατητήριο. Και από την άλλη, η Αριστερά αντιμετώπισε το μεταναστευτικό ως ζήτημα δικαιωμάτων και όχι ως μέρος της ταξικής πάλης. Ο μετανάστης είναι εργαζόμενος ή άνεργος, όπως εμείς. Δεν υπάρχει δουλειά ούτε γι' αυτόν ούτε για εμάς λόγω των πολιτικών εξαθλίωσης που μας ώθησαν στην ανεργία.

* Στον Αγιο Παντελεήμονα οι πολίτες αριστερών αντιλήψεων αισθάνθηκαν μειοψηφία. Η πλειονότητα των κατοίκων ζητούσε αστυνόμευση, εκφράζοντας φόβους απέναντι στους μετανάστες.

- Προηγήθηκε μια συνειδητή επιλογή των αρμόδιων υπουργών να φορτώνουν τους Αφγανούς σε πούλμαν στον Εβρο και να τους στέλνουν στον Αγιο Παντελεήμονα, όπου ήταν εγκατεστημένοι, παλαιότερα, οι συμπατριώτες τους. Δίχως να υπάρξει πρόβλεψη για κέντρα φιλοξενίας, ενώ υπήρχαν ευρωπαϊκά κονδύλια για τη δημιουργία τους.

* Αρχικά, πώς αντέδρασαν οι κάτοικοι;

- Πολλοί διαμαρτυρήθηκαν λόγω της υπερσυγκέντρωσης μεταναστών. Ζητούσαν από το κράτος να κάνει κάτι. Η Χρυσή Αυγή ρίζωσε πάνω στη σκόπιμη αδράνεια του κρατικού μηχανισμού. Υπήρχαν κάτοικοι που τάχθηκαν με τη Χρυσή Αυγή. Και άλλοι οι οποίοι ζητούσαν μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Οσο περνούσε ο καιρός και τα προβλήματα παρέμεναν άλυτα τόσο πλήθαιναν οι φωνές μίσους.

* Τα μέλη του αντιρατσιστικού κινήματος πότε εμφανίστηκαν στην περιοχή;

- Η πρώτη επαφή μας ήταν το 2008. Επειτα από καταγγελίες ορισμένων «αγανακτισμένων» κατοίκων, επισκεφθήκαμε την πολυκατοικία όπου έμεναν Αφγανοί πρόσφυγες, στην πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα. Είχαν συγκεντρωθεί περίπου δέκα χρυσαυγίτες που διαμένουν στη γειτονιά και ορισμένοι κάτοικοι. Τότε, απειλούσαν ότι θα έρθει η Χρυσή Αυγή, να καθαρίσει. Οι αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος έκαναν έφοδο στα διαμερίσματα, συλλαμβάνοντας όποιους δεν είχαν χαρτιά. Τους ακολούθησαν ώς το Αστυνομικό Τμήμα οι κατηγορούμενοι Θέμις Σκορδέλη και Σπύρος Γιαννάτος, βρίζοντας ότι είναι «κατσαρίδες». Ενα μέρος των κατοίκων συζητούσε δίχως να εκφράζει ρατσιστικό λόγο.

* Πώς εξελίχθηκε η ρατσιστική βία;

- Σταδιακά. Με επιθέσεις εναντίον Ελλήνων, όπως για παράδειγμα εναντίον του Πέτρου Τασούλα, όταν μπήκε με τον γιο του στην κλειστή παιδική χαρά. Πήγα στο Αστυνομικό Τμήμα όπου τον είχαν προσάγει. Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με καμιά πενηνταριά «αγανακτισμένους» κατοίκους και ορισμένους χρυσαυγίτες που απαιτούσαν να συλληφθούμε εμείς και όχι αυτοί που τον γρονθοκόπησαν, επειδή αντέδρασε στο λουκέτο που τοποθέτησαν στην παιδική χαρά. Τότε διαπιστώσαμε το μέγεθος της ανοχής των αστυνομικών του Τμήματος απέναντί τους. Βρισκόμασταν μπροστά στην είσοδο του Τμήματος και μας πετούσαν ντομάτες, αβγά και άλλα λαχανικά, χωρίς να αντιδρούν οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες. Οι συγκεκριμένοι πολίτες ήταν αργότερα οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής στην περιοχή.

* Οι οποίοι αποθρασύνθηκαν και διοργάνωσαν, άφοβα, την κλιμάκωση των επιθέσεων.

- Ακολούθησε ο εμπρησμός στον χώρο προσευχής των μουσουλμάνων στην οδό Αλκαμένους, έσπασαν ένα κατάστημα ιδιοκτησίας αλλοδαπού στην οδό Αλκιβιάδου, σε απόσταση πενήντα μέτρων από το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Λόγω της ατιμωρησίας τους, συσπείρωσαν περισσότερους κατοίκους στη λογική της αυτοδικίας. Ακολούθησαν οι δημοτικές εκλογές του 2010, όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις στον Αλέκο Αλαβάνο και την Ελένη Πορτάλιου, με την ανοχή των αστυνομικών, οι οποίοι ήταν παρόντες. Για όλα αυτά τα περιστατικά υποβλήθηκαν μηνύσεις, αλλά εκκρεμεί η εκδίκασή τους.

* Με ποιους τρόπους μεθοδεύτηκε η άνοδος της Χρυσής Αυγής στον Αγιο Παντελεήμονα;

- Προσπαθώντας να συσπειρώσουν νεαρούς με παραβατική συμπεριφορά και τοξικοεξαρτημένους οι οποίοι κυνηγούσαν τους μετανάστες στις πλατείες του Αγίου Παντελεήμονα και Αττικής. Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας της Χρυσής Αυγής, Χρ. Ρήγας, μαζί με τον Ηλία Παναγιώταρο διοργάνωναν συναντήσεις στο καφενείο «Πύλες», ιδιοκτησίας του Ρήγα. Ο Ηλ. Παναγιώταρος ήταν πάντοτε παρών. Το καφενείο έγινε το στέκι των «συμπαθούντων». Οι περισσότερες αιματηρές επιθέσεις εναντίον μεταναστών σημειώθηκαν σε απόσταση 20 ή 30 μέτρων από το καφενείο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την επίθεση εναντίον Πακιστανού μετανάστη, στην οποία κάλεσα το ασθενοφόρο. Τον χτύπησαν σε απόσταση 20 μέτρων από το καφενείο. Πήγα την επομένη, μαζί με τον μετανάστη, για να καταθέσω στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα. Ο Χρήστος Ρήγας είχε ήδη προλάβει να καταθέσει, υποστηρίζοντας ότι ήταν μάρτυρας του περιστατικού. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι επρόκειτο για συμπλοκή μεταξύ Ρουμάνων και Πακιστανών!

* Κυκλοφορούσες ελεύθερα στην πλατεία;

- Μέχρι τις μεσημεριανές ώρες περνούσαμε από την πλατεία, παρ' όλο που οι ακροδεξιοί είχαν εγκατασταθεί στα τραπεζάκια. Από το απόγευμα ξεκινούσαν τα αιματηρά επεισόδια. Σε καθημερινή βάση.

«Αγανακτισμένος ελληνόψυχος»

* Τι απέγινε η μήνυση που υπέβαλαν εναντίον σου οι χρυσαυγίτες της πλατείας;

- Υπήρξα θύμα της επίθεσης που σημειώθηκε προεκλογικά στην πλατεία, στη διάρκεια της εκστρατείας του Αλέκου Αλαβάνου. Υπέβαλα μήνυση εναντίον της Θ. Σκορδέλη και άλλων οι οποίοι πετούσαν αβγά, ντομάτες και γιαούρτια. Στη συνέχεια, είχαν το θράσος να υποβάλουν μήνυση εναντίον μου για συκοφαντική δυσφήμιση, κατά τη συνήθη πρακτική τους.

Ο Ηλ. Παναγιώταρος, ως εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, με μήνυσε επίσης για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή τους αποκάλεσα ναζιστική συμμορία. Αλλος «αγανακτισμένος ελληνόψυχος» με μήνυσε υποστηρίζοντας ότι είμαι καθοδηγητής, στη διάρκεια συμπλοκής που πραγματοποιήθηκε το 2010, με άτομα από τη Βίλα Αμαλία. Οι κακουργηματικές κατηγορίες (κλοπή, πτυσσόμενο κλομπ) αποσύρθηκαν στο στάδιο της προανάκρισης. Διαφορετικά κινδύνευα με απόλυση, επειδή είμαι εκπαιδευτικός.

* Πώς εκδηλώνατε την αλληλεγγύη σας στους μετανάστες, μέσω τέτοιων περιστατικών;

- Προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε τη μεταφορά των τραυματιών και των θυμάτων ξυλοδαρμού στο νοσοκομείο. Συχνά, πηγαίναμε μαζί τους στο Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα, ελπίζοντας έτσι να εξασφαλίσουμε ότι θα δεχθούν τις καταγγελίες τους.

* Αισθανθήκατε ικανοποίηση από τις συλλήψεις της Χρυσής Αυγής;

- Οταν τους είδα με χειροπέδες ένιωσα ότι κάτι καταφέραμε. Τη στιγμή που απελευθέρωσαν την ηγεσία του επιχειρησιακού τμήματος της συμμορίας, αντιλήφθηκα ότι χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειές μας. Δεν εμπιστευόμαστε τους «όψιμους» αντιφασίστες. Σε όλα αυτά περιστρέφονται οι συζητήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, στην έβδομη αντιρατσιστική γιορτή.
http://www.enet.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
7-10-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: