Τρίτη, Νοεμβρίου 12, 2013

754 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΤΡΟΦΙΜΑ

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΔΑΜΑ
«Είμαι δικηγόρος. Δεν μπορώ να εργαστώ διότι έχω ένα μωρό. Δουλειά δεν υπάρχει, δεν έχω χρήματα. Για να βγάλω την κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, πρέπει να διαγραφώ από τον δικηγορικό σύλλογο», λέει μια γυναίκα, κοντά στα σαράντα. Προσθέτει ότι «δεν με νοιάζει να ασκήσω οποιοδήποτε επάγγελμα. Αλλά δεν μπορώ ν' αφήσω κάπου το μικρό για να εργαστώ...».Διακόσιες οικογένειες θα κληρωθούν για να πάρουν δωρεάν τρόφιμα, κόστους 100-350 ευρώ για ένα εξάμηνο. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο τούς δίνει τη δυνατότητα να πάρουν τρόφιμα ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.


Αλλά μέχρι στιγμής υποβλήθηκαν τετραπλάσιες αιτήσεις. Και στην πλειονότητά τους οι αιτούντες είναι άνεργοι και σε παραγωγικές ηλικίες. Ορισμένοι, μάλιστα, μπαίνουν κρατώντας την κάρτα του ΟΑΕΔ. Κάποιοι από αυτούς χαρακτηρίζονται μακροχρόνια άνεργοι και είναι σε χειρότερη μοίρα. Ο τρόπος που αντιλαμβάνονται τη διαδικασία και συγκεντρώνουν τα δικαιολογητικά δείχνει άτομα με μεσαίο και υψηλό μορφωτικό επίπεδο.

Πολλοί ομογενείς

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μπαίνουν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου, στην οδό Πειραιώς και κρατούν ένα μάτσο δικαιολογητικά, είναι Ελληνες. Εκτός από λίγους, που κατάγονται κυρίως από την Αλβανία ή τη Ρωσία. Πολλοί από αυτούς είναι ομογενείς. Λένε ότι τους έκοψαν τη σύνταξη, ότι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Επαιρναν μια μικρή σύνταξη, της τάξης των 100 έως 200 ευρώ στις χώρες που ζούσαν. Με αυτή τη σύνταξη επιβιώνουν. Αλλοι υποστηρίζουν ότι ήταν επιδοματούχοι της Πρόνοιας και το ποσοστό αναπηρίας μειώθηκε ή κόπηκε.

Μέσα στις τρεις εβδομάδες που πέρασαν από την ημέρα της έναρξης, υποβλήθηκαν 754 αιτήματα δημοτών. Ολοι τους αποδεικνύουν ότι έχουν από χαμηλό μέχρι ανύπαρκτο εισόδημα. Πολίτες όλων των ηλικιών περιμένουν στη σειρά για να συμπληρώσουν την αίτηση. Μια γυναίκα λέει ότι είναι διαζευγμένη κι έχει δύο παιδιά. Δηλώνει ετήσιο εισόδημα 1.900 ευρώ. Ηταν σε πρόγραμμα απεξάρτησης και βρίσκεται σε στάδιο επανένταξης. «Χρήζει άμεσης βοήθειας», επισημαίνει η υπεύθυνη της κοινωνικής υπηρεσίας, Γιάννα Μπακογιάννη.

Το όριο της φτώχειας είναι αυτό που πρέπει να δηλώνουν και οι αιτούντες. Ανέρχεται σε 7.200 ευρώ ετησίως, προσαυξημένο ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Οι περισσότεροι, όμως, συμπληρώνουν στην αίτηση τη λέξη «άνεργος». Την προηγούμενη χρονιά είχαν ένα μικρό εισόδημα, αλλά φέτος δείχνουν την κάρτα ανεργίας.

Αιτήσεις υποβάλλουν μοναχικά άτομα ή οικογένειες. Οι περισσότεροι είναι νέοι κι έχουν ανήλικα παιδιά. Ανάμεσά τους βρίσκονται και ηλικιωμένα ζευγάρια. Ελάχιστοι είναι άγαμοι και μοναχικοί.

Μέλη της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου της Αθήνας εξακολουθούν να δέχονται αιτήσεις όσων έχουν ανάγκη από τρόφιμα, από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, μέχρι τις 14 Νοεμβρίου. Φέτος, λόγω της προηγούμενης εμπειρίας, ξεκίνησαν την αποδοχή των αιτήσεων νωρίτερα, από τις 7 Οκτωβρίου.

Οσοι χρειάζονται δωρεάν τρόφιμα, συμπληρώνουν μία αίτηση και προσκομίζουν (σε φωτοτυπίες) τα εξής δικαιολογητικά: αστυνομική ταυτότητα (διαβατήριο και άδειες διαμονής οι αλλοδαποί), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό της εφορίας, κάρτα ανεργίας, μισθωτήριο κατοικίας ή λογαριασμό ΔΕΚΟ, πιστοποιητικό αναπηρίας εφόσον υπάρχει και βεβαίωση ότι δεν συμμετέχουν σε άλλο αντίστοιχο πρόγραμμα. Οι αιτούντες πρέπει να είναι δημότες του Δήμου Αθηναίων.

«Ερχεται πολύς κόσμος για να υποβάλει δικαιολογητικά. Το προηγούμενο εξάμηνο ξεπεράσαμε τις 1.000 αιτήσεις. Το 2007, που ξεκίνησε το πρόγραμμα, για 200 οικογένειες, οι αιτήσεις ήταν μόνο 191», λένε ενδεικτικά οι εργαζόμενες στην κοινωνική υπηρεσία.

Αλλά παρά τη ραγδαία άνοδο των αιτημάτων, παραμένει σταθερός ο αριθμός των 200 οικογενειών που θα επιλεγούν ύστερα από κλήρωση.

Ορισμένοι ζητούν να συμπληρώσουν την αίτηση, αλλά δεν τους δέχονται. Είναι δημότες άλλων δήμων. Υποστηρίζουν ότι «στον δικό μας δήμο δεν υπάρχουν Κοινωνικά Παντοπωλεία». Αρκετοί δεν θέλουν να εκτεθούν στη γειτονιά τους, αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν σε άλλο δήμο.

«Σχεδόν όλοι είναι νέα πρόσωπα, που έμειναν άνεργοι», επισημαίνει η Γ. Μπακογιάννη, που γνωρίζει όσους εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. «Πού κατάντησα; Να περιμένω στη σειρά παρακαλώντας να πάρω τρόφιμα. Αλλά έχω δύο παιδιά. Και δεν μπορώ να τα ταΐσω», λέει μια γυναίκα.

Πολλοί ηλικιωμένοι υποστηρίζουν ότι μειώθηκαν οι συντάξεις: «Επαιρνα κι ένα επίδομα αναπηρίας 300 ευρώ. Κι αυτό κόπηκε», αναφέρει κάποιος ζητώντας φάρμακα στο... Παντοπωλείο. Είναι ένας από όσους ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τη συμμετοχή στο φαρμακείο.

Οι εργαζόμενες στην κοινωνική υπηρεσία τούς κατευθύνουν στο Κοινωνικό Φαρμακείο, που στεγάζεται στο παλιό Φρουραρχείο, λέγοντας ότι «πολλοί έρχονται και ζητούν φάρμακα...».

«Ντρέπομαι που έρχομαι σ' εσάς», λέει ένας νέος άνδρας, ζητώντας συγγνώμη. Προσθέτει ότι «το ψυγείο μου είναι άδειο». «Στο δικό μου υπάρχει μόνο νερό. Τι να δώσω στα παιδιά;» Κοκκινίζουν όταν οι γυναίκες της κοινωνικής υπηρεσίας τούς απαντούν ότι «σήμερα δεν έχω να σας δώσω κάτι. Μπορείτε να πάρετε φαγητό» και τους οδηγούν στο χώρο του συσσιτίου. Αναγκάζονται να το πάρουν: «Θα αλλάξω το μπολάκι και θα πω ότι το μαγείρεψε η γιαγιά...».

Δεν τους φαίνεται

Η εμφάνισή τους δεν προδίδει την ανέχεια που βιώνουν. Είναι άνθρωποι αξιοπρεπείς, ντυμένοι φυσιολογικά. Οικογενειάρχες που βρέθηκαν ξαφνικά σε κατάσταση μεγάλης ανάγκης. «Ζούμε σε δικό μας σπίτι. Το πήραμε με στεγαστικό δάνειο, αλλά δεν μπορούμε να καταβάλλουμε τις δόσεις», απαντούν οι περισσότεροι. «Ευτυχώς δεν χρωστάω το σπίτι», αναφέρει μια άλλη γυναίκα.

Ορισμένοι λένε ότι «δεν έχω να πληρώσω το ενοίκιο» και ζητούν χρήματα. Ολοι τους υποστηρίζουν ότι οι λογαριασμοί έληξαν και παραμένουν απλήρωτοι. Ορισμένοι ψιθυρίζουν ότι ζουν με κομμένο ρεύμα. Κι άλλοι ντρέπονται να το πουν. Κάποιοι φιλοξενούνται στους γονείς.

Μια μεσήλικη γυναίκα λέει ότι «το παιδί μου πέρασε σε μια σχολή, στην Πάτρα, αλλά δεν μπορώ να το στείλω για σπουδές». Κι άλλοι, με μικρότερα παιδιά, ζητούν σχολικά είδη για τη νέα χρονιά.
http://www.enet.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
12-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: