Δευτέρα, Νοεμβρίου 11, 2013

ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ 153 ΨΗΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΦΑΡΕΤΡΑ

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας: «Περισσότερο, πολύ περισσότερο ενισχυμένη βγήκε η κυβέρνηση σήμερα. Προχωράμε στην πορεία μας. Εκλογές το 2016».

Τα 153 «όχι» στην πρόταση δυσπιστίας έδωσαν «οξυγόνο» στη συγκυβέρνηση, ωστόσο, τα μέτωπα που έχει μπροστά της είναι πολλά, δεδομένου ότι η τρόικα είναι ακόμα στην Αθήνα και συμφωνία για την καταβολή της δόσης δεν έχει υπάρξει.


Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει ήδη συναντηθεί δύο φορές με τους εκπροσώπους των δανειστών και αναμένεται νέα συνάντηση την Τρίτη, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στο ζήτημα του δημοσιονομικού κενού.

Όλα όμως δείχνουν ότι η αξιολόγηση δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα, λόγω και της εκκρεμότητας σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία.

Διαβάστε σχετικά
Εντός της ημέρας πραγματοποιείται και το νέο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με την τρόικα, όπου και εκεί αναζητείται συμφωνία για τις δύο φάσεις της διαθεσιμότητας-απολύσεων στο Δημόσιο.

Διαβάστε σχετικά
Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δοθούν νέες μάχες στην Ολομέλεια, αρχικά στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του 2014 και ακολούθως στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη βία.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού αναδεικνύεται σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, η οποία για την ώρα μετρά 153 θετικές ψήφους. 

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πολύωρη συζήτηση και οι υψηλοί τόνοι, ιδιαίτερα λίγο πριν την ψηφοφορία, σχολιάζεται τη Δευτέρα από βουλευτές όλων των κομμάτων. 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, εξέφρασε μέσω του ΒΗΜΑ 99,5 την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει. 

«Στην πολιτική όλα συμβαίνουν, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι πολύ δύσκολη η μετακίνηση. Θέλω να πω επίσης ότι η στάση του 'παρών' από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ και τριών ανεξάρτητων βουλευτών είναι μια στάση όχι εγκριτική της κυβέρνησης ή κριτική, αλλά μια ανοχή. Αν αυτοί οι άνθρωποι έβλεπαν έναν κίνδυνο της αποσταθεροποίησης της χώρας, θα το σκέφτονταν διαφορετικά.»

Σχολιάζοντας την ομιλία Τσίπρα, ο κ. Βορίδης τον βρήκε εξαιρετικά κακό. «Δεν ήταν καλός, διότι γύρισε και είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σκίσει το Μνημόνιο και αυτό προκάλεσε χειροκρότημα από την πτέρυγα της ΝΔ. Και μετά γυρνάει να πει για να φύγει από το αδιέξοδο ότι θα το σκίσει ο λαός, κάτι που είναι πολύ κακό.»

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης εξέφρασε -μέσω του ΒΗΜΑ 99,5- την άποψη ότι η πλειοψηφία της κυβέρνησης είναι πλέον οριακή. 

Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε μια σημαντική συζήτηση που όφειλε να γίνει σε μια κρίσιμη στιγμή για το σχεδιασμό της κυβέρνησης στο μείζον ζήτημα του οικονομικού σχεδιασμού της χώρας και μια εικόνα αντιπαράθεσης σε μια πολιτική που θα συνεχίσει να εφαρμόζει χωρίς την παραμικρή διαφοροποίηση. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης έκανε λόγο για πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βγήκε ενισχυμένη από τη διαδικασία. «Η πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσε στο Σύνταγμα, που κάλεσε τον κόσμο σε επανάσταση, και είχαμε την εικόνα μιας χούφτας ανθρώπων, στις 7 το απόγευμα ήταν 300 άτομα και στις 8 ήταν 1.000 με 1.200. Συγκεντρώσαν κόσμο για να μη φαίνεται άδεια η πλατεία. Το κόμμα ΛΑΟΣ έκανε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις. Ούτε τους απολυμένους της ΕΡΤ δεν μπόρεσαν να μαζέψουν» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

«Σίγουρα βγήκε ενισχυμένη η κυβέρνηση από την πρόταση μομφής. Η μεγάλη πλειοψηφία λέει ότι δεν θέλει να πέσει η κυβέρνηση, 'δεν θέλουμε εκλογές'. Το 'παρών' σημαίνει στήριξη της κυβέρνησης να μην κοροϊδευόμαστε. Μας έκανε ένα δώρο ο Τσίπρας, έβγαλε τη συζήτηση της γκρίνιας των κυβερνητικών βουλευτών για το φόρο ακίνητων, όλα αυτά ξεχάστηκαν, οι βουλευτές επαναβεβαίωσαν τη στήριξη τους στην κυβέρνηση απεδείχθη το αρραγές της ΝΔ» σημείωσε. 

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε σκωπτικά και στις ομιλίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: «Στην πλειοψηφία υπήρχε σαρκαστική διάθεση κατά του Τσίπρα, τον χειροκροτούσε και ο Σαμαράς, γελάγαμε κάποια στιγμή από τις ανοησίες που ακούγαμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Υψηλοί τόνοι μεταξύ των πολιτικών αρχηγών

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε εν μέσω έντασης, με ιδιαίτερα υψηλούς τόνους μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Αντώνη Σαμαρά, καθώς και του Ευάγγελου Βενιζέλου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Με οξύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο βήμα της Βουλής ο Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «παίζει θέατρο κοινοβουλευτικής παρέμβασης» καθώς και επικίνδυνα παιχνίδια, δεδομένης της στιγμής που επέλεξε για την πρόταση δυσπιστίας, εν μέσω κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. «Σας τελείωσε η πολιτική, σας τελείωσε και η επανάσταση» είπε ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας: «Εκλογές θα γίνουν το 2016».

Οι τόνοι ανέβηκαν λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με διαξιφισμούς ανάμεσα στον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Αλέξη Τσίπρα, στο οποίο απάντησε επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας για να ακολουθεί ανταπάντηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε παντελώς αποτυχημένη την κυβέρνηση, που αναγκάζεται να κυβερνήσει με ΜΑΤ, Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και επιστρατεύσεις. Κάλεσε, δε, τη Βουλή να εναρμονιστεί με την κοινωνία, ψηφίζοντας την πρόταση μομφής, υπογραμμίζοντας ότι «η δυσπιστία είναι της ελληνικής κοινωνίας», που αντιμετωπίζεται σαν σκουπίδι. Περιέγραψε, δε, με μελανά χρώματα την κοινωνική κρίση και κατέληξε ρίχνοντας το γάντι στον πρωθυπουργό: «Αν έχετε εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό, όπως εμείς, ιδού η λύση: Οι εκλογές, η Δημοκρατία».

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος, που εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση μομφής, κάνοντας λόγο για ώσμωση με την ΧΑ, αφήνοντας αιχμές για εξυπηρέτηση συμφερόντων και τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πυλώνας σταθερότητας για την κυβέρνηση και τη χώρα.

Την εκτίμηση ότι «με τη θεωρία των δύο άκρων που υποστηρίζει, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιστρέψουμε στο 1947» διατύπωσε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μίλησε νωρίτερα για έναν «προωθούμενο σουρεαλιστικό διπολισμό, αποκομμένο από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας», εγκαλώντας τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρούν αμφότεροι να κρύψουν πίσω από πολώσεις τα αδιέξοδα των πολιτικών τους. Γινόμαστε «θεατές μιας δεξιάς και αριστερής ανωριμότητας» είπε ο κ. Κουβέλης, σημειώνοντας πως η πρόταση δυσπιστίας αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και συνιστά κίνηση τακτικισμού, και η ΔΗΜΑΡ από πλευράς της ψηφίζει «παρών» ως στάση ευθύνης.

«Τρομοκρατία ή αυταπάτη» είναι το δίλημμα της ψηφοφορίας κατά την πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι «η κυβέρνηση καταθέτει την αυθεντική πρόταση για την ανάπτυξη, ο ΣΥΡΙΖΑ την ιμιτασιόν πρόταση». Και η ανάπτυξη, τόσο όπως τη βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η δικομματική κυβέρνηση, θα ωφελήσει τα μονοπώλια και τους καρχαρίες και όχι το λαό.
Newsroom ΔΟΛ
ΠΡΕΖΑ TV
11-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: