Πέμπτη, Νοεμβρίου 21, 2013

ΠΕΡΣΙ ΜΕΤΡΗΘΗΚΑΜΕ 60.500 ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ...

Του Κ. ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗ
Το 2012 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε 0,5%, την ίδια ώρα που στην Ευρώπη (Ε.Ε. των «28») αυξήθηκε 0,2%. Συγκεκριμένα, το σύνολο του πληθυσμού της χώρας απώλεσε 60,5 χιλιάδες ανθρώπους, εκ των οποίων οι 16,3 χιλιάδες ήταν καθαροί θάνατοι (θάνατοι περισσότεροι από τις γεννήσεις) και οι 44,2 χιλιάδες ήταν καθαρή μετανάστευση στο εξωτερικό (εκροές κατοίκων περισσότερες από τις εισροές μεταναστών στη χώρα).
 16,3 χιλιάδες ήταν οι καθαροί θάνατοι (θάνατοι περισσότεροι από τις γεννήσεις) και οι 44,2 χιλιάδες ήταν καθαρή μετανάστευση στο εξωτερικό (εκροές κατοίκων περισσότερες από τις εισροές μεταναστών στη χώρα)

16,3 χιλιάδες ήταν οι καθαροί θάνατοι (θάνατοι περισσότεροι από τις γεννήσεις) και οι 44,2 χιλιάδες ήταν καθαρή μετανάστευση στο εξωτερικό (εκροές κατοίκων περισσότερες από τις εισροές μεταναστών στη χώρα)
Το εντυπωσιακό είναι πως οι 12 χώρες που είχαν καθαρή εκροή μεταναστών είναι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης, της Βαλτικής και Ανατολ. Ευρώπης που έχουν υποστεί μακροχρόνια προγράμματα λιτότητας για την προσαρμογή της οικονομίας τους. Στο σύνολο των εκροών αυτών η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 13%.

Επίσης, ωστόσο, εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως με την εξαίρεση της Γερμανίας, οι χώρες της κρίσης, δηλαδή της ευρωπαϊκής περιφέρειας, είναι αυτές που σηκώνουν όλο το βάρος της φυσικής μείωσης του πληθυσμού εξαιτίας του ότι οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων.

Δεν είναι τυχαίο

Εξέλιξη που δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση αλλά πρέπει να απηχεί τις κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης και των πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης με την κοινωνική περιθωριοποίηση κι εγκατάλειψη των ασθενεστέρων τάξεων, την κατάθλιψη, τις αυτοκτονίες και κυρίως την αδυναμία πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

ΣΕ 21 ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΡΑΤΗ
...και με το υψηλότερο ποσοστό δανεισμού
Ως τους πιο κακοπληρωτές σε 21 κράτη της Ευρώπης παρουσιάζει τους Ελληνες πολίτες έρευνα της ολλανδικής εταιρείας έρευνας αγοράς Trendbox, που έγινε για λογαριασμό της διεθνούς εισπρακτικής εταιρείας Intrum Justitia.
Σύμφωνα με αυτή, το 40% των ερωτηθέντων Ελλήνων δηλώνει ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Ακόμα το 38% δανείζεται χρήματα για να πληρώσει τους λογαριασμούς του και συνήθως απευθύνονται σε μέλη της οικογενείας τους και φίλους, ενώ πολλοί επιβαρύνουν δυσανάλογα τις πιστωτικές τους κάρτες.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, αναφέρουν οι συντελεστές της έρευνας. Το 67% συμφωνεί ότι οι λογαριασμοί θα πρέπει να εξοφλούνται εμπρόθεσμα, ωστόσο το 57% αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να αντεπεξέρχεται κάθε μήνα στις υποχρεώσεις του.

Ως κυριότερους λόγους των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Ελληνες αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι κατονομάζουν την απώλεια των θέσεων εργασίας και τις περικοπές στους μισθούς τους, ενώ άλλοι σοβαροί λόγοι είναι η αύξηση της φορολογίας (εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.) και οι τιμές του πετρελαίου.

Μάλιστα, μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο των οικονομικών του. Οι επτά στους δέκα πιστεύουν ότι περισσότερο από το 50% των συμπατριωτών τους αδυνατεί να πληρώσει εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς του.

Οι περισσότεροι λογαριασμοί που μένουν απλήρωτοι ή εξοφλούνται εκπρόθεσμα είναι οι λογαριασμοί των εταιρειών κοινής ωφέλειας και τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ, αναφέρεται στο πόρισμα της έρευνας.

Καρτ.  
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια: