Τετάρτη, Νοεμβρίου 20, 2013

ΦΕΤΑ ΚΑΝΑΔΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Σε κίνδυνο τα ευρωπαϊκά προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ενδειξης μετά την επίτευξη της πολιτικής συμφωνίας για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου της Ε.Ε. με τον Καναδά.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά και τη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.


Η συμφωνία της συμφοράς για τη φέτα και τις ελιές Καλαμάτας μετά τις διαπραγματεύσεις για Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου Καναδά - Ε.Ε. συζητήθηκε ξανά χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής καταδεικνύοντας την ολοφάνερη αδυναμία δύο υπουργείων, Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, να χαράξουν κοινή στρατηγική στα ελληνικά προϊόντα, αλλά και σε υψηλότατο επίπεδο, των κυβερνήσεων, ήδη από το 2009, να προστατέψουν εμβληματικά τους προϊόντα.

Συν τοις άλλοις έγινε γνωστή, διά στόματος Μηταράκη, η ολέθρια ενέργεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να μη στέλνει εκπρόσωπο στην επικείμενη συνεδρίαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στην Ινδονησία, επικαλούμενο αδυναμία εύρεσης πόρων, ενώ πολλά από τα έξοδα καλύπτονται από τους διοργανωτές!

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης υπεραμύνθηκε της συμφωνίας λέγοντας ότι δεν χάσαμε τίποτα για τη φέτα, ως Ελλάδα, εντός Ε.Ε. Αντίθετα, κερδίσαμε διπλασιασμό στις εξαγωγές τυριών μας στον Καναδά από 4% στο 8% και διασφάλιση ότι ελληνικά σύμβολα, όπως Παρθενώνας, κίονες, ελληνικά νησιά, δεν θα επιτρέπονται πλέον στα καναδικά τυριά, ενώ οι νέοι παραγωγοί θα οφείλουν να γράφουν «φέτα τύπου Καναδά» στη σήμανση των προϊόντων.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στις επανειλημμένες οχλήσεις των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Εξωτερικών προς το Συμβούλιο Υπουργών, τον Καναδό πρέσβη κ.ά., αλλά και του Αντώνη Σαμαρά προς τον Ζοζέ Μπαρόζο. Υποστήριξε μάλιστα ότι, από τα 107 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ενδειξης, είχαν μπει στον αρχικό κατάλογο μόλις 3!

Ομως, εκτός από τη φέτα, και η ελιά Καλαμάτας τίθεται σε αμφισβήτηση μετά τις διαμαρτυρίες του Κεμπέκ.

Μια άλλη σημαντική πτυχή της υπόθεσης, που αποκαλύφθηκε, είναι πως η συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά, πολιτικά, ουσιαστικά έχει κλείσει και μένει να καθαρογραφεί και να γίνουν οι απαραίτητες μεταφράσεις στο επόμενο 12μηνο, αμφισβητώντας ευθέως τις διαβεβαιώσεις Τσαυτάρη την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.

Μάλιστα, η Ε.Ε., προς όφελος των βόρειων χωρών και δη της Γερμανίας, στην πραγματικότητα απεμπολεί τα ΠΟΠ και ΓΕ προϊόντα της, αφού δέχεται ότι μόλις 145 ΠΟΠ από τα 1.200 θα χρήζουν προστασίας στο καναδικό έδαφος, εκ των οποίων τα ποτά δεν συμπεριλαμβάνονται καθόλου στη συμφωνία!

Με τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου με τον Καναδά η Ελλάδα παίρνει προστασία για μόλις 16 προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ελαιόλαδο, μαστίχα, κρόκος, φασόλια γίγαντες, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, κασέρι κ.ά.).

Τα 15 έχουν πλήρη προστασία και η φέτα, που είναι εμβληματικό προϊόν της Ελλάδας, μπαίνει σε ειδικό καθεστώς αυξημένης προστασίας με άλλα 19 προϊόντα της Ε.Ε., ώστε να υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις για τις εταιρείες του Καναδά.

a.stergiou@eleftherotypia.net 
http://www.enet.gr/

  ΠΡΕΖΑ TV
20-11-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: