Παρασκευή, Νοεμβρίου 29, 2013

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΨΟΥΣ 486.500 ΕΥΡΩ ΤΟ 2012 ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Το 2012 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 486.500 ευρώ για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Το ίδιο έτος, υποβλήθηκαν στην Αρχή 2.533 καταγγελίες, προσφυγές, κ.λπ., ενώ εκκρεμούν 2.890 υποθέσεις. Οι σημαντικότερες αποφάσεις για το 2012 αφορούν στις εισπρακτικές εταιρείες και στο πρόγραμμα “Διαύγεια”.

Τα στοιχεία αναφέρονται στην 72 σελίδων ετήσια έκθεση πεπραγμένων του 2012 της Αρχής που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.


Αναλυτικά, το 2012 η Αρχή εξέτασε 681 προσφυγές-καταγγελίες και 989 ερωτήματα πολιτών και ερεύνησε 540 υποθέσεις γνωστοποιήσεων αρχείων και επεξεργασιών. Από τις τελευταίες οι 335 αφορούσαν στην εγκατάσταση και λειτουργία κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης και οι 205 σε τήρηση αρχείων ή επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Επίσης, εξέτασε 57 αιτήσεις διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ και χορήγησε ή ανανέωσε 81 άδειες τήρησης αρχείων ευαίσθητων δεδομένων, διασύνδεσης αρχείων και διαβίβασης δεδομένων σε χώρες εκτός ΕΕ. Επίσης, πραγματοποίησε 11 τακτικούς ελέγχους.

Παράλληλα, η Αρχή επαναλαμβάνει την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού, ενώ σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρεται ότι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός έτους 2013 της Αρχής υπολείπεται αυτού του έτους 2010 κατά περίπου 38%.

Κατά συνέπεια, δυσχεραίνεται, πρωτίστως, η ενεργή συμμετοχή της Αρχής σε ευρωπαϊκά όργανα και επιτροπές -σημειώνεται ότι το 2012 η Αρχή δεν ήταν σε θέση να καλύψει τις δαπάνες για την εκπροσώπησή της στη ∆ιεθνή Σύνοδο των Αρχών Προστασίας ∆εδομένων και στη ∆ιεθνή Ομάδα Εργασίας για την Προστασία των Προσωπικών ∆εδομένων στις Τηλεπικοινωνίες. Παράλληλα,

προκαλούνται σοβαροί περιορισμοί στην προμήθεια επιστημονικών συγγραμμάτων, στις συνδρομές πρόσβασης σε ηλεκτρονικές βάσεις επιστημονικού βιβλιογραφικού υλικού, στην εκπαίδευση, προμήθεια εξοπλισμού κ.ά., καθώς και στη συντήρηση και βελτίωση της υπολογιστικής και δικτυακής της υποδομής.

Οι σημαντικότερες αποφάσεις του 2012: Εισπρακτικές και Διαύγεια

Μεγάλος αριθμός αιτήσεων πολιτών υποβλήθηκε το 2012 σχετικά με τις εισπρακτικές εταιρείες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι προσφυγές-καταγγελίες και οι λοιπές ερωτήματα. Η Αρχή, για τις υποθέσεις που υπάγονται στην εξαιρετική αρμοδιότητά της, έχει απευθύνει έγγραφα προς τις τράπεζες και τις εταιρείες πιστωτικών καρτών που είναι οι δανειστές, με τα οποία ζητήθηκαν διευκρινήσεις επί των αιτιάσεων που διατυπώθηκαν από τους οφειλέτες. Μέσα στο 2013 αναμένονται οι απαντήσεις, οι οποίες και θα καθορίσουν τον περαιτέρω χειρισμό των υποθέσεων αυτών.

Η Αρχή και κατά το 2012 δέχθηκε σημαντικό αριθμό καταγγελιών που αφορούσαν στην εφαρμογή του προγράμματος «∆ιαύγεια» που προβλέπει την ανάρτηση στο διαδίκτυο των νομοθετικών και διοικητικών πράξεων.

Από τη διετή εφαρμογή του νόμου για το πρόγραμμα «∆ιαύγεια», όπως αναφέρεται στην έκθεση, προέκυψε ότι ορισμένες πρακτικές της διοίκησης (υπουργεία, κ.λπ.) δεν είναι σύμφωνες με το Ν. 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς επίσης και ότι το νομοθετικό πλαίσιο χρήζει συμπλήρωσης-αναθεώρησης, προκειμένου να είναι σύμφωνο με τις θεμελιώδεις αρχές της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, όπως αυτές κατοχυρώνονται στο άρθρο 9Α του Συντάγματος. Για το λόγο αυτό η Αρχή απέστειλε στο υπουργείο Εσωτερικών έγγραφο (30.7.2012) με τις σχετικές παρατηρήσεις της. 
http://www.enet.gr/

 ΠΡΕΖΑ TV
29-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: